Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αλλάζουν όλα σε παραβάσεις, point system - Πρόστιμα με e-banking

Αλλάζουν όλα σε παραβάσεις, point system...

Ποιες είναι οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας

Κατηγοριοποίηση παραβάσεων ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας και διαβάθμιση του ύψους των προστίμων, αυστηρότεροι και εποπτευόμενοι έλεγχοι στα ΚΤΕΟ, αλλά και θεσμοθέτηση μειωμένου ορίου ταχύτητας στα 30 χιλιόμετρα την ώρα για τις κατοικημένες περιοχές περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για την οδική ασφάλεια, το οποίο δημοσιοποιήθηκε χθες σε εκδήλωση παρουσία του Πρωθυπουργού.

Η φιλοσοφία είναι η θεσμοθέτηση μη υψηλών χρηματικών προστίμων, ενώ έμφαση θα δοθεί στις πέντε πιο επικίνδυνες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) που έχουν ως αποτέλεσμα είτε σοβαρούς τραυματισμούς είτε θανάτους σε ένα τροχαίο ατύχημα: υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση ζώνης από όλους τους επιβαίνοντες, μη χρήση κράνους από οδηγό και συνοδηγό, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών και χρήση κινητού τηλεφώνου.

Επιπλέον τα πρόστιμα θα είναι στοχευμένα ανά παράβαση είτε στο αυτοκίνητο είτε στον οδηγό. Για παράδειγμα για το μη έλεγχο του οχήματος από ΚΤΕΟ ή σπασμένο καθρέφτη θα προβλέπεται αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας. Αντίθετα για τη μη χρήση ζώνης ή κράνους, τα πρόστιμα και οι κυρώσεις θα στοχεύουν τον οδηγό.

Πρόστιμα μέσω e-banking ή ΑΤΜ

Ως προς την εισπραξιμότητα των προστίμων, προβλέπεται η βεβαίωση και καταχώρηση των παραβάσεων του ΚΟΚ με ψηφιακή διαδικασία. Επιπλέον η ευθύνη για παράβαση που επιβάλλεται απουσία του οδηγού (και πιστοποιείται με κάμερες, ραντάρ) θα αποδίδεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος.

Θα υπάρχει δυνατότητα πληρωμής μέσω e-banking ή ΑΤΜ και βεβαίωσης της υπερήμερης οφειλής στο Taxisnet, ενώ για το point system προβλέπεται η άμεση online ενημέρωση των οδηγών για την καταγραφή των παραβάσεών τους και των πόντων που έχουν στο point system. Επιπλέον η Τροχαία θα έχει τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης για την οδηγική συμπεριφορά όλων των οδηγών.

Επίσης στο σχεδιασμό της οδικής ασφάλειας περιλαμβάνονται οι αλλαγές στο σύστημα απόκτησης άδειας οδήγησης, το οποίο ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα και εμπεριέχει ρυθμίσεις για άντληση θεμάτων των θεωρητικών εξετάσεων από τράπεζα θεμάτων, οπτικοακουστική καταγραφή των πρακτικών εξετάσεων.

Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν νέα εκπαιδευτικά εγχειρίδια για τις θεωρητικές εξετάσεις υποψήφιων οδηγών και θα καταργηθεί το σύστημα εξέτασης που βασίζεται σε προκαθορισμένες ερωτήσεις με γνωστές τις απαντήσεις. Αυτό θα αντικατασταθεί από την τράπεζα θεμάτων «που θα υποχρεώσει αφενός τον υποψήφιο να διαβάσει, αφετέρου τον εκπαιδευτή οδήγησης να διδάξει, να πραγματοποιήσει δηλαδή τα θεωρητικά μαθήματα στη σχολή οδήγησης», όπως σημειώνουν στο υπουργείο Μεταφορών.

Επίσης προβλέπεται για πρώτη φορά ειδικό εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, άτομα με μαθησιακές δυσκολίες και άτομα με προβλήματα ακοής. 

Αναφορικά με τις σχολές οδηγών καθιερώνεται ελάχιστο όριο ηλικιας άσκησης επαγγέλματος και αδειών οδήγησης κάθε κατηγορίας για τους εκπαιδευτές, οι οποίοι μάλιστα δε θα πρέπει να έχουν υποπέσει σε συγκεκριμένες παραβάσεις του ΚΟΚ.  Δικαίωμα άσκησης θα έχουν κάτοχοι συγκεκριμένων ειδικοτήτων των επαγγελματικών λυκείων, απόφοιτοι συγκεκριμένων πανεπιστημιακών τμημάτων ή κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου σπουδών σχετικών με την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική κυκλοφορία, ενώ θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας.

Κορωνίδα των δράσεων θα αποτελέσει το Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών 2021 – 2030, το οποίο θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και μετρήσιμους στόχους και θα στηριχθεί σε μία σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που θα ερθουν το προσεχές διάστημα μεταξύ των οποίων η αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), η αλλαγή του συστήματος απόκτησης άδειας οδήγησης, τα Σχεδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), αλλα και η αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας των Σχολών Οδήγησης. Στόχος είναι η μείωση των θυμάτων των τροχαίων κατά 50% την επόμενη δεκαετία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις