Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τα ΠΡΟΣΩΠΑ του 2020 - Το thebest.gr κάνει τον απολογισμό της χρονιάς

Τα ΠΡΟΣΩΠΑ του 2020 - Το thebest.gr κάνε...

Πρωταγωνιστές και αφανείς ήρωες της πιο... ιδιαίτερης χρονιάς των τελευταίων δεκαετιών στην Πάτρα

Το 2020, δεν το λες και εύκολη χρονιά. Όπως καμία χρονιά στην ιστορία της ανθρωπότητας που ταυτίστηκε με την «έκρηξη» μιας πανδημίας.
Όπως συμβαίνει πάντα με τις μεγάλες δοκιμασίες, τα φώτα στρέφονται στον άνθρωπο και στους μικρούς ήρωες της καθημερινότητας. Για τη χρονιά που έφυγε, οι ήρωες φορούσαν άσπρες μπλούζες και κρατούσαν στηθοσκόπια και αναπνευστήρες.
Προλάβαμε να κάνουμε και άλλα πράγματα μέσα σε αυτό τον πανικό; Κι όμως, ο άνθρωπος πάντα δημιουργεί, ακόμη και στις πιο σκοτεινές συνθήκες. Και παράγει χαρά ακόμη και μέσα στο σκοτάδι.
Τα πρόσωπα άλλωστε είναι αυτά που γράφουν ιστορία. Πάμε λοιπόν να δούμε τα πρόσωπα που ξεχώρισε το thebest.gr για τη χρονιά που έφυγε.
Μια χρονιά που μάλλον κανείς δεν θα νοσταλγήσει, αλλά και κανείς δεν θα ξεχάσει. Μια χρονιά που μας σημάδεψε.

Το αδιαμφισβήτητο πρόσωπο της χρονιάς για το 2020: Όλοι οι νοσηλευτές του ΕΣΥ

Eίναι στην πρώτη γραμμή της «μάχης» με έντεκα μήνες πανδημίας στην πλάτη τους, κάτω από πρωτόγνωρες για τα δεδομένα του Εθνικού Συστήματος Υγείας συνθήκες.

Αντιμέτωποι με τον αόρατο εχθρό που στη χώρα μας έχει επιφέρει πάνω από τέσσερις χιλιάδες τριακόσιους θανάτους. Στελεχώνουν τα νοσοκομεία εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, καθημερινές και αργίες.  Οι νοσηλευτές της Πάτρας, στο σύνολό τους, τιμής ένεκεν αποτελούν αναμφισβήτητα τα πρόσωπα της χρονιάς για το 2020 και σε τοπικό επίπεδο.

Έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν καθημερινά τη μάχη κατά του κορωνοϊού στα Νοσοκομεία της περιοχής υπό αντίξοες συνθήκες. Παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό, γεγονός που τους υποχρεώνει να δουλεύουν ατέλειωτες και συνεχείς βάρδιες, πρωί, μεσημέρι και βράδυ και παρά τις ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και υλικά, δεν το βάζουν κάτω. Δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, αθόρυβα, με στόχο να προσφέρουν στον συνάνθρωπο, να σώσουν ζωές. Το ευχαριστώ της κοινωνίας είναι λίγο για όσα έχουν προσφέρει το τελευταίο διάστημα και όσα ακόμα μένει να προσφέρουν μέχρι η ανθρωπότητα να ξεπεράσει τον εφιάλτη της πανδημίας. Είναι αναμφισβήτητα οι άνθρωποι της χρονιάς γιατί χωρίς τη δική τους συνεισφορά οι απώλειες θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερες.

Χαράλαμπος Γώγος: Ο πατρινός αρχιστράτηγος στη μάχη της πανδημίας

Είναι ένα από τα πρόσωπα που έκανε την εμφάνισή του στα σπίτια μας συχνότερα από εκείνα των φίλων μας τους τελευταίους μήνες που η πανδημία καθορίζει την καθημερινότητά μας. Τα λόγια του τα ακούσαμε με προσοχή, αναλογιστήκαμε τις προτροπές του, ακολουθήσαμε τις συμβουλές του. O Χαράλαμπος Γώγος με τη λευκή ρόμπα, τα γκρίζα μαλλιά και το λεπτό σκελετό γυαλιών  μαζί με την ομάδα του, ήταν οι πρώτοι που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό με την εμφάνισή του στην Ελλάδα τον περασμένο Φεβρουάριο. Το καλοκαίρι άφησε την ιδιαίτερη πατρίδα του για την Αθήνα όπου ζει η οικογένειά του.

Μάρκος Μαραγκός: Στην πρώτη γραμμή της μάχης

Ο πρώτος υγειονομικός που εμβολιάστηκε προ ημερών κατά του κορωνοϊου, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, στο Ρίο. Συγκαταλέγεται στους «στρατηγούς» της μάχης ενάντια στον κορωνοϊό, ο οποίος ξέσπασε με σφοδρότητα στην περιοχή τον Μάρτιο.

Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και από τον Οκτώβριο του 2020 νέος Διευθυντής της  Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου μετά την αποχώρηση του Χαράλαμπου Γώγου. Επίσης  από τον Σεπτέμβριο κατέχει τη θέση του Αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Πατρών. Επεσήμανε ιδιαίτερα τη σημασία του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό και είπε χαρακτηριστικά πώς δεν θα ήθελε να ζήσει σε έναν κόσμο που θέλουν οι αντιεμβολιαστές.

Οι ήρωες του 2020, καβαλάνε μηχανάκια και δουλεύουν στο σούπερ μάρκετ

Στη διάρκεια της σχεδόν… μόνιμης καραντίνας του 2020 είδαμε ξεκάθαρα ποιες κατηγορίες επαγγελματιών είναι εξαιρετικά σημαντικές στη λειτουργία ενός κράτους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.  Οι "αόρατοι" υπάλληλοι στα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, τα κρεοπωλεία είναι βασικός κρίκος της αλυσίδας, που μας κρατά ζωντανούς.

Όλοι αυτοί που προσπερνάμε βιαστικά και κάποιες φορές εκνευριζόμαστε, όταν μας καθυστερούν από τις δουλειές μας.

Αυτοί, που τους κοιτάζουν αρκετοί υποτιμητικά, στο άκουσμα του επαγγέλματος τους.

Αποθηκάριοι, ταμίες, υπάλληλοι μανάβικων και τροφοδοσίας, βάλανε πλάτη για τις ευπαθείς ομάδες κι όλους τους υπόλοιπους που καραντινιαστήκαμε. Δουλέψανε αυξημένα ωράρια σε πολύ δύσκολες συνθήκες, διακινδυνεύοντας την υγεία τους, όσο βλέπαμε σειρές στο Netflix και διαβάζαμε βιβλία! 

Πλάι τους, οι ψήστες κι οι μάγειρες από τα καταστήματα εστίασης, που ανέλαβαν την τροφοδοσία όλων αυτών που δεν είχαν δυνατότητα να μαγειρέψουν. Μάντεψε, ποιοι θα τα μετέφεραν όλα αυτά; Σωστά, σκέφτηκες. Οι τιμημένοι ντελιβεράδες, που κάθε μέρα ανεξαρτήτως καιρού είναι εκεί έξω, φορτώνοντας στο μηχανάκι τους, ό,τι τραβάει η ψυχούλα, αυτού που παραγγέλνει.Μαζί με αυτούς κι οι κούριερ, αλλά και όλοι όσοι δουλεύουν στις μεταφορικές εταιρείες. Από το back office, μέχρι τους μεταφορείς που φέρνουν σε κάθε σπίτι όπου κι αν βρίσκεται αυτό, τα πράγματα 1ης ανάγκης.

Χρήστος Μπούρας: Ο νέος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών

Χ. ΜΠΟΥΡΑΣ

Χ. ΜΠΟΥΡΑΣ

Ο Χρήστος Μπούρας καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Η/Υ και  Πληροφορικής εξελέγη νέος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών  στις 22 Ιουλίου του 2020 και ανέλαβε καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου.  Στις προτεραιότητές του είναι μεταξύ άλλων ο ψηφιακός μετασχηματισμός, το άνοιγμα και η ουσιαστική διασύνδεη του Πανεπιστημίου με την κοινωνία και η διεθνοποίησή του. Μιλώντας προ ημερών στη διαδικτυακή ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το thebest.gr με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αχαΐας,  με τίτλο  «Η επόμενη μέρα»  ανέφερε ότι στο πλαίσιο συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, υπάρχουν συζητήσεις για συνεργασία του Πανεπιστημίου με την Hewlett Packard.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι στην πρώτη γραμμή του Πανεπιστημίου Πατρών. Υλοποιούμε και έχουμε ωριμάσει πολύ σημαντικά έργα τα οποία αφορούν το εσωτερικό του Πανεπιστημίου, σε σχέση με τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Στα Πανεπιστήμια, και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, υπάρχουν άνθρωποι ψηφιακά αναθρεμμένοι που θεωρούμε ότι είναι μία ισχυρή κινητήρια δύναμη για την αγορά, την ανάπτυξη, την  καινοτομία. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το δυναμικό και  του προσφέρουμε εφόδια έτσι ώστε να διεκδικήσει παραγωγικές θέσεις εργασίας».

Ηλίας Καρνέσης – Καπετάνιος του F/B «Σαλαμινομάχος»

Λίγο πριν εκπνεύσει ο σχετικά χαλαρός Αύγουστος ένα περιστατικό στη θάλασσα του Ριου Αντιρρίου ήρθε να ταράξει τα νερά όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και πανελληνίως. Ένα κοριτσάκι 3 ετών παρασύρθηκε με το φουσκωτό του από τα ρεύματα. Σωτήρια ήταν η επέμβαση του πλοιάρχου και του πληρώματος του φέρυ μποουτ "Σαλαμινομάχος" που με προσεκτικές κινήσεις κατάφερε να προσεγγίσει το κοριτσάκι και να το σώσει.

Ο CEO της πατρινής startup που πέτυχε τη μεγαλύτερη συμφωνία εξαγοράς Γιώργος Σιδηρόπουλος

Στην αγκαλιά της αμερικανικής εταιρείας Αpplied Materials, που είναι εισηγμένη στον Nasdaq, περιήλθε η ελληνική εταιρεία με έδρα την Πάτρα, Think Silicon. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, ιστορικά, εξαγορά στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας (deep tech) στην Ελλάδα, με πληροφορίες να αναφέρουν πως το τίμημα ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ (μπορεί να αγγίζει και τα 30), χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακόμη επίσημες ανακοινώσεις για το ύψος της εξαγοράς. Η εταιρεία εξειδικεύεται στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη επεξεργαστών γραφικών (GPUs) υψηλών επιδόσεων με πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας για οθόνες φορητών συσκευών. Τέτοιες είναι τα έξυπνα κινητά, τα έξυπνα γυαλιά, οι οικιακές συσκευές ή οι οθόνες βιομηχανικού αυτοματισμού.

Ο πατρινός Γιώργος Χρούσος, κορυφαίος Έλληνας στη λίστα με τους επιστήμονες παγκόσμιας επιρροής

Στην κορυφή της λίστας με τους καθηγητές και ερευνητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που περιλαμβάνονται στην κατάταξη Highly Cited Researchers (h>100), της Webometrics βρίσκεται ο πατρινός Γιώργος Π. Χρούσος. Ο εν λόγω πίνακας συντάσσεται δύο φορές κάθε χρόνο, με βάση τις πληροφορίες των δημόσιων προφίλ Καθηγητών και Ερευνητών Πανεπιστημίων στο Google Scholar.

Καταγράφει καθηγητές και Ερευνητές Πανεπιστημίων οι οποίοι με το συγγραφικό και ερευνητικό τους έργο έχουν ασκήσει σημαντική επιρροή στην επιστήμη διαχρονικά. 

Παρασκευή Κερασιώτη: Η 19χρονη Τσιγγάνα από την Πάτρα που σάρωσε στο GNTM 3

Η 19χρονη Παρασκευή Κερασιώτη, τσιγγάνα από την Πάτρα ήταν το μοναδικό κορίτσι που έφθασε στην τελική τριάδα του τηλεοπτικού διαγωνισμού μοντέλων Greece's Next Top Model.
Η Παρασκευή του GNTM 3 εντυπωσίασε τους κριτές με το που την αντίκρισαν μπροστά τους τον περασμένο Σεπτέμβριο στις οντισιόν. Χαρακτήρισαν την ομορφιά της εξωτική και είδαν σε εκείνη αυτό το... κάτι που μπορεί να κάνει ένα μοντέλο να ξεχωρίσει.

Μαρία Αγουρίδη: Η πρώτη γυναίκα τελάλης του πατρινού καρναβαλιού

Η Μαρία Αγουρίδη συζητήθηκε το και τράβηξε τα βλέμματα των πατρινών το 2020 καθώς ήταν η πρώτη γυναίκα τελάλης του Πατρινού Καρναβαλιού.  Ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο και την έχουμε δει σε κεντρικές θεατρικές σκηνές της πόλης, όπως είναι το Επίκεντρο και οι Γραμμές Τέχνης. Είναι ιδιαίτερα μπριόζα πάνω στη σκηνή και η εκρηκτική προσωπικότητα της δεν περνά απαρατήρητη. Έχει κερδίσει ουκ ολίγες φορές τις εντυπώσεις στο καθιερωμένο "Πάρτι των ταλέντων". Επίσης είναι μέλος του Καρναβαλικού Κομιτάτου. Και μπορεί το Πατρινό Καρναβάλι 2020 να τινάχθηκε στον αέρα λόγω της πανδημίας, εκείνη όμως απέσπασε πολύ θετικά σχόλια.

Δημήτρης Γκοτσόπουλος - Έλλη Τρίγκου - Νίκος Πολυδερόπουλος: Οι πατρινοί πρωταγωνιστές

Οι δύο πατρινοί ηθοποιοί συζητήθηκαν πολύ και το 2020 λόγω της συμμετοχής τους στην τηλεοπτική σειρά του ΑΝΤ1 «Άγριες μέλισσες». Θα έλεγε κανείς ότι παρά τις όποιες δυσκολίες, το 2020 επεφύλασσε για τους δύο ηθοποιούς μεγάλες χαρές στα επαγγελματικά τους αφού απέσπασαν πολύ θετικά σχόλια και κριτικές για τις υποκριτικές τους ικανότητες.  

Ο Αχαιός ηθοποιός Νίκος Πολυδερόπουλος κέρδισε, μέσα στο 2020, τις εντυπώσεις μέσα από τον ρόλο του στην τηλεοπτική σειρά του ΣΚΑΙ, «8 λέξεις» την οποία υπογράφει ο Ανδρέας Γεωργίου. Οι δύο τους συνεργάστηκαν για πρώτη φορά στη σειρά «Τατουάζ» μέσα από την οποία ο ηθοποιός έγινε ευρέως γνωστός υποδυόμενος έναν serial killer.

Σταύρος Ράπτης, συνσεναριογράφος της ταινία «Μήλα» του Χρήστου Νίκου

H ταινία «Μήλα» του Χρήστου Νίκου σε παραγωγή της Boo Productions προβλήθηκε στο τμήμα «Ορίζοντες» του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας τον περασμένο Σεπτέμβριο και έγινε αμέσως το θέμα συζήτησης αποσπώντας επαινετικά σχόλια και την προσοχή της βραβευμένης με Όσκαρ σταρ Κέιτ Μπλάνσετ που ήταν και η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ, η οποία μάλιστα ανέλαβε χρέη executive producer του φιλμ προωθώντας το σε όλο τον κόσμο.

Παρών στην πρεμιέρα της ταινίας στο περίφημο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας ήταν και ο πατρινός στην καταγωγή συνσεναριογράφος του «Apples – Mήλα», Σταύρος Ράπτης, ο οποίος μαζί με το σκηνοθέτη Χρήστο Νίκου και την επίσης Πατρινή ηθοποιό Σοφία Γεωργοβασίλη που παίζει στο φιλμ με τον Άρη Σερβετάλη, μίλησαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου και φωτογραφήθηκαν.

Η Κέιτ Μπλάνσετ μίλησε για μία σοβαρή, ενδιαφέρουσα και προκλητική ταινία που σε βάζει σ’ έναν άλλο κόσμο και στη διαδικασία να σκεφτείς, να προβληματιστείς και να συναισθανθείς. Σύμφωνα  με την υπόθεση του αλληγορικού και επίκαιρου φιλμ, μία ασυνήθιστη επιδημία ξεσπά όπου οι άνθρωποι προσβάλλονται από μία αιφνίδια αμνησία, θύμα της οποίας είναι και ένας 40χρονος άνδρας που θα ξεκινήσει ένα ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δημιουργοί της ταινίας υπέγραψαν συνεργασία μ’ ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία ατζέντηδων των ΗΠΑ, το CAA.

Ο Σταύρος Ράπτης έχει μεγαλώσει στην Πάτρα και είναι απόφοιτος του 7ου Λυκείου. Παιδί του κέντρου, των Υψηλών Αλωνίων και της Τριών Ναυάρχων, ο Σταύρος Ράπτης ζει μόνιμα στην Αθήνα από τα σπουδαστικά του χρόνια όταν και παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου. Ωστόσο όπως είχε γράψει το thebest.gr, ο ταλαντούχος Σταύρος Ράπτης φροντίζει να έρχεται κάθε δίμηνο στην γενέτειρα του προκειμένου να βλέπει τους γονείς και τους φίλους του. Μαζί με τον Χρήστο Νίκου είχαν συνεργαστεί με το Γιώργο Λάνθιμο στον Οσκαρικό «Κυνόδοντα» το 2010, ασχολείται ως casting director ελληνικών και διεθνών παραγωγών καθώς και διαφημιστικών (έχει δουλέψει στο Βρετανικό σήριαλ Durrels που γυρίστηκε στην Κέρκυρα και στη δραματική ταινία “In the Fade” του Φατίχ Ακίν με τη Νταιάν Κρούγκερ) ενώ έχει ήδη στα σκαριά ένα νέο φιλμ με τον Χρήστο Νίκου, τον οποίο οι κριτικοί κατέταξαν στο ελληνικό κινηματογραφικό ρεύμα του «αλλόκοτου και του παράδοξου».

Οι καραντίνα Helpers της Πάτρας

Αναλαμβάνουν να πάνε στο σούπερ μάρκετ, στη λαϊκή, το φαρμακείο αλλά ακόμη και σε τραπεζικά καταστήματα, βοηθώντας ομάδες της τρίτης ηλικίας κυρίως που δεν μπορούν και φυσικά δεν πρέπει να βγουν από το σπίτι. Είναι οι Πατρινοί εθελοντές με το όνομα καραντίνα helpers. Ολα ξεκίνησαν από μια γυναίκα που εκτελώντας μια διαδρομή από την μια άκρη της Πάτρας στην άλλη, ενημέρωσε για την πρόθεσή της να βοηθήσει όποιον το χρειάζεται κατα μηκος της.

Η επικοινωνία ξεκίνησε και συνεχίζεται μέσω social media και φυσικά τηλεφώνων.

Η συντονιστική επιτροπή των πολιτών για τη διάσωση της πλατείας Καλλιπάτειρας

Τον Ιούνιο του 2020 ο πολυμηνος αγώνας 140 και πλέον κατοίκων της Μέσης Αγυιάς για την σωτηρία ενός ελεύθερου χώρου της περιοχής τους ο οποίος κινδύνευε άμεσα να χαθεί καθώς ο Δήμος Πατρέων υποστήριζε ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για να εξαγοραστεί το οικόπεδο, είχε αίσιο τέλος. Το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας έλαβε ομόφωνη απόφαση για προχωρήσει στην αγορά του δεσμευμένου οικοπέδου καθώς «βρέθηκαν» τα περίπου 700 χιλιάδες ευρώ που απαιτούνται.

Οι φοιτητές της χρονιάς για την Πάτρα

Ένα "κενό" στη χορήγηση φαρμάκων με σκοπό την αποτελεσματικότερη θεραπεία ήρθε να καλύψει η ομάδα iGEM Patras, η οποία αποτελείταί από Φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών λαμβάνοντας μάλιστα παγκόσμια διάκριση για το επίτευγμά της. Χρησιμοποίησαν την Φαρμακογονιδιωματική και την Τεχνητή Νοημοσύνη με στόχο την επίτευξη εξατομικευμένης θεραπείας των ασθενών, μέσω του project Hippocrates.
Δεκαέξι φοιτητές των Τμημάτων Φαρμακευτικής και Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών, συνδυάζοντας τη Φαρμακογονιδιωματική με την Τεχνητή Νοημοσύνη, ανέπτυξαν ένα φορητό διαγνωστικό εργαστήριο μοριακής βιολογίας και μια web-based εφαρμογή η οποία αναλύει τα αποτελέσματά του. Φιλοδοξία τους είναι τα εργαλεία αυτά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάθε ιατρό και να συμβάλλουν, όταν χρειάζεται, στον καθορισμό ενός εξατομικευμένου δοσολογικού σχήματος μέσω της άμεσης αναγνώρισης γενετικών διαφορών των ασθενών. Η ομάδα έλαβε μέρος στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας, iGEM, και κατέκτησε Αργυρό μετάλλιο ανάμεσα σε 250 ομάδες από όλον τον κόσμο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις