Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Το πάλεψαν τα "Μήλα" του Πατρινού σεναριογράφου Σταύρου Ράπτη στα Όσκαρ, αλλά δεν τα κατάφεραν

Το πάλεψαν τα "Μήλα" του Πατρι...

Δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν και να βρεθούν στην βραχεία λίστα των 15 φιλμ της κατηγορίας του Όσκαρ καλύτερης Διεθνούς ταινίας του 2020

Αν και από πολλούς θεωρήθηκε μία πολύ φρέσκια ματιά κινηματογραφικά και το κυριότερα με ένα θέμα στο σενάριο απόλυτα επίκαιρο στον ζοφερό καιρό της πανδημίας που ζούμε και βιώνουμε, εν τούτοις η ταινία του Χρήστου Νίκου «Μήλα – Apples» όπου μάλιστα συνσεναριογράφος είναι ο Πατρινής καταγωγής Σταύρος Ράπτης, δεν μπόρεσε να μπει στην τελική 15άδα, στη βραχεία δηλαδή λίστα των ερχόμενων βραβείων Όσκαρ, στην πάντα αμφίρροπη κατηγορία της Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας - International Feature Film που παλιότερα τη λέγαμε καλύτερη ξενόγλωσση ταινία.

Ιδιαίτερα μετά τα διθυραμβικά σχόλια που ακολούθησαν την προβολή του φιλμ στο περασμένο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας και το ενδιαφέρον της Αυστραλής σούπερ σταρ του σινεμά, τιμημένης με 2 Όσκαρ, Κέιτ Μπλάνσετ που ανέλαβε εκτελεστική παραγωγός στα «Μήλα», πολλοί πίστεψαν πως η συγκεκριμένη ταινία θα κατάφερνε να επαναλάβει την επιτυχία του Γιώργου Λάνθιμου με τον «Κυνόδοντα» πριν 10 χρόνια, στην 83η απονομή των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών τεχνών και επιστημών το 2011.

Σχεδόν πάντα στην κατηγορία αυτή έχουν συμβεί κατά το παρελθόν ευτράπελες επιλογές και έχουν χάσει αριστουργηματικά φιλμ.

Τα «Μήλα» όπου παίζουν οι Άρης Σερβετάλης και Σοφία Γεωργοβασίλη δεν κατάφεραν λοιπόν να βρεθούν ανάμεσα στις 15 δημιουργίες που προτείνονται σε πρώτη φάση για το βραβείο Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, από τις οποίες θα προκύψει η τελική 5άδα που θα ανακοινωθεί μαζί με όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες στις 15 Μαρτίου 2021.

Να θυμίσουμε πως η εφημερίδα Los Angeles Times στην ηλεκτρονική της έκδοση, στις 12 Ιανουαρίου, είχε γράψει για τα «Μήλα». «Η πρόταση της Ελλάδας μάς φέρνει μπροστά σε μια πραγματικότητα που δεν είναι διαφορετική από τη δική μας, όταν ένας άγνωστος ιός ρίχνει ξαφνικά τους ανθρώπους σε αμνησία». Η εφημερίδα παρέθεσε & αποσπάσματα από συνέντευξη του Χρήστου Νίκου, όπου ο Έλληνας σκηνοθέτης ανέφερε πως «οι θεατές της ταινίας τη βρίσκουν επίκαιρη. Αισθάνονται τα στοιχεία της αβεβαιότητας για το μέλλον, της μοναξιάς και της απώλειας».

Τέλος το περιοδικό The Hollywood Reporter συμπεριέλαβε τα «Μήλα» ανάμεσα στις τρεις καλύτερες ξενόγλωσσες ταινίες του 2020 ενώ σύμφωνα με τον νέο κανονισμό της Αμερικανικής Ακαδημίας των Όσκαρ οι ξενόγλωσσες κινηματογραφικές παραγωγές μπορούν να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους σε όλες τις κατηγορίες των Όσκαρ. Θυμόμαστε ασφαλώς και την χωρίς προηγούμενο νίκη πέρυσι της ταινίας από τη Νότιο Κορέα, «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν-χο που κέρδισε τόσο το Όσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας όσο και της καλύτερης ταινίας του 2019.

Τέλος το The Hollywood Reporter, σε εκτενές δημοσίευμά του για τα Όσκαρ και τις φετινές δυστοπικές ξενόγλωσσες ταινίες, επισήμανε ότι «τα “Μήλα” είναι μια λεπτή σάτιρα για την τεχνολογία, για τα apple στις τσέπες μας που μας κλέβουν την μνήμη και την προσωπική μας ταυτότητα. Ο ήρωας της ταινίας, όμως, ξυπνάει με αμνησία σε έναν αναλογικό κόσμο χωρίς ίντερνετ και κινητά για να καταγράψει σε μια παλιά Polaroid τις καινούργιες εμπειρίες του, που θα τον βοηθήσουν να συνθέσει μια νέα μνήμη».

Η αποτυχία του φιλμ "Μήλα" του Χρήστου Νίκου να μην βρεθεί τελικά στην 15άδα των εκλεκτών ξενόγλωσσων φιλμ της περίεργης χρονιάς του 2020 που μας αποχαιρέτισε, θεωρήθηκε από τις μεγάλες αρνητικές εκπλήξεις καθώς σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά όλοι σχεδόν οι υπόλοιποι πολυδιαφημισμένοι κινηματογραφικοί τίτλοι βρίσκονται στην shortlist των 15 ταινιών που προχωρούν, με πρώτο και καλύτερο το "Another round" του Τόμας Βίντερμπεργκ που θεωρείται & το μεγάλο φαβορί αλλά και τα "La Llorona" του Γιάιρο Μπουσταμάντε και τα "Dear Comrades" του Αντρέι Κοντσαλόφσκι, και "Night of Kings" του Φιλίπ Λακότ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture