Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

AstraZeneca: Τα σενάρια που εξετάζει η επιτροπή για το εμβόλιο στην Ελλάδα

AstraZeneca: Τα σενάρια που εξετάζει η ε...

Κρίσιμη συνεδρίαση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού για το εμβόλιο AstraZeneca - Ποιες προτάσεις θα πέσουν στο τραπέζι

Εν αναμονή της απόφασης της εθνική επιτροπής εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca πολλά είναι τα σενάρια για το αν και πώς θα συνεχιστεί να εφαρμόζεται το συγκεκριμένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αλλάξει οι οδηγίες χορήγησής του. Τα περιστατικά θρόμβωσης ύστερα από τον εμβολιασμό με AstraZeneca αν και όπως λένε οι ειδικοί είναι πολύ λίγα σε σχέση με το πλήθος των εμβολίων που έχουν γίνει, δεν παύουν να προβληματίζουν.

Ετσι σύμφωνα με πληροφορίες του Open TV, η εθνική επιτροπής εμβολιασμών έκανε το βράδυ της Πέμπτη (08/04) μία πρώτη τηλεδιάσκεψη για το ζήτημα, ενώ οι αποφάσεις αναμένεται να παρθούν στη τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής (09/04), που θα ξεκινήσει στις 09:00. Στη συγκεκριμένη συνάντηση η σκέψη που θα πέσει στο τραπέζι είναι το εμβόλιο της AsraZeneca να χορηγηθεί σε άτομα άνω των 60 ετών. Μία άλλη σκέψη σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, είναι να το κάνουν εθελοντικά πολίτες πολύ μικρότερης ηλικίας, που ανήκουν σε παραγωγικές ομάδες, όπως λιανεμπόριο και τουρισμό.

Βέβαια υπάρχουν μέλη της επιτροπής που θεωρούν ότι δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα από τις υπάρχουσες οδηγίες, να χορηγείται δηλαδή το εμβόλιο της AstraZeneca χωρίς ηλιακούς περιορισμούς.

Οι Ελληνες επιστήμονες εξακολουθούν, πάντως, να τονίζουν ότι το όφελος από τα εμβόλια υπερτερεί των σπάνιων θρομβωτικών περιστατικών. Ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε χαρακτηριστικά σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών ότι η περίπτωση θρόμβωσης όταν κάποιος νοσεί βαριά με κορωνοϊό είναι έως και 69% ενώ η ίδια πιθανότητα μετά το εμβόλιο Οξφόρδης/Astrazeneca είναι μία στις 100.000.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή ασφάλειας και φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) επιβεβαίωσε την Τετάρτη, 7 Απριλίου, ότι οι «ασυνήθιστες θρομβώσεις με χαμηλά αιμοπετάλια πρέπει να καταχωρηθούν ως πιθανή παρενέργεια». Τα αναφερόμενα περιστατικά έχουν εμφανιστεί κυρίως στις γυναίκες κάτω των 60 ετών.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα έως και τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο συντονιστής του προγράμματος «Ελευθερία», Μάριος Θεμιστοκλέους, τα προγραμματισμένα με το εμβόλιο της Astrazeneca ραντεβού καταλάμβαναν το 25% του συνόλου των προγραμματισμένων ραντεβού. Οσον αφορά στις ακυρώσεις που είχαν μέχρι τη Δευτέρα γίνει, για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna το ποσοστό κυμαίνεται έως 1%, ενώ για την AstraZeneca το ποσοστό κυμαίνεται έως 3%, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Πάντως, και ο κ. Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην ΕΡΤ, επανέλαβε ότι οι αποφάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα θα γίνουν γνωστές μέχρι αύριο, Παρασκευή.

 

Πηγή: ethnos

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις