Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Στα όρια της οικονομικής καταστροφής οι μικρομεσαίοι της Πάτρας

Στα όρια της οικονομικής καταστροφής οι ...

Του Γρηγόρη Αλεξόπουλου, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Πρωτεύουσα ξανά!"

 

 Πρόσφατα επισκέφθηκα μεγάλο σούπερ μάρκετ της Πάτρας όπου διαπίστωσα την παρουσία δεκάδων πολιτών, τηρουμένων των μέτρων (αποστάσεις, χρήση μάσκας κλπ) όπως αυτά ορίζονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα.Αντίστοιχη είναι η  εικόνα που έχω ως απλός πολίτης αυτής της πόλης και από τα λεωφορεία τα οποία επίσης κυκλοφορούν με δεκάδες πολίτες σε κάθε δρομολόγιο, όπως και από τις τράπεζες, τις δημόσιες υπηρεσίες και φυσικά τις συνάξεις σε κοινοχρήστους χώρους.

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν αυτά και ενώ έχουν ανοίξει ακόμη και τα σχολεία, τα εμπορικά καταστήματα  παραμένουν κλειστά στο πλαίσιο μιας λογικής που είναι αδύνατον να κατανοήσουμε και η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση των «λουκέτων» και στην οικονομική καταστροφή των συμπολιτών μας εμπόρων και των οικογενειών τους.

Μιλάμε για μια απειλή αφανισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας, για μια οικονομική αιμορραγία, το εύρος και τα αποτελέσματα της οποίας θα αντιληφθούμε τους επόμενους μήνες.

Αν σκεφτούμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν έναν από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας και δίνουν δουλειά σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, είναι εύκολο να διαπιστώσουμε ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για τη χώρα μας γενικότερα και την πόλη μας ειδικότερα. Και όταν μιλάμε για την πόλη μας, την Πάτρα, μιλάμε για μια περιοχή που έχει ζήσει απανωτά οικονομικά πλήγματα από την εποχή της αποβιομηχάνισης μέχρι σήμερα,  γεγονός που καταγράφεται και στους δείκτες της ανεργίας.

Όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό αν λάβουμε υπόψιν μας το γεγονός ότι με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, το λιανεμπόριο δεν αποτελεί ουσιαστική εστία μετάδοσης του κορωνοϊού.

Η ίδια τραγική εικόνα επικρατεί και σε ό,τι αφορά τα καταστήματα εστίασης, τα οποία έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη από το «λουκέτο» διαρκείας και από την επιλογή των οριζόντιων μέτρων για καφενεία, καφετέριες, εστιατόρια και κλαμπ.

Είμαστε όλοι υπέρ της αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά είμαστε και υπέρ της διάσωσης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Διότι την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία θα πρέπει να υπάρχει και οικονομικό τοπίο επιβίωσης.

Η παλινωδία των ξενόφερτων όρων, και εφαρμογών, από το lockdown στο click away και από εκεί στο click in shop και στο click inside δεν μπορεί να αποτελέσει λύση.

Οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες είναι ένα βήμα πριν την καταστροφή.

Το άνοιγμα των καταστημάτων με πιο ελαστικούς όρους λειτουργίας με βάση την παρουσία πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα και αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, είναι η μόνη λύση για να  αναστραφεί έστω και τώρα αυτή η  πορεία καταστροφής που διαγράφεται, που είναι πλέον ορατή σε κάθε σημείο της αγοράς της πόλης μας και αφορά χιλιάδες εργαζομένους.

Οι επαγγελματίες της περιοχής μας έχουν δείξει ότι διαθέτουν την ωριμότητα να ανταπεξέλθουν με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις καταστάσεις. Το ίδιο θα πράξουν και τώρα.

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις