Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Δελτίο Ειδήσεων Άγριες Μέλισσες Κορωνοϊός Πανελλήνιες Εξετάσεις 2020 I Can't Breathe
Εξάπλωση κορωνοϊού Χάρτης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ιστορίες του παραλόγου στα σούπερ μάρκετ της Πάτρας, τις ημέρες του κορωνοϊού

Ιστορίες του παραλόγου στα σούπερ μάρκετ της Πάτρας, τις ημέρες του κορωνοϊού
Παπαδάκου Γωγώ

Δύσκολες μέρες περνούν και οι υπάλληλοι στα καταστήματα τροφίμων και αναλώσιμων ειδών.

Ιστορίες του παραλόγου στα σούπερ μάρκετ της Πάτρας τις ημέρες της καραντίνας. Οι εργαζόμενοι στα σούπερ  μάρκετ υπερβάλουν εαυτόν προσπαθώντας να εξυπηρετήσουν τους πολίτες που σπεύδουν τις τελευταιες ημέρες για να προμηθευτούν τα απαραίτητα και όχι μόνο αλλά κυρίως έχουν αυξήσει τις βάρδιες των υπαλλήλων που παραδίδουν κατ' οίκον τις παραγγελίες σε ηλικιωμένους που δεν πρέπει να βγουν από το σπίτι τους για το επόμενο διάστημα. 

Οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ τις τελευταίες ημέρες έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά διαδικασιών στις οποίες και οι ίδιοι σαφώς δεν ήταν συνηθισμένοι και καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, φορώντας γάντια στα ταμεία για να μην ακουμπούν τα χρήματα, προσπαθώντας να εφοδιάζουν όσο πιο γρήγορα μπορούν τα ράφια με τα προϊόντα που εξαφανίζονται σε χρονο ρεκόρ, επιχειρώντας με πολύ μεγάλη δυσκολία είναι η αλήθεια, να κρατήσουν τις προβλεπόμενες αποστάσεις ανάμεσα στους πελάτες στους διαδρόμους των καταστημάτων, να εξηγήσουν σε ορισμένους οτι δεν χρειάζεται να πάρουν οτι απόθεμα υπάρχει σε χαρτί υγείας και άλλα αναλώσιμα και πολλά ακόμη.

Υπάρχουν όμως και αυτές οι περιπτώσεις, που όσο διάθεση προσφοράς και να έχεις μπορεί να σε βγάλουν εύκολα από τα ρούχα σου. Οπως αυτές που μας περιέγραψαν υπάλληλοι σε σούπερ μάρκετ της Πάτρας, από αυτά που είδαν και έζησαν τις τελευταίες ημέρες.

 

Νεαρός εκτός εαυτού "έφτυνε" τις συσκευασίες με τα ψωμιά!

Ακουγεται τραβηγμένο κι όμως συνέβη. Σε κεντρικό σούπερ μάρκετ της Πάτρας, νεαρός, προφανώς γιατί ήθελε να κάνει... "καζούρα" στους υπόλοιπους πελάτες άρχισε μέσα στο συνωστισμό να βήχει και να φτύνει (!) προκλητικά τις συσκευασίες με τα ψωμιά στα οποία η αλήθεια είναι οτι επικρατούσε συνωστισμός από αρκετούς που ήθελαν να ψωνίσουν.

"Κι εγώ χωρίς κρέμα προσώπου τι θα κάνω;;;;"

Υπάλληλος σε άλλο σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Πάτρας διηγείται: " παίρνει τηλέφωνο στο κατάστημα μια γιαγιά να της πάμε πράγματα στο σπίτι. Ο υπεύθυνος του καταστήματος φυσικά δέχεται. Ετοιμάζω τα πράγματα μέσα στον πανικό, παίρνω την κυρία τηλέφωνο να διευκρινίσω κάτι. Την ενημερώνω οτι δεν υπάρχει η κρέμα loreal που θέλει. Περίμενε μου λέει να πάρω το τάμπλετ να δω τι άλλο υπάρχει... σελίδα 1,2,3 κι εγώ περιμένω υπομονετικά. Δεν βρίσκει κάτι που να την ικανοποιεί. Στο μεταξύ ο υπεύθυνος του καταστήματος βρισκεται ήδη καθοδόν για το σπίτι της με τα ψώνια. Η πελάτισσα καλεί πάλι στο κατάστημα. Της εξηγώ οτι τα πράγματα έχουν ήδη φύγει και εκείνη πάλι είχε πάρει το τάμπλετ και ζητούσε περιγραφές για τις κρέμες προσώπου. Οσο πιο ευγενικά μπορώ της εξηγώ οτι δεν υπάρχει αυτό που ζητά και παράλληλα χτυπάω και ταμείο. Η απάντηση ήταν  "ΕΓΩ θα μείνω Χωρίς κρεμα σήμερα ;;;"

"Τι εννοείς τελείωσαν τα απολυμαντικά; "

Το πλέον σύνηθες πάντως αυτές τις ημέρες είναι οι διαπληκτισμοί πελατών και υπαλλήλων για τα περιζήτητα απολυμαντικά. Πελάτης σε σούπερ μάρκετ περιφερειακά της Πάτρας μπαίνει φουριόζος και ζητά να του πουν που βρίσκονται τα απολυμαντικά, τα μαντηλάκια, ο,τιδήποτε σχετικό τέλος πάντων. Ο υπάλληλος τον ενημερώνει οτι έχουν εξαντληθεί και πως οι νέες προμήθειες θα έρθουν νωρίς την επομένη. "Λέτε ψέματα για να ταλαιπωρείτε τον κόσμο και να μας αναγκάζετε να ψωνίσουμε άσχετα πράγματα από αυτά για τα οποία ήρθαμε" η έξαλλη απάντηση του μαινόμενου πελάτη μπροστά στον άναυδο υπάλληλο τον οποίο πήγε να πιάσει από το γιακά επειδή δεν του άνοιγε την πόρτα της απόθηκης του καταστήματος για να διαπιστώσει ιδίοις όμασσι οτι δεν υπάρχει στοκ που δεν του δίνουν.

«Μην συνωστίζεστε στα σούπερ μάρκετ, ψωνίζετε με σύνεση»

Nα ψωνίζουν με σύνεση και να αποφεύγουν τον συνωστισμό στα σούπερ μάρκετ παροτρύνει σε ανοιχτή επιστολή τους καταναλωτές το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), τονίζοντας ότι η υπεραποθεματοποίηση μπορεί να στερήσει βραχυπρόθεσμα προϊόντα από τους υπόλοιπους καταναλωτές.

Το ΙΕΛΚΑ προτρέπει επίσης το αγοραστικό κοινό να πραγματοποιεί μικρές χρονικά επισκέψεις στα καταστήματα και σε όσο πιο αραιά διαστήματα γίνεται, ώστε να μην υπάρχει αδικαιολόγητος συνωστισμός ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη τήρησης των κανόνων υγιεινής για την προστασία όλων.

Υπογραμμίζει ότι υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα για όλους, αλλά όπως λέει χρειάζεται η συνεργασία όλων για να διατεθούν σωστά, «προκειμένου να μην τα στερηθούν αυτοί που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά και να μην υπάρχει συνωστισμός στα καταστήματα».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΙΕΛΚΑ:

Αναγνωρίζουμε ως Ινστιτούτο ότι μεγάλη μερίδα του καταναλωτικού κοινού είναι ανήσυχο σε σχέση με την εξάπλωση του ιού COVID-19.

Θα θέλαμε να γνωρίζουν όλοι, ότι :

•          Οι αλυσίδες σουπερμάρκετ κάνουν τα πάντα προκειμένου τα ελληνικά νοικοκυριά να έχουν όλα τα απαραίτητα είδη.

•          Οι αλυσίδες σουπερμάρκετ ακολουθούν όλους τους απαραίτητους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής.

•          Τα αποθέματα ειδών επαρκούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και ο εφοδιασμός των καταστημάτων λειτουργεί και θα λειτουργεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.

•          Η πολιτεία, τα σουπερμάρκετ και οι προμηθευτές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου να συνεχιστεί αυτό, σύμφωνα και με τη σημερινή εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Αλλά χρειάζεται και η δική σας βοήθεια.

•          Θα θέλαμε να παροτρύνουμε όλους να πραγματοποιούν αγορές με σύνεση,

•          Να μην αγοράζετε περισσότερα είδη από όσα χρειάζεστε, καθώς μπορεί βραχυπρόθεσμα να τα στερήσετε από άλλους.

•          Να πραγματοποιείτε μικρές χρονικά επισκέψεις στα καταστήματα και σε όσο πιο αραιά διαστήματα γίνεται, ώστε να μην υπάρχει αδικαιολόγητος συνωστισμός.

•          Να ακολουθείτε τους κανόνες υγιεινής για την προστασία τη δική σας, αλλά και του προσωπικού.

Υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα για όλους, αλλά πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για τη σωστή διάθεση τους, προκειμένου να μην τα στερηθούν αυτοί που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά και να μην υπάρχει συνωστισμός στα καταστήματα.

Mόνο μαζί θα φροντίσουμε όσους είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο και είναι σημαντικό να προστατευτούν».

Ειδήσεις