Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο κορωνοϊός... ανέβασε τους Πατρινούς στο Κάστρο- Απίστευτες εικόνες σε έναν γνωστό - άγνωστο χώρο- ΦΩΤΟ

Ο κορωνοϊός... ανέβασε τους Πατρινούς στ...
Χριστακόπουλος Θάνος

Πάρα πολύς ο κόσμος που το επισκέφθηκε την Κυριακή

Την ευκαιρία να ξαναγνωρίσουν το Κάστρο τους έχουν τις τελευταίες ημέρες οι Πατρινοί καθώς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και την κλειστή εστίαση είναι αρκετοί εκείνοι που επέλεξαν μια βόλτα στην Άνω Πόλη προκειμένου να περάσουν λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς στο Κάστρο της Πάτρας.

Κυριολεκτικά αυτό που συνέβη την Κυριακή στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο δεν είχε προηγούμενο.

Το thebest.gr βρέθηκε εκεί και κατέγραψε εικόνες με δεκάδες συμπολίτες να κάνουν τη βόλτα τους, να παίζουν με τα παιδιά τους, να διαβάζουν το βιβλίο τους κάτω από τον ήλιο, να πίνουν τον καφέ τους και να τρώνε το κολατσιό τους.

Οι φύλακες δεν πίστευαν στα μάτια τους και όπως έλεγαν στο thebest.gr η προσέλευση έσπασε κάθε προηγούμενο. Το Κάστρο, όπως κι όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι της Αχαΐας, παραμένουν ανοικτοί μέχρι τις 15:00.

Η απορία που μας εξέφραζαν όσοι μας μίλησαν ήταν γιατί η κυβέρνηση κρατούσε όλο αυτό το διάστημα κλειστούς τους χώρους αυτούς στερώντας από τους πολίτες την ευκαιρία να τους γνωρίσουν και να τους χαρούν σε μια περίοδο που οι εναλλακτικές μιας όμορφης κοντινής απόδρασης είναι ελάχιστες.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ:

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟ

Το Κάστρο της Πάτρας χρονολογείται γύρω στο δεύτερο μισό του 6ου μ.Χ. αιώνα και χτίστηκε επάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης που βρισκόταν στο ίδιο σημείο και είχε καταρρεύσει, σε ένα χαμηλό λόφο του όρους Παναχαϊκού σε απόσταση 800 μέτρων περίπου από την ακτή.

Τα τείχη του περικλείουν μία έκταση 22.725 τ.μ. και αποτελείται από έναν τριγωνικό εξωτερικό περίβολο, ενισχυμένο με πύργους και προμαχώνες, που προστατεύονταν αρχικά από βαθιά τάφρο και ένα εσωτερικό περίβολο που υψώνεται στη βορειοανατολική γωνία και επίσης περιβάλλεται από τάφρο.

Η ίδρυσή και ανέγερση του τοποθετείται την περίοδο επί Αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Η ιστορία του μεσαιωνικού Κάστρου είναι μακραίωνη και στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης. Τον 9ο αιώνα η Πάτρα δέχθηκε επίθεση από τους Σλάβους και Σαρακηνούς από στεριά και θάλασσα που αποκρούστηκε και η ήττα αυτή των εισβολέων αποδίδεται στον Πολιούχο και Προστάτη των Πατρών Άγιο Ανδρέα.

Το 1205 οι Φράγκοι κατέλαβαν την πόλη και το Κάστρο που κατόπιν άνηκαν στο Πριγκηπάτο της Αχαΐας με έδρα την Ανδραβίδα. Το 1428 ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος απελευθέρωσε το Κάστρο τα τείχη του οποίου επισκευάστηκαν ενώ πραγματοποιήθηκαν και προσθήκες.

Το 1458 η Πάτρα παραδόθηκε στους Τούρκους και σταδιακά το Κάστρο μετατράπηκε σε διοικητικό κέντρο, καθώς η στρατιωτική άμυνα της περιοχής μεταφέρθηκε στο Κάστρο του Ρίου. Κατά το διάστημα 1687-1715, η Πάτρα αποτέλεσε μία από τις 4 επαρχίες της Δημοκρατίας της Βενετίας ενώ από το 1715- 1828 καταλήφθηκε εκ νέου από τους Τούρκους. Το 1828 ο Γάλλος στρατηγός Μαιζόν (προς τιμή του έχει ονομαστεί η οδός Μαιζώνος) απελευθέρωσε την περιοχή. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Κάστρο υπέστη μεγάλες ζημιές κατά τα Ορλωφικά.

Όπως τονίζεται από το Υπουργείο πολιτισμού, την περίοδο 1950- 1975 το Κάστρο ανήκε στον Δήμο Πατρέων και στη συνέχεια παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού - 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και λειτουργεί ως αρχαιολογικός επισκέψιμος χώρος.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις