Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Το 1821 είναι στο... δρόμο και το συναντάμε καθημερινά

Πάτρα: Το 1821 είναι στο... δρόμο και το...

Όταν η ιστορία σε «κοιτάζει» με τα μάτια μιας προτομής

Το 1821 θα το βρεις και στο δρόμο, όπως και τα χρόνια που το ακολούθησαν. Στις πλατείες της Πάτρας που κοσμούνται από προτομές και στους δρόμους που διηγούνται τη δική τους ηρωική ιστορία.  

Μια ιστορία που έκλεισε 200 χρόνια. Η δική μας ιστορία. 

ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ- ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (ΠΡΩΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑΣ)

Στην πλατεία Παπαδιαμαντοπούλου στην Πάτρα το μνημείο του Αγνώστου Πολιμιστλη. Σύμβολο του αγώνα του ανώνυμου πολίτη που πήρε στα χέρια του την Επανάσταση και έδωσε τη ζωή του για αυτή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΙΑΣ- ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΡΟΥΔΑ

Ο Κωνσταντίνος Γιαννιάς (1760-1805) ήταν κλέφτης που έδρασε στην Πελοπόννησο. Γεννήθηκε στην Προστοβίτσα της Τριταίας το 1760 και ήταν γιος του παπά της περιοχής. Το όνομά του ήταν Αν- δρέας, ενώ το πραγματικό του επώνυμο ήταν Γιαννόπουλος, σύμφωνα με τον Τρικούπη στην «Ιστορία της Ελληνικής Επανάστα- σης», που αναφέρει τον γιο του Γιαννόπουλο. Ο Γιαννιάς ήταν ειλικρινής και του άρεσαν τα αθλητικά παιχνίδια. Δυστυχώς, το 1805 έπεσε σε παγίδα που του είχαν στήσει, τραυματίστηκε και τον συέλαβε στην Κερτίζα ο παλιός του φίλος Κονταχμέτης ο Λαλιώτης. Τον μετέφεραν στην Πάτρα και τον κρέμασαν σε μια μελικοκιά κοντά στον ναό του Αγίου Αθανασίου στην πλατεία Μαρούδα, μαζί με τον γιατρό Τζιμίκο

 ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο Ε'- ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΗΣ

Ο Γρηγόριος Ε’ (1746 - 10 Απριλίου 1821) διετέλεσε τρεις φορές Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (1797-1798, 1806-1808 και 1818-1821). Αναγνωρίστηκε εθνομάρτυρας, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία τον ανακήρυξε άγιο, τιμώντας τη μνήμη του στις 10 Απριλίου, ημέρα του απαγχονισμού του. Mετά τη λειτουργία του Πάσχα (10 Απριλίου 1821) ο Γρηγόριος συνελήφθη, κηρύχθηκε έκπτωτος και φυλακίστηκε. Το απόγευμα της ίδιας μέρας απαγχονίστηκε στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, όπου παρέμεινε κρεμασμένος για τρεις ημέρες, εξευτελιζόμενος από τον όχλο. Κατόπιν, μια ομάδα τριών Εβραίων αγόρασαν το πτώμα του, το περιέφεραν στους δρόμους και το έριξαν στον Κεράτιο Κόλπο. Πλέον τα οστά του φυλάσσονται στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Η κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, όπου απαγχονίστηκε, παραμένει κλειστή και σφραγισμένη μέχρι και σήμερα, σε ένδειξη τιμής. Η προτομή του βρίσκεται στην πλατεία έμπροσθεν τον Ι.Ν. Παντανάσσης, στην πλευρά προς την οδό Παντανάσσης.

 

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ- ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Γεννήθηκε το 1776 στην Πάτρα και το πραγματικό του όνομα ήταν Αναστασόπουλος. Από παιδί έδειξε την ανδρεία και το θάρρος του αλλά και περιφρόνηση κατά του τυραννικού Οθωμανικού καθεστώτος μην μπορώντας να δεχτεί ότι είναι στην υποτέλεια αυτού και συχνά τσακώνονταν με τους συνομήλικους Τούρκους. Το 1805 παντρεύτηκε και αργότερα απέκτησε πολυμελή οικογένεια.

Τον Σεπτέμβριο του 1809 κυνηγημένος από τους Τούρκους κατέφυγε στα Επτάνησα, που βρισκόταν υπό Αγγλική διοίκηση και συγκεκριμένα στην Ζάκυνθο, όπου άσκησε το επάγγελμα του υποδηματοποιού, λίγους μήνες αργότερα κατατάχτηκε στον Αγγλικό στρατό στο 3ο τάγμα των Ελλήνων λεγεωνάριων και απόκτησε πολλές στρατιωτικές γνώσεις και εμπειρία, επίσης χάρη στις ικανότητες του έλαβε το βαθμό του ανθυπολοχαγού. Το 1812 επέστρεψε στην Πάτρα όπου για βιοπορισμό ασχολήθηκε με το επάγγελμα του τσαγκάρη αλλά φαίνεται ότι ασχολήθηκε και με τη γεωργία.

Κατά τις παραμονές της Επανάστασης, μαζί με τον Παναγιώτη Ανδριτσόπουλο ήταν επικεφαλής ομάδας 50 ενόπλων που επιχορηγούνταν από τον πλούσιο έμπορο και Φιλικό της Πάτρας Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο.  Δύο μέρες αργότερα υπερασπίστηκε το σπίτι του Παπαδιαμαντόπουλου που έγινε στόχος εμπρησμού από τους Τούρκους. Στις αρχές της Επανάστασης συνέχισε την ένοπλη δράση κερδίζοντας τη στήριξη διαφόρων προκρίτων με τους οποίους διατηρούσε στενές σχέσεις και με την έγκρισή τους ηγείτο ομάδας ενόπλων.

Πρωτοστάτησε, ως οπλαρχηγός Πατρών,στα προεπαναστατικά γεγονότα της Πάτρας λόγω των οποίων στις 21 Μαρτίου του 1821  οι Τούρκοι αποσύρθηκαν στο κάστρο. Νωρίτερα έλαβε μέρος στην πολιορκία των Καλαβρύτων, πολεμώντας υπό τις διαταγές του οπλαρχηγού Αναγνώστη Στριφτόμπολαυ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και είχε γίνει αρκετά δημοφιλής στον λαό και αυτό προκάλεσε τον φθόνο των κοτσαμπάσηδων και κάποιων οπλαρχηγών. Επιπλέον οι αδελφοί Κουμανιώτη πίστευαν ότι ο Καρατζάς σκότωσε τον αδελφό τους Σταμάτη που είχε βρεθεί χτυπημένος πισώπλατα από απροσεξία συμπολεμιστών του κατά τις συγκρούσεις με τους Τούρκους στις 23 Μαρτίου του 1821 στην Πάτρα. Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1821, ο Θάνος Κουμανιώτης περίμενε τον Καρατζά στη Μονή Ομπλού, νοτιοανατολικά της Πάτρας επί του ομωνύμου όρους. Μόλις ο Καρατζάς πέρασε την πύλη του μοναστηριού και ήρθε αντιμέτωπος με τον Κουμανιώτη και τους άνδρες του που ήθελαν να πάρουν εκδίκηση, άρχισε να χορεύει με τα οπίσθια του γυρισμένα προς αυτούς και γενικά να κινείται με τρόπο χλευαστικό για να τους πειράξει και να τους δείξει ότι περιφρονεί τις απειλές τους. Οι άνδρες του Κουμανιώτη οργίστηκαν κι ένας από αυτούς, ονόματι Τσαλαμηδάς, τον πυροβόλησε πισώπλατα και τον σκότωσε. Θάφτηκε εκεί και ο τάφος του υπάρχει ακόμα και σήμερα στον χώρο της μονής.

ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ- ΨΗΛΑ ΑΛΩΝΙΑ

Μητροπολίτης της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, μέλος της Φιλικής Εταιρείας και αγωνιστής του ‘21. Είναι το πρόσωπο που συμβολίζει κατά παράδοση την επίσημη έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Ο κατά κόσμον Γεώργιος Κόζης ή Κόζιας ή Γκόζιας ή Κοντζιάς ή Γκοζάς ή Κοτζάς ή Γκοζιόπουλος γεννήθηκε στη Δημητσάνα της Γορτυνίας στις 25 Μαρτίου 1771, την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής. Ο πατέρας του Ιωάννης ήταν χρυσοχόος και η μητέρα του Κανέλλα Κουκουζή ή Κουκουζοπούλου ασχολείτο με τα του οίκου, αφού είχε να αναθρέψει και πέντε παιδιά (δύο αγόρια και τρία κορίτσια).

Στις αρχές του 1797 μετέβη στη Σμύρνη κι έγινε διάκονος του συμπατριώτη του μητροπολίτη Γρηγορίου, του μετέπειτα εθνομάρτυρα πατριάρχη Γρηγορίου Ε’. Όταν ο Γρηγόριος έγινε Πατριάρχης τον Μάιο του 1797, τον ακολούθησε στην Κωνσταντινούπολη και ανέλαβε αρχιδιάκονος του μητροπολίτη Κυζίκου Ιωακείμ.
Τον Μάρτιο του 1806 χειροτονήθηκε μητροπολίτης Παλαιών Πατρών (ως Νέαι Πάτραι λογιζόταν το Πατρατζίκι, σημερινή Υπάτη) και τον Μάιο του ίδιου χρόνου γύρισε στην Πελοπόννησο, όπου πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του. Στα προεπαναστατικά χρόνια ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την παιδεία της πατρίδας του και κυρίως για τη σχολή της Δημητσάνας.

Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μετέπειτα ζωής του διατηρούσε στενές σχέσεις με τους επίσης Φιλικούς Ιωάννη Βλασόπουλο και Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, που εκπροσωπούσαν τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή, ο πρώτος ως πρόξενος στην Πάτρα και ο δεύτερος ως γραμματέας του.

Στα μέσα Μαρτίου βρισκόταν στα Νεζερά (ονομασία ορεινών χωριών, που βρίσκονται στις πλαγιές του Ερύμανθου και στους νότιους πρόποδες του Παναχαϊκού), όταν έλαβε γράμμα από τον Νικόλαο Λόντο και τον Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο να σπεύσει στην Πάτρα, επειδή «κινδυνεύει όλη η πόλις», από τους Τούρκους. Στις 22 Μαρτίου 1821 βρέθηκε στην Πάτρα, όπου στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου ευλόγησε τα όπλα των αγωνιστών

Ο Γερμανός, μητροπολίτης Παλαιών Πατρών, απεδήμησεν εις Κύριον στις 30 Μαΐου 1826, στο Ναύπλιο, ύστερα από ολιγοήμερη λοιμώδη ασθένεια.

ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ- ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ

Ο Γρηγόριος Δικαίος ή Παπαφλέσσας (το κανονικό του όνομα ήταν Γεώργιος Δημ. Δικαίος ήταν κληρικός, πολιτικός και αγωνιστής, ήρωας της Eλληνικής Επανάστασης του 1821. Η προτομή του βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία στη διασταύρωση της οδού Μαιζώνος με την Παπαφλέσσα. Στην πρόσοψη του καλαίσθητου βάθρου ανάγλυφα τα στοιχεία του εικονιζόμενου:

ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ 1788-1825. Στην αριστερή πλαϊνή όψη
του βάθρου χαμηλά έχουν χαραχτεί με κεφαλαία
γράμματα: ΑΝΗΓΕΙΡΕΝ Ο ΤΩΝ ΠΑΤΡΕΩΝ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΜΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
ΠΑΤΡΩΝ 1971. Τα χαρακτηριστικά της προτομής: ΑΝΩΝΥΜΟΥ, «Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος
Δικαίος, Παπαφλέσσας», (1788-1825), μέλος
της Φιλικής Εταιρείας και αγωνιστής του 1821.

 ΣΤΗΛΗ ΗΡΩΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

 Μνημείο για την εξέγερση του 1821 στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.
Φέρει ιστορική αναφορά στα γεγονότα της Επανάστασης του 1821

ΤΥΜΒΟΣ ΗΡΩΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 

Μνημείο με μπρούτζινες προτομές των πρωτεργατών της Επανάστασης του 1821 στην Πάτρα, Ανδρέα Ζαΐμη, Μπενιζέλου Ρούφου, Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου, Παλαιών Πατρών Γερμανού, Προκόπιου Κερκίνης, Ανδρέα Λόντου και Σωτήρη Θεοχαρόπουλου. Βρίσκεται στην
πλατεία Αγίου Γεωργίου όπου και έγινε η ορκωμοσία των ηρώων από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ- ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΑΜΠΑΧΑΝΑ

Γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1766 και πολύ μικρός αναγκάσθηκε να εγκατασταθεί στην Πάτρα. Ασχολήθηκε με το εμπόριο σταφίδας και
το 1800 παντρεύτηκε την Ελένη Καλαμογδάρτη. Εκανε πολύ μεγάλη περιουσία και υπήρξε ο πλουσιότερος των Πατρινών στα χρόνια πριν την επανάσταση. Είχε μεγάλη ακίνητη περιουσία στη συνοικία του Αγίου Δημητρίου, όπου ήταν και το σπίτι του. Την περιουσία αυτή τη διέθεσε μετά τον αγώνα στην πόλη, όπου και κατασκευάστηκε πλατεία που σήμερα φέρει το όνομά του. Από το σπίτι του ξεκίνησε στις 21 Μαρτίου 1821 ο ξεσηκωμός των Πατρινών και εκεί έγινε στην Πάτρα η πρώτη μάχη του αγώνα όταν οι Τούρκοι επιχείρησαν να το καταλάβουν ανεπιτυχώς.

Διέθεσε όλη του την περιουσία στον αγώνα παρακινώντας τους Έλληνες και κουβαλώντας πολεμοφόδια από την Ιταλία πληρωμένα όλα από τον ίδιο. 

Εκτός των άλλων αρετών ως διπλωμάτης και συμφιλιωτής εκπλήρωσε σπουδαία καθήκοντα που του ανατέθηκαν και, στο τέλος, ως άξιος αρχηγός εκ μέρους της διοίκησης όχι μόνο συνέβαλε αποφασιστικά στην οργάνωση της μεγαλειώδους αντίστασης των Ελεύθερων Πολιορκημένων αλλά και συμμερίστηκε την τύχη των Μεσολογγιτών, πιστός στον όρκο του, από την αρχή μέχρι το τέλος.

Οδός, πλατεία (πρώην πλατεία Ομονοίας) και προτομή του υπάρχουν  στην Πάτρα προς τιμήν του.

 

 

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ- ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ ΜΑΡΚΑΤΟ)

 Ο Κόμης Ιωάννης Καποδίστριας, (Κέρκυρα, 10 Φεβρουαρίου 1776 - Ναύπλιο 9 Οκτωβρίου 1831) ήταν διπλωμάτης και πολιτικός. Διετέλεσε πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας κατά τη μεταβατική περίοδο και ενώ τελούσε υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων και νωρίτερα υπουργός εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια με πολιτική παράδοση γι’ αυτό και αναμίχθηκε με την πολιτική ήδη από το 1803, οπότε και διορίστηκε γραμματέας της επικράτειας της Ιονίου Πολιτείας.
Στις 14 Απριλίου 1827 η Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας τον επέλεξε πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, θέση από την οποία ήρθε σε τριβή με τους τοπικούς αξιωματούχους με αποτέλεσμα τη δολοφονία του στις 9 Οκτωβρίου 1831 στο Ναύπλιο από τον αδελφό και τον γιο του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, σε αντίποινα της φυλάκισης του τελευταίου. Η Πάτρα προς τιμήν του πρώτου κυβερνήτη της χώρας, τον τίμησε με ονοματοδοσία οδούς και φυσικά την προτομή του που βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι της πλατείας Μαρκάτου.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ- ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΛΑΤΕΡΟΥ

Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ήταν ένας ήρωας που αφιερώθηκε με πάθος στον απελευθερωτικό αγώνα, αλλά είχε άδοξο τέλος. Ο Ανδρούτσος μεγάλωσε στην αυλή του Αλή Πασά, δεν δίστασε όμως με την έκρηξη της επανάστασης να στραφεί εναντίον των Τούρκων. Ωστόσο, οι συνεχείς συγκρούσεις του με σημαντικά πολιτικά πρόσωπα της εποχής οδήγησαν σε πολλές απόπειρες δολοφονίας εναντίον του. Λίγοι γνωρίζουν ότι ακόμη και στον ίδιο το Νικηταρά είχε προταθεί να δολοφονήσει τον φίλο και συμπολεμιστή του, τον Ανδρούτσο. Απογοητευμένος από την αχαριστία και τα πάθη του εμφυλίου, κατά τη διάρκεια της επανάστασης, κατηγορήθηκε ότι συνεργάστηκε με τους Τούρκους, αλλά γρήγορα μετάνιωσε και παραδόθηκε στο πρωτοπαλίκαρό του, Γιάννη Γκούρα. Μετά από σκευωρία των κυβερνητικών Μαυροκορδάτου και Κωλέττης φυλακίστηκε στο φρούριο της Ακρόπολης, όπου και δολοφονήθηκε στις 5 Ιουνίου 1825. 

Ο Μακρυγιάννης έγραψε πως προδόθηκε το «λιοντάρι της Γραβιάς»: «Του γιόμωσε του Γκούρα ο Κωλέττης λίρες, του γιόμωσε το δισάκι απ’ αυτές και από τα λάφυρα του Νοταρά, του Σισίνη κι αλλονών, τον ίδιο και τον Κατζικοστάθη. Αφού τους έκανε αυτείνη την καλωσύνη ο Κωλέττης, τον πουλημένο άνθρωπο κι άρπαγο τον έκανε αρχηγό να πάγη εναντίον του Δυσσέως… έτζι πάει ο δυστυχής Δυσσέος. Ήρθε τούτες τις μέρες εδώ ο Γκούρας, γιόμωσε το δισάκι του λίρες, επικύρωσε και στην κυβέρνηση άλλες οχτακόσιες χιλιάδες γρόσια, ότι κάνει να λάβει από την κυβέρνηση…». Το άψυχο σώμα του Οδυσσέα βρέθηκε τα βράχια της Ακρόπολης. Αρχικά η δολοφονία του παρουσιάστηκε ως δυστύχημα κατά την απόπειρα του να αποδράσει. Η αλήθεια αποκαλύφθηκε πολλά χρόνια αργότερα από έναν αυτόπτη μάρτυρα....

 

Οι τρεις Ναύαρχοι

Οι τρεις Ναύαρχοι

Ο Ζαν Μωρεάς

Ο Ζαν Μωρεάς

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΝΑΥΑΡΧΟΙ- ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΙΩΝ ΝΑΥΑΡΧΩΝ 

Το μνημείο βρίσκεται στην είσοδο της πλατείας στο κάτω μέρος, στο ύψος της Αγίου Ανδρέου.

Η πλατεία ονομάστηκε έτσι προς τιμή των τριών ναύαρχων της εθνικής παλιγγενεσίας που με τις ναυμαχίες και τις μάχες που έδωσαν στην επανάσταση του 1821, προσέφεραν  στην απελευθέρωση του γένους από τον τούρκικο ζυγό.

Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Κανάρη από τα Ψαρά και τους Υδραίου, τον Ανδρέα Μιαούλη και  τον Γεώργιο Σαχτούρη. Σημαντικές μορφές του ελληνικού ναυτικού στόλου και οι τρείςέδωσαν το όνομα τους σε μία περιοχή της Πάτρας, που χαρακτηρίζεται από το άρωμα των νεραντζιών και της θάλασσας.

ΖΑΝ ΜΩΡΕΑΣ- ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΜΩΛΟΥ

Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος ή γνωστότερος με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Ζαν Μορεάς -Jean Moréas- γεννήθηκε στις 15 Απριλίου
1856 στην Αθήνα και πέθανε στο Παρίσι στις 30 Μαρτίου 1910. Ηταν λογοτέχνης, έγραψε ποιήματα στα Ελληνικά και τα Γαλλικά αλλά είναι περισσότερο γνωστός για τη συνεισφορά του στα γαλλικά γράμματα. Ηταν γιος του Αδαμάντιου Παπαδιαμαντόπουλου και της Σκεύως Γιουρδή,
εγγονής του ναυάρχου Εμμανουήλ Τομπάζη και της Ξανθής Σαχίνη. Τα κυριότερα ποιήματά του στα Γαλλικά ήταν οι 6 τόμοι με τίτλο Στροφές
(Stances). Προς το τέλος της ζωής του πήρε τη γαλλική υπηκοότητα και ήταν υποψήφιος της Γαλλικής Ακαδημίας των Αθανάτων. Πέθανε
από ασθένεια του ήπατος στο Παρίσι το 1910, ενώ η σορός του αποτεφρώθηκε σύμφωνα με την τελευταία επιθυμία του. Αγνωστο το γιατί,
η Πάτρα αποφάσισε να τον τιμήσει. Η προτομή ευρίσκεται στην είσοδο μλόλυ αριστερά πριν τις γραμμές του τρένου

ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΦΙΛΟΤΕΧΝΗΣΑΝ

( Παναγιώτη Καρατζά) έργο του Ευστάθιου Λεοντή, στην πλατεία Ομονοίας
(Πολεμιστής του 1821) του Κώστα Δημητριάδη, στην Πλατεία Ομονοίας
(Γιαννιά Κωνσταντίνου) του Απόστ. Φανακίδη, στην πλατεία Μαρούδα
(Παπαδιαμαντόπουλου Ιωάννη) του Θ.Ι. Βασιλείου, στην πλατεία Φιλικής εταιρείας – Ταμπάχανα
(Τύμβος Επανάστασης) στην πλατεία Αγίου Γεωργίου
(Καποδίστρια Ιωάννη) του Θ.Ι.Βασιλείου, στην πλατεία Ιωάννη Καποδίστρια – Μαρκάτο
(Γρηγορίου Ε’) του Στεφ. Ι. Αρμακόλα στην πλατεία Παντάνασσας
(Παλαιών Πατρών Γερμανού) του Αντων. Λ. Σώχου στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων,
(Παπαφλέσσα) στην πλατεία Παπαφλέσσα
(Τρείς Ναύαρχοι) του Ι. Δρακόπουλου στην πλατεία Τριών Ναυάρχων,
(Παπαδιαμαντόπουλος Ιωάννης - jean moreas) του Γεωρ. θεμ. Μαλτέζου στην πλατεία Τριών Συμμάχων
(Οδυσσέας Ανδρούτσος) στην πλατεία Βλατερού

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις