Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός Νάσος Νασόπουλος Πόλεμος στην Ουκρανία Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα Πανελλήνιες 2022 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Έμποροι ιστορικού κέντρου Πάτρας: Το click away ειναι ξεκάθαρος εμπαιγμός

Έμποροι ιστορικού κέντρου Πάτρας: Το cli...

Επιστολή στον Άδωνη Γεωργιάδη

Ανοικτή επιστολή του Συλλόγου εμπόρων του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της Πάτρας προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη αναφέρεται: 

Κύριε Υπουργέ

Δυο ημέρες μετα την εφαρμογή του Click Away, όλα μας δείχνουν πως δεν έχετε καταλάβει την κατάσταση στην οποία  έχει περιέλθει η μικρομεσαία επιχείρηση λιανικού εμπορίου.

Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος αφανισμού μεγάλου αριθμού συναδέλφων μας, ενώ οι οικονομικές  υποχρεώσεις συσσωρεύονται και είναι σίγουρο, πως είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν. Όλος ο εμπορικός κόσμος σας είχε προειδοποιήσει με κάθε τρόπο, πως ο τζίρος του Δεκεμβρίου και των εορτών των Χριστουγέννων είναι σημαντικός, αναντικατάστατος και φτάνει ακόμα και το 30% του συνολικού ετήσιου τζίρου στο λιανεμπόριο.

Τώρα είδαμε και στην πράξη, πως αυτού του τύπου λειτουργία της αγοράς είναι εντελώς ανεδαφική, σχεδόν ανεφάρμοστη και δεν μπορεί να εφαρμοστεί παρα μόνο από ένα μικρό ποσοστό συναδέλφων, που δεν ξεπερνά το 15%. Ο μηχανισμός αυτός, που εφαρμόστηκε σε μια νύχτα αλλάζοντας καταναλωτικές συνήθειες αιώνων,  είναι μια νέα πηγή δημιουργίας προβλημάτων, αφού στην πλειοψηφία τους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν την ψηφιακή υποδομή, την επαφή με μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμα και το σημείο που βρίσκονται, δεν επιτρέπει καμμιά υποστήριξη δομής, ώστε να είναι συμβατή με τα όσα ορίζουν οι νέοι κανόνες. 

Η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης για πωλήσεις με την μέθοδο του click away είναι ξεκάθαρος εμπαιγμός προς τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, όσον αφορά τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας.

Η απόφαση αυτή εξυπηρετεί αποκλειστικά τις μεγάλες αλυσίδες του εμπορίου, ώστε να μπορέσουν να εκτελέσουν τις παραγγελίες που δεν εκτελούνται από τις επιβαρυμένες ταχυμεταφορές. 

Οι προσδοκίες των μικρομεσαίων εμπόρων, ότι λειτουργώντας τις τελευταίες ημέρες του χρόνου, θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος του εορταστικού τζίρου, τώρα χάθηκαν οριστικά. Ο κίνδυνος για μεγέθυνση παραβάσεων και επιβολή εξοντωτικών προστίμων, είναι τώρα μεγαλύτερος από ποτέ. Η επιβίωση των χιλιάδων μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων αφήνεται στην τύχη, χωρίς την ανακοίνωση κάποιου ουσιαστικού μέτρου στήριξής, από την πλευρά της κυβέρνησής σας.

Κύριε Υπουργέ

Ακόμα και τώρα, την τελευταία στιγμή, σας καλούμε να αναλογιστείτε πως είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τις επιχειρήσεις μας, τους υπαλλήλους και τις οικογένειες,  να αποφασίσετε διαφορετικά, καθώς η αγορά και το λιανεμπόριο έχει την γνώση να λειτουργήσει με ασφάλεια, ισορροπία και όλους τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας, κάτι που έχει ήδη αποδείξει.

Για το λόγο αυτό σας ζητάμε:

Να μας δοθεί η δυνατότητα να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας εντός του καταστήματος, όπως και άλλοι κλάδοι. Συντεταγμένα, με τηλεφωνικά ραντεβού και με τον αριθμό πελατών που επιτρέπουν τα τετραγωνικά του καταστήματος μας. Οι συναλλαγές  να γίνονται και με μετρητά, όπως γίνεται σε δεκάδες άλλους κλάδους.

Να δοθεί ΑΜΕΣΑ για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων εφ’ άπαξ αποζημίωση από την πολιτεία.

Να αυξηθεί η έκπτωση του ενοικίου κατά 60% για όσους μήνες είμαστε κλειστοί με κρατική εντολή.

Να χρησιμοποιηθεί ο ΕΛΑ που τηρείται στον ΟΑΕΔ και τροφοδοτείται αυτοτελώς κάθε μήνα μέσω των εισφορών, του οποίου το υπόλοιπο ξεπερνάει το ποσόν των 500 εκ. ευρώ, ώστε να δοθεί επίδομα ιδιότυπης ανεργίας, ανάλογα με αυτό που δόθηκε σε λογιστές, δικηγόρους και άλλους κλάδους ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ.

Αναστολή των επιταγών για 120 ημέρες ή να γίνει η πληρωμή των επιταγών που έχουν δηλωθεί σε αναστολή από το υπουργείο οικονομικών και αποπληρωμή των εκδοτών προς το κράτος με την άτοκη δανειοδότηση των έξι μηνών και για τις επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου 30% την περίοδο Μαρτίου– Σεπτεμβρίου.

Παράταση καταβολής της αναλογίας του δώρου Χριστουγέννων από τον εργοδότη, όπως δόθηκε και για το δώρο του Πάσχα έτους 2020 μέχρι την 31η Μαρτίου 2021, τηρουμένων των αναλογιών της από 30.3.2020 ΚΥΑ, δεδομένου ότι η μη εμπρόθεσμη καταβολή του αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει μη επιστρεπτέα.

Για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο οι Ασφαλιστικές υποχρεώσεις των συναδέλφων (ΕΦΚΑ) να πληρωθούν από την Πολιτεία.

Να θεσμοθετηθεί ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός.

Άμεσο Πρόγραμμα επιδότησης από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος που να απευθύνεται σε όλους χωρίς αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις ,ώστε να λάβουν από λίγα οι πολλοί και όχι πολλά οι λίγοι .

Ένταξη των φυσικών προσώπων μελών εταιρειών στα μέτρα προστασίας και στήριξης με αναστολές πληρωμών δόσεων και ευνοϊκής αντιμετώπισης από τα τραπεζικά ιδρύματα

Κύριε Υπουργέ

Έχουμε ήδη φτάσει στο έσχατο σημείο. Μόνο έτσι θα έχουμε ελπίδα επιβίωσης, θα διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις μας ανοικτές.

Με εκτίμηση 

Δημήτρης Παλούμπης 

Προέδρος

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις