Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ο Γρ. Αλεξόπουλος εξηγεί τι σημαίνει για την περιοχή Εργοστάσιο Απορριμμάτων- Στόχος να είναι έτοιμο τέλη του '23

Ο Γρ. Αλεξόπουλος εξηγεί τι σημαίνει για...

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, με 37εκ. ευρώ

Για την ένταξη, με 37εκ. ευρώ στο ΕΣΠΑ, του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων που έχει χωροθετηθεί στον Φλόκα Δυτικής Αχαΐας, μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Νομού, Γρηγόρης Αλεξόπουλος.

Όπως εξήγησε ο κ. Αλεξόπουλος όλα τα χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί για το συγκεκριμένο έργο, που έχει ως ορίζοντα υλοποίησης τα τέλη του 2023, είναι δημόσια δαπάνη, δηλαδή ευρωπαϊκοί πόροι και χωρίς συμμετοχή ιδιώτη.

«Είναι μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν για να βρεθεί μια λύση, σύγχρονης διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή. Γιατί το να θάβουμε τα σκουπίδια ανεπεξέργαστα σε ΧΥΤΑ κτλ., είναι μια εγκαταλελειμμένη για την Ευρώπη λύση. Κατά συνέπεια είναι επιτακτική ανάγκη γιατί πρέπει να την δούμε αλλιώς την ζωή μας στο πλανήτη. Ναι θα κοστίσει ακριβότερα. Όταν θέλεις να κάνεις μια διαχείριση που θα προστατεύει το περιβάλλον, με ένα περιβαλλοντικό έργο, ναι θα στοιχίζει περισσότερο. Για το αν είναι μονόδρομος, φυσικά και είναι. Επίσης πρέπει να βρούμε κάποιες πολιτικές ώστε αυτή την αύξηση να την κάνουμε μικρότερη… Μια από αυτές τις μεθοδολογίες είναι ότι δεν πάμε με ΣΔΙΤ, αλλά πάμε με εθνικούς κι ευρωπαϊκούς πόρους», είπε μεταξύ άλλων.

Σχετικά με τον περιφερειακό σχεδιασμό, τα έργα που υπολείπονται για να δρομολογηθούν αλλά και το χαμηλό ποσοστό της ανακύκλωσης στην Πάτρα που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εργοστασίου, ο κ. Αλεξόπουλος ανέφερε:

«Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για την Αχαΐα προβλέπει κάποια έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. Προβλέπονται κάποιες μονάδες επεξεργασίες βιοαποβλήτων που θα παίρνουν τα οργανικά απόβλητα. Οι Δήμοι ακόμα δεν έχουν τροφοδοτηθεί με τους αντίστοιχους καφέ κάδους. Άρα ένα κομμάτι της ανακύκλωσης θα προέλθει μετά από αυτή τη διαδικασία. Πρέπει να γίνουν κάποιες πολιτικές ανακύκλωσης για να έχουμε πολύ λιγότερα απορρίμματα που θα οδηγούνται σε επεξεργασία. Να γίνεται η διαλογή στην πηγή και να φτάνουν λιγότερα απορρίμματα στο εργοστάσιο. Φυσικά με 5% ανακύκλωση θα έχουμε δυσκολίες στην εφαρμογή των διαχειριστικών πολιτικών. Προς το παρόν έχει σχεδιαστεί το εργοστάσιο να επεξεργάζεται τα απορρίμματα των Δήμων Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου και Πατρέων. Έχει μια δυναμική η όλη διαδικασία. Μέχρι να υιοθετήσουμε εμείς στην Ελλάδα κάποια έργα, έχουν ξεπεραστεί και πάμε γι’ άλλα, έρχονται άλλοι κανονισμοί από την Ε.Ε..»

Για το κατά πόσο ο σχεδιασμός που προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου μέχρι το τέλους του 2023 μπορεί να τηρηθεί ο κ. Αλεξόπουλος σχολίασε μεταξύ άλλων:

«Το μεγάλο βήμα έγινε που είναι η χρηματοδότηση. Θα είναι ανεύθυνο εκ μέρους μας να χαθεί αυτή η μεγάλη ευκαιρία. Αυτό που απομένει είναι να προχωρήσουμε γρήγορα τη δημοπράτηση του έργου και στην συνέχει στην ανάθεση σε όποιον εργολάβο καταθέσει την καλύτερη προσφορά. Φυσικά υπάρχουν διαδικασίες ενστάσεων και προσφυγών. Θέλω να πιστεύω ότι θα κάνουμε τα λιγότερα «λάθη» από την πλευρά των διαδικασιών ώστε να μην χωράνε ενστάσεις. Η δική μας δέσμευση είναι αυτό το ΕΣΠΑ, δηλαδή 31/12/2023 να έχει εκτελεστεί το έργο. Δεν θέλουμε να πάμε «γέφυρα» στο νέο ΕΣΠΑ. Θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε μέχρι του 2023 να έχουμε ολοκληρώσει, τουλάχιστον στον μεγαλύτερο βαθμό, αυτή τη διαδικασία».

Μιλώντας για τη διαχείριση του έργου όταν αυτό παραδοθεί ο κ. Αλεξόπουλος σημείωσε:

«Από την στιγμή που υπάρχει ένας διαδημοτικός φορέας όπως είναι ο ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. έχει ο ίδιος την αποκλειστική αρμοδιότητα κι ευθύνη για το πώς θα διαχειριστεί τη διαδικασία των απορριμμάτων. Αν αυτό, επειδή δεν έχει την απαιτούμενη εμπειρία και δυναμικό, θα είναι σε έναν εργολάβο είναι απόφαση που θα πάρουμε εμείς, οι Δήμοι. Ο ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. είναι διαδημοτικός φορέας και ο ίδιος έχει την ευθύνη των προγραμμάτων διαχείρισης, ανεξάρτητα εάν έχει σήμερα το κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό, να το λειτουργήσει ή όχι. Μεσομακροπρόθεσμα αυτός θα το διαχειρίζεται με το δικό του προσωπικό».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις