Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

"Θα σε ξανάβρω στους Μπαξέδες": Η ιστορική ερμηνεία του Αντώνη Καλογιάννη

"Θα σε ξανάβρω στους Μπαξέδες"...

Συνδέθηκε για πολλά χρονιά με την πολιτική ιστορία του τόπου

Τον Σεπτέμβριο του 1979, ο Αντώνης Καλογιάννης συμμετείχε στην κυκλοφορία του δίσκου του Ηλία Ανδριόπουλου "Γράμματα στον Μακρυγιάννη", από την εταιρεία Lyra.
Τους στίχους υπέγραφαν ο Μάνος Ελευθερίου και ο Μιχάλης Μπουρμπούλης, ενώ τραγούδια εκτός από τον Αντώνη Καλογιάννη, ερμήνευε και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

Τα περισσότερα από τα τραγούδια του δίσκου είχαν ήδη παρουσιαστεί στις συναυλίες του Ανδριόπουλου στο Λυκαβηττό το καλοκαίρι του 1978 με τους ίδιους ερμηνευτές. Ιδιαίτερα ξεχώρισε την περίοδο εκείνη το τραγούδι "Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες" σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, που τραγουδούσαν μαζί Καλογιάννης και Πρωτοψάλτη.


Η αναφορά στην 3η Σεπτεμβρίου, η οποία είναι ημερομηνία άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτική ιστορία της χώρας, προκαλούσε εύκολους συνειρμούς λίγα χρόνια μετά την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ στην ημερομηνία αυτή.

 
Πολλοί μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν αγνοούσαν ότι η "3 του Σεπτέμβρη" που αναφέρεται στο τραγούδι δεν αφορά στην διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου του 1974, αλλά στην επανάσταση για το Σύνταγμα, που είχε λάβει χώρα στην Αθήνα το 1843, με πρωτεργάτη τον Στρατηγό Μακρυγιάννη και κατέληξε στην υπογραφή του Συντάγματος από τον Όθωνα.

Μάλιστα, τον Ιούνιο του 2011 και μετά την είσοδο της Ελλάδας στην εποχή των μνημονίων, ο Ανδριόπουλος απαγόρευσε στο ΠΑΣΟΚ, που μέχρι τότε το χρησιμοποιιούσε στις συγκεντρώσεις του, να παίζει το "θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες".

"Υπάρχουν τραγούδια που καθαγιάζει με τον χρόνο η αγάπη του λαού μας, και τα φυλάσσει σαν ακριβό φυλαχτό μες στην ψυχή του.

Ποτέ ένα καλό τραγούδι, αλλά και κάθε αληθινή τέχνη, δεν εξύμνησε στην ιστορία της ανθρωπότητας, τον τύραννο, τον δήμιο ή τον προδότη. Αντίθετα στάθηκε πάντα δίπλα στους αδύναμους και ταπεινούς, στους μάρτυρες των στρατοπέδων και στους ευγενικούς αγώνες των νέων ανθρώπων.

Έχοντας υπ' όψιν μου αυτά, και ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα θλιβερά γεγονότα, δεν επιτρέπω από εδώ και στο εξής στο σημερινό ΠΑΣΟΚ, να χρησιμοποιεί το τραγούδι μου «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες», στίχοι Μ. Ελευθερίου, που γράφτηκε για άλλους λόγους και συγκεκριμένα, για να εξυμνήσει την πιο ανιδιοτελή, την πιο τίμια και αγωνιστική μορφή του Ελληνισμού και του '21, τον Μακρυγιάννη", ανέφερε στην σχετική του δήλωση ο Ανδριόπουλος.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture