Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Άρχισε να «βρέχει» ακυρώσεις- Πού γίνονται εμβόλια της AstraZeneca- Σε δίλημμα όσοι έχουν κάνει ήδη την α΄ δόση

Αχαΐα: Άρχισε να «βρέχει» ακυρώσεις- Πού...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τι λένε Άννα Μαστοράκου και Ηλίας Θεοδωρόπουλος

Ανησυχία και μειωμένη προσέλευση στην εμβολιαστική διαδικασία έχει αρχίσει να καταγράφεται και στην Πάτρα μετά τις τελευταίες  εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19 και το γεγονός ότι μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες σταμάτησαν τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο μέχρι να ερευνηθούν περιστατικά όπου σημειώθηκαν παρενέργειες.  

Πολλοί Πατρινοί που ήταν προγραμματισμένο να εμβολιαστούν με AstraZeneca δεν θέλουν να προχωρήσουν ενώ ανησυχία υπάρχει και σε εμβολιασμένους που έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση και βρίσκονται σε καθεστώς αγωνίας για το αν πρέπει να προχωρήσουν στη δεύτερη μετά από όσα ακούγονται. Το τι θα γίνει με όσους ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, σε περίπτωση που σταματήσουν οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, είναι άλλωστε ένα πολύ σοβαρό θέμα.

Μειωμένη προσέλευση και ακυρώσεις για το εμβόλιο

«Η προσέλευση είναι μειωμένη εξαιτίας των εξελίξεων και της διακοπής των εμβολιασμών στο εξωτερικό, αυτό είναι γεγονός. Ωστόσο ξεκινήσαμε τους εμβολιασμούς, είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε. Όσοι έχουν κλείσει ραντεβού θα πρέπει να έρθουν» αναφέρει στο thebest.gr ο διοικητής του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας, Ηλίας Θεοδωρόπουλος. Να σημειώσουμε ότι το νέο εμβολιαστικό κέντρο για το εμβόλιο της Astrazeneca, λειτουργεί στο Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, από σήμερα, Τρίτη.

«Ενημερώνουμε τους πολίτες προς εμβολιασμό ότι και τα δύο εμβολιαστικά κέντρα (PFIZER και ASTRAZENECA) θα λειτουργούν στον πρώτο όροφο του Ταχυρύθμου κτιρίου. Παρακαλούμε όπως τηρείτε με ακρίβεια την ώρα του προγραμματισμένου ραντεβού και την αυστηρή εφαρμογή των ατομικών μέτρων προστασίας» λέει σε ανακοίνωσή του το νοσοκομείο.

Στην περιοχή της Αχαΐας τα εμβολιαστικά κέντρα που κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca επέραν του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» είναι επίσης αυτό  στην οδό Γερμανού αλλά και αυτό στην Χαλανδρίτσα όπου κι εκεί υπάρχουν ήδη ακυρώσεις.   

  • Άννα Μαστοράκου:«Συνιστάται ψυχραιμία»

«Το εμβόλιο της AstraZeneca σε ό,τι έχει να κάνει με τα δεδομένα της χώρας μας, δεν έχει δώσει κάποια σημαντική ιστορία που να σχετίζεται με παρενέργειες που έχουν διαπιστωθεί σε άλλες χώρες. Υπάρχει αναφορά σε ένα- δύο περιστατικά αλλά τίποτα το ιδιαίτερο. Οπότε αυτή τη στιγμή στη χώρας μας δεν ανησυχεί η εμβολιαστική διαδικασία» ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr η Πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου.

Όπως τόνισε: «Στο εξωτερικό η αναστολή των εμβολιασμών έχει να κάνει με την μελέτη των δεδομένων. Φαίνεται ότι έχει προκαλέσει πτώση των αιμοπεταλίων η θρομβολυτική νόσο σε κάποιους ανθρώπους. Πρέπει να εξεταστεί αν αυτό ξεπερνά τη στατιστική του γενικού πληθυσμού. Μόνο έτσι μπορούμε να συγκρίνουμε τις παρενέργειες ενός εμβολίου. Ουσιαστικά λοιπόν η διακοπή των εμβολιασμών έχει να κάνει με τη μελέτη των δεδομένων και σίγουρα με αυτό έχει να κάνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και οι διεθνιστικοί οργανισμοί. Υπήρχε ένα θέμα με μία συγκεκριμένη παρτίδα που έχει διευθετηθεί.

Σχετικά με την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί, θα έλεγα να υπάρχει ψυχραιμία. Είναι ένα καλό εμβόλιο με καλή εμβολιαστική κάλυψη και με αποτελεσματικότητα. Η χώρα μας, τουλάχιστον μέχρι τώρα, περιμένει τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών για να μπορέσει να τοποθετηθεί.

Ωστόσο υπάρχει μία ανησυχία αλλά πιστεύω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα διαλευκανθεί το θέμα. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από την επιστημονική κοινότητα. Εάν γίνει αυτό. Θα υπάρξουν αντίστοιχες αποφάσεις.

Οι αποφάσεις των διεθνών οργανισμών και της επιτροπής εμβολιασμού είναι ότι όταν ξεκινάμε ένα εμβόλιο, δεν αναμιγνύουμε τις εταιρείες και τις πλατφόρμες. Αυτό έχει να κάνει με τη διαφορετική τεχνολογία που έχει κάθε πλατφόρμα. Άρα εδώ τίθεται ένα ζήτημα. Αν υπάρξει μία αναστολή, τι θα γίνει με τους ανθρώπους που είχαν κάνει την πρώτη δόση και περίμεναν τη δεύτερη. Νομίζω ότι σύντομα θα απαντηθούν επιστημονικά όλα και θα υπάρχουν και οι αντίστοιχες αποφάσεις. Προς το παρόν δεν υπάρχει ανησυχία αφού στην Ελλάδα δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά αντίστοιχα του εξωτερικού.

Στην περιοχή για το εμβόλιο υπάρχουν κάποιες εμβολιαστικές γραμμές διαφορετικές από των άλλων εμβολιαστιαστικών κέντρων που κάνουν Pfizer. Πρόκειται για τα κέντρα υγείας που δεν είχαν ενταχθεί σε πρώτη φάση, όπως αυτό στη Γερμανού αλλά και στη Χαλανδρίτσα. Βάσει προγράμματος θα υπήρχε και ένταξη κι άλλων εμβολιαστικών γραμμών» καταλήγει η κ. Μαστοράκου. 

Τι είπε ο Υπουργός υγείας, Βασίλης Κικίλιας

«Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca, πάντα στο πλαίσιο των οδηγιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ξεκαθάρισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. 

«Συνιστώ ψυχραιμία και νηφαλιότητα... Στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Στη χώρα μας υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά» σημείωσε ο υπουργός Υγείας. «Δεν αναστέλλονται εμβολιασμοί, εμβολιαζόμαστε με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ μέχρι να πει κάτι άλλο. Συνιστώ ψυχραιμία, προσοχή» τόνισε. 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις