Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

"Χριστός Ανέστη" στις 9 το βράδυ του Μ. Σαββάτου στην ενορία μας

"Χριστός Ανέστη" στις 9 το βρά...

Από ιερείς με self test

Διαφορετικός θα είναι και φέτος ο εορτασμός το Πάσχα, καθώς από τη μια μπαίνει «φρένο» στη μετακίνηση εκτός νομού, ενώ από την άλλη το σχέδιο θέλει τις εκκλησίες ανοιχτές και την Ανάσταση να γίνεται νωρίτερα κατά τρεις ώρες, στις 9 το βράδυ ή την επόμενη ημέρα, αλλά και πρόσθετα μέτρα με self test για τους ιερείς.

Όπως χαρακτηριστικά είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά τη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, «βρήκαμε μια λύση θα κάνουμε ένα συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα με περισσότερη ελευθερία αλλά δεν πιστεύουμε να έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας».

Αυτή ήταν η χαρακτηριστική αναφορά από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τους δημοσιογράφους αναφερόμενος στην συζήτηση που είχε ο ίδιος με τον πρωθυπουργό, δίνοντας το στίγμα ότι υπήρξε «σύμπνοια» με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε ότι αφορά την λειτουργία των εκκλησιών στο Πάσχα ενώ παράλληλα άφησε να εννοηθεί δύσκολα θα επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού την περίοδο των εορτών. Ο Αρχιεπίσκοπος, επίσης, ξεκαθάρισε ότι υπάρχει και φόβος στους κατοίκους της επαρχίας και δη των νησιών. «Δεν είναι μόνο ότι θέλουμε να πάμε και δεν μας αφήνουν είναι και μια εκδήλωσις ότι οι κάτοικοι φοβούνται, ιδίως των νησιών την "επιδρομή" προς τα εκεί, μήπως έχουμε "διασπορά" του ιού. Ας κάνουμε υπομονή πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος», είπε κλείνοντας την ολιγόλεπτη συζήτηση με τους δημοσιογράφους.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη για τις μετακινήσεις το Πάσχα και, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για Πάσχα στο χωριό μπαίνει οριστικά στο συρτάρι. «Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε "Μαλαισίνες" παντού» έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, με αφορμή το γάμο στην περιοχή και τους 19 νεκρούς.

Μάλιστα τώρα οι φόβοι είναι ότι στο ενδεχόμενο διαποσράς κρουσμάτων κορονοϊού μετά το Πάσχα ο αντίκτυπος θα είναι μεγάλος για το άνοιγμα των σχολείων και τον τουρισμό.

Σε ό,τι αφορά τις λειτουργίες το Πάσχα υπάρχουν 2 σενάρια:

Το ένα θέλει να γίνεται η Ανάσταση πριν από τα μεσάνυχτα κατά τις 9 το βράδυ το Μεγάλο Σάββατο
Το δεύτερο να γίνεται την Κυριακή του Πάσχα το πρωί.

Συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος
Στο πλαίσιο αυτό συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος την Τρίτη 20 και την Τετάρτη 21 Απριλίου. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία των ναών θα συζητηθούν στην Επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, η οποία τελικώς θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση την τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ που θα προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό πιστών που θα μπορούν να παραστούν στους ναούς.

Σύμφωνα ωστόσο με το σχέδιο που είναι στο τραπέζι, θα δοθεί έμφαση στους εξωτερικούς χώρους των ναών ώστε να αποφευχθούν συνωστισμοί. Για το λόγο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα περιφοράς τους Επιταφίου περιμετρικά και στα προαύλεια των ναών, όπου θα τελεστεί και η Ανάσταση, νωρίτερα όμως από τις 12 τα μεσάνυχτα. Πληροφορίες φέρουν τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο να επιθυμεί μέγιστο αριθμό πιστών περί τα 80 με 100 άτομα.

Ενδεικτικά, στην ΚΥΑ που εκδόθηκε για το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαίων ορίζεται ένας πιστός ανά 25 τ.μ. και έως 20 πιστοί συνολικά ενώ η ΔΙΣ έχει ζητήσει να να ισχύει ένας πιστός ανά 15 τ.μ. και έως 100 συνολικά στους καθεδρικούς και τους μεγάλους ναούς. Το όριο που ίσχυε για τα περασμένα Χριστούγεννα ήταν τα 50 άτομα, ενώ η διαφορά τώρα για το Πάσχα είναι ότι πλέον ένα μεγάλο μέρος των πιστών άνω των 60 ετών έχει κάνει το εμβόλιο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις