Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δικηγόροι Πάτρας: Δεν λειτουργεί η Δικαιοσύνη -Τεράστια συσσώρευση υποθέσεων

Δικηγόροι Πάτρας: Δεν λειτουργεί η Δικαι...

ΔΕΙΤΕ τι λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου τους

 

Για παράλυση ουσιατικά της Δικαιοσύνης λόγω των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού κάνει λόγο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Πάτρας, Θανάσης Ζούπας.

«Η κυβέρνηση, παρότι έχουν κλείσει τα δικαστήρια από τον περασμένο Μάρτιο, με ένα διάλειμμα Σεπτέμβριο- Οκτώβριο, ουσιαστικά δεν έχει προβεί σε καμία ενίσχυση του κλάδου. Το μόνο, που είχε δώσει ήταν τον Απρίλιο με τα voucher (600 ευρώ), τότε, που ήταν κλειστά από Μάρτιο- Ιούνιο, και ανεπίτρεπτα είχαν αποκλείσει τους δικηγόρους από τις επιστρεπτέες προκαταβολές 1,2,3. Ζητάμε ίση μεταχείριση για όλους τους κλάδους, δεν μπορεί να υπάρχει διαφορετική μεταχείριση για εμάς και για άλλους διάφορους κλάδους, την στιγμή, που και εμείς είμαστε άμεσα πληττόμενοι, καθότι είχαν κλείσει τα δικαστήρια για μεγάλο χρονικό διάστημα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζούμπας μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7».

Για το επίδομα των 400 ευρώ, που το ζητούν από τον Ιούνιο επισημαίνει ο κ. Ζούπας ότι είναι χρήματα που δικαιούνται και προέρχονται από εισφορές στον ΟΑΕΔ, με το Υπουργείο να βάζει προσκόμματα στα κριτήρια.

«Αν θα τα πάρει ένα ποσοστό 5% των δικηγόρων θα είναι ευχής έργων» σχολίασε και αντί τα χρήματα αυτά να δοθούν από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα πιο ψηλά, «βάζουν τέτοιες προϋποθέσεις και όρους, που θα τα πάρουν οι έχοντες υψηλά εισοδήματα».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Πάτρας εξέφρασε και τη δυσαρέσκεια του ότι λόγω κορονοϊου, και δη lockdown στην Αχαΐα, δεν λειτουργεί η Δικαιοσύνη, «αυτό σε ένα κράτος δικαίου να μην λειτουργεί η Δικαιοσύνη είναι πολύ σοβαρό» υπογράμμισε και στη συνέχεια ανέφερε ότι θα μπορούσαν τα δικαστήρια στην Αχαΐα να λειτουργούν, ώστε να μην υπάρξει συσσώρευση υποθέσεων.

«Η εκτελεστική εξουσία και η νομοθετική λειτουργεί και μάλιστα η Βουλή παράγει μεγάλο νομοθετικό έργο , το οποίο σε αυτές τις περιόδους δεν έπρεπε, όταν έχει ένα μεγάλο κοινωνικό πρόσημο, κάποια νομοθετήματα δεν έπρεπε να ψηφίζονται εν μέσω πανδημίας, εφόσον προτεραιότητα αυτή την στιγμή είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας» και ξεκαθάρισε ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι δεν βάζουν σε δεύτερη μοίρα την δημόσια υγεία, όμως υπάρχει η αρχή της αναλογικότητας κι η αρχή του ηπιότερου μέσου της αντιμετώπισης της κατάστασης, «δεν μπορείς να κλείσεις τελείως τα δικαστήρια και να μην λειτουργεί τίποτε».

Πολλοί πολίτες αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουν πότε θα εκδικαστούν οι υποθέσεις τους, με τον κ. Ζούπα να επισημαίνει ότι θα μπορούν να γίνουν όλες οι πολιτικές δίκες με χρονοκαταμερισμό, τηρώντας τα μέτρα του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ.

«Θα μπορούσαν να γίνουν πολλές υποθέσεις και να μην μπορούν να εκδικαστούν ασφαλιστικά μέτρα (πχ διατροφές συζύγων για τα τέκνα τους) για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Εγώ δεν λέω να γίνει μια ποινική δίκη, που θα έχει πολλούς κατηγορούμενους  και μάρτυρες, που θα υπάρχει συνωστισμός. Δεν μπορεί να σταματά η λειτουργία της Δικαιοσύνης για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα να έχει παραλύσει η Δικαιοσύνη. Δεν είναι σωστό σε ένα κράτος δικαίου. Πρέπει τηρώντας τα μέτρα προφύλαξης να γίνονται πολιτικές δίκες».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις