Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Άνοιξαν ξανά τα σχολεία - «Βόμβα» επιστημόνων: Δεν αποκλείεται να ξανακλείσουν

Άνοιξαν ξανά τα σχολεία - «Βόμβα» επιστη...

Άνοιξαν τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και η ειδική αγωγή

Με αυστηρά μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό χτύπησε το πρώτο κουδούνι σε δημοτικά και νηπιαγωγεία μετά από σχεδόν δυο μήνες.

Κλειστά παραμένουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, οι μαθητές των οποίων συνεχίζουν με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα τους.

Από νωρίς το πρωί, οι μαθητές φορώντας τη μάσκα τους και τηρώντας όλα τα μέτρα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, πέρασαν την πόρτα του σχολείου.

Οι γονείς συνοδεύουν τα παιδιά τους μέχρι την κεντρική πόρτα του σχολείου με διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι αναγκαίο και εφικτό.

Σε όλες τις τάξεις υπάρχουν ειδικά μηνύματα για χρήση μάσκας και αντισηπτικού, ενώ οι δάσκαλοι φροντίζουν για την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των μαθητών.

Οι περισσότεροι μαθητές μετά από καιρό επέστρεψαν στα θρανία με χαμόγελα. Δάσκαλοι και γονείς δηλώνουν ωστόσο «ανήσυχοι» για το τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Για τη δια ζώσης λειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής θα ισχύσουν τα μέτρα που ίσχυαν και όταν άνοιξαν τα σχολεία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Έτσι, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά. Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση. Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.

Το υπουργείο Παιδείας σχεδίαζε να ανοίξουν ταυτόχρονα όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, ωστόσο οι ειδικοί αποφάσισαν να ζητήσουν το άνοιγμα μόνο των νηπιαγωγείων των δημοτικών. Εντός της εβδομάδας οι επιδημιολόγοι θα θέσουν στο τραπέζι της συζήτησης τη λειτουργία της Γ’ λυκείου, με κριτήριο ότι οι συγκεκριμένοι μαθητές είναι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων και θα πρέπει να ετοιμασθούν σωστά, ενώ εκτιμούν ότι αν δεν ανοίξουν παράλληλα και οι άλλες τάξεις λυκείου και τηρηθούν τα μέτρα, ο κίνδυνος μετάδοσης θα είναι μικρός.

Με βάση αυτά τα δεδομένα το ερώτημα που τίθεται είναι πότε θα ανοίξουν τα γυμνάσια και οι δύο πρώτες τάξεις του λυκείου. Οι ειδικοί περιμένουν να ξεκινήσει διδασκαλία στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά για συζητηθεί το θέμα της λειτουργίας των υπολοίπων βαθμίδων της εκπαίδευσης, ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων.

«Βόμβα» Σύψα: Δεν αποκλείεται να ξανακλείσουν τα σχολεία

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μίλησε στο πρωινό του ΑΝΤ1 σήμερα στις 11/1/2021 και ξεκαθάρισε πως οι αποφάσεις για τα σχολεία θα παίρνονται εβδομαδιαία. Αφήνοντας έτσι, ανοικτό το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν τα σχολεία.

«Ο ιός δεν έχει φύγει. Ο ιός είναι εδώ. Και όχι μόνο αυτό. Ο ιός αυτή τη στιγμή συντρίβει χώρες. Τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία. Έχουμε εικόνες κολάσεως που εξελίσσονται σε αυτές τις χώρες»

Σε ερώτηση για το άνοιγμα των σχολείων σχετικά με το συνωστισμό, ο κύριος Σύψας είπε, «Είναι λοιπόν ένας κίνδυνος, το άνοιγμα των σχολείων θα έχει επίδραση στην επιδημία, το ξέρουμε. Αλλά όμως έχουμε εκτιμήσει ότι το όφελος που θα έχουν τα παιδιά είναι πολύ μεγαλύτερο από τον κίνδυνο από το άνοιγμα των σχολείων. Σε κάθε όμως περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Κυρίως δεν θα πρέπει να συνωστίζονται γύρω από το σχολείο». 
«Οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πλησιάζουν την πόρτα του σχολείου με κόσμου» υπογράμμισε. 
Τόνισε ακόμη πως δεν αποκλείεται να ξανακλείσουν τα σχολεία, «Δυστυχώς στην περίοδο που μπαίνουμε, Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου τουλάχιστον, θα παίρνουμε αποφάσεις βδομάδα, την βδομάδα. Κάθε βδομάδα θα παίρνουμε διαφορετικές αποφάσεις. Αυτό δε σημαίνει πισωγύρισμα. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούμε να είμαστε λίγο μπροστά από την επιδημία»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις