Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Ο μικρόκοσμος του Αλέξη Γκλαβά στη στοά της Κανακάρη- Κάντε απλά, ένα ζιγκ ζαγκ- ΦΩΤΟ

 Ο μικρόκοσμος του Αλέξη Γκλαβά στη στοά...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Σας περιμένει η άνοιξη

 Τον Αλέξη Γκλαβά τον ξέρω χρόνια. Και τον θυμάμαι, πάντα, μα πάντα, με μια μηχανή στο χέρι. Φωτογραφική μηχανή. Θα έλεγε κάνεις ότι αποτελεί προέκταση της όρασής του, ή μάλλον, αναπόσπαστο κομμάτι της. Όσοι τον γνωρίζουν καλά, έχουν να θυμούνται πολλά. Όπως το ότι έχει τρυπώσει σε απίστευτα σημεία για να φωτογραφίσει ένα γκράφιτι, ακόμη και σε ετοιμόρροπα κτίρια ή το ότι έχει περάσει τρεισήμισι ώρες κάτω από τον ήλιο χωρίς νερό, περιμένοντας τη γέννηση μιας πεταλούδας.

Και τούτο γιατί ο εραστής της τέχνης είναι πολύ πιο παθιασμένος από τον επαγγελματία του είδους. Είπαμε, είναι εραστής.

Την πρώτη του φωτογραφική μηχανή την πήρε ο Γκλαβάς το 1971 και ήταν ρωσική. Από τότε δεν σταμάτησε ποτέ να φωτογραφίζει για να γεμίζει με εικόνες τις μπαταρίες της ψυχής του.

Μια ματιά στο προφίλ του στο facebook είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς όχι απλώς το πάθος για την στιγμή που αιχμαλωτίζεται αλλά και το ταλέντο με το οποίο ο Γκλαβάς σταματάει το χρόνο.

Ανάμεσα στα πολλά άλμπουμ του Αλέξη θα δει κανείς και ένα αφιερωμένο στον μικρόκοσμο, αυτό τον κόσμο τον μικρό, τον μέγα.

Οι περισσότερες φωτογραφίες είναι τραβηγμένες στο χωριό του, στο Αποστόλου της Δυτικής Αχαΐας και την ευρύτερη αυτού περιοχή, όπου είθισται να  περνάει ένα πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς του φορώντας παλιές φόρμες και ανακαλύπτοντας το τοπίο με τη μηχανή και τις αισθήσεις του.

Από εκεί, από τον κόσμο του αγρού και του κάμπου, ο οποίος φέρει ως φαίνεται και μεγάλη ευθύνη για την ευεξία του αλλά και τη νεανική του διάθεση,  έρχεται η υπαίθρια έκθεση του Αλέξη Γκλαβά που στην ουσία είναι και η πρώτη του ατομική και ξεκίνησε χθες σε ένα χώρο για τη διαμόρφωση του οποίου έχει βάλει το .. χεράκι του.

Φωτογραφίες από το στήσιμο της έκθεσης

Ο λόγος για τη στοά της οδού Κανακάρη η οποία το 2018 μετατράπηκε με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών καταστημάτων πέριξ αυτής  από δημόσιο …ουρητήριο σε ένα χώρο προσπελάσιμο και θελκτικό. Ο Γκλαβάς ήταν εκεί και έβαλε πλάτη όταν η στοά καθαρίστηκε, πλύθηκε, σφουγγαρίστηκε και ακολούθως στολίστηκε με τα 3 graffiti των Freakasso, Ondo the Odd-O και Taish, οι οποίοι προσέφεραν αφιλοκερδώς την τέχνη τους, μετά από συζητήσεις μαζί του.

 Έκτοτε η στοά την οποία κάποτε όλοι απέφευγαν και στην οποία ενδημούσαν τις νύχτες περιθωριακά στοιχεία,  έχει φιλοξενήσει πέντε εκθέσεις και αν δεν είχε προκύψει η πανδημία θα φιλοξενούσε πολλές περισσότερες.

Από χθες πάντως φιλοξενεί την ίδια την άνοιξη μέσα από το φακό του Αλέξη Γκλαβά, ο οποίος μας παρουσιάζει ένα κομμάτι του μικρόκοσμου που τον μαγεύει, πεταλούδες, νυχτοπεταλούδες, έντομα, αρθρόποδα, οδοντόγναθα … όλα τραβηγμένα μετά από ατελείωτες ώρες παρατήρησης και επαγρύπνησης καθώς το πλησίασμά τους δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση.

«Για να τραβήξω δύο οδοντόγναθα που ζευγαρώνουν και τα οποία θα δεις στην έκθεση, πήγα έρπειν κυριολεκτικά σέρνοντας το σώμα μου στηριγμένος  στους δύο αγκώνες και στα γόνατα» μου λέει. Είπαμε ξανά… Εραστής της τέχνης, όχι έμπορός της.

Από τις ημέρες της δημιουργίας των γκράφιτι της στοάς

Η έκθεση θα διαρκέσει πολλές μέρες. Άλλωστε αυτό είναι και ένα από τα πλεονεκτήματα της στοάς.

Περιμένει απλώς να κάνετε ένα ζιγκ ζαγκ από τη Γούναρη για να περάσετε στην Κανακάρη. Στο μικρό αυτό μεσοδιάστημα, σας περιμένει ένας άλλος κόσμος.

Ο κόσμος του Γκλαβά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture