Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη! Σκέψεις για κλειστά σχολεία, απαγόρευση κυκλοφορίας

Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη! Σκέψεις για...

Εκτάκτως στην πόλη ο Βασίλης Κικίλιας- 50 νέες ΜΕΘ

Η αφόρητη πίεση που δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας από τους ασθενείς με κορωνοϊό έχει θέσει στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού την κυβέρνηση και τους ειδικούς. Οι κατάσταση στις Εντατικές Μονάδες είναι οριακή. Η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου η θετικότητα μόνο στη Θεσσαλονίκη αγγίζει το 32% με τη διασπορά στην κοινότητα να χτυπάει κόκκινο. Εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη έχουν μεταβεί ο Βασίλης Κικίλιας και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως αναφέρει το protothema, προ των πυλών φαίνεται πως είναι μια νέα δέσμη μέτρων στη Θεσσαλονίκη, μετά την υπαγωγή της πόλης σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης τρίτου επιπέδου από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Ο τελευταίος βρίσκεται από το πρωί στην πόλη, συμμετέχοντας σε αλλεπάλληλες συσκέψεις με τις υγειονομικές αρχές της πόλης, ενώ το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης επισκέπτεται σήμερα και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδης, συντονίζοντας τους σαρωτικούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων.

Με δεδομένο ότι η Θεσσαλονίκη είχε υπαχθεί στο καθεστώς της «κόκκινης ζώνης», σύμφωνα με το οποίο ίσχυε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα από την περασμένη Τρίτη και για τέσσερις ημέρες, δηλαδή μέχρι το πρωί του περασμένου Σαββάτου, οπότε ξεκίνησε το πανελλαδικό απαγορευτικό, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να επανέλθει άμεσα η ίδια απάγορευση της κυκλοφορίας, αφού μεγάλη μερίδα πολίτων δεν αντιλήφθηκε καν την μετάβαση στο νέο καθεστώς.

Παράλληλα, μελετάται και η λύση του κόφτη ως προς τον αριθμό των γραπτών μηνυμάτων στο 13033, ώστε να μπει ένα όριο στον αριθμό των ατομικών μετακινήσεων και να αποφευχθούν οι όποιες καταχρήσεις. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να εφαρμοσθεί τεχνικά, αφού εκτός των SMS υπάρχει και η δυνατότητα μετακίνησης με τη χρήση της ειδικής φόρμας που μπορεί κάποιος να τυπώσει σε απεριόριστο αριθμό.

Στις σχετικές συζητήσεις υπάρχει ενεργό, αλλά λιγότερο πιθανό και το σενάριο αναστολής και των δημοτικών σχολείων, μόνο που οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα, στην τακτική συνάντησή τους κάθε Τετάρτη με τους αρμόδιους υπουργούς. Με αγωνία περιμένουν τις όποιες εξελίξεις και οι τοπικές αρχές, καθώς δεν έχει υπάρξει ακόμη σχετική ενημέρωση για το ενδεχόμενο εφαρμογής νέων μέτρων ακόμη και σήμερα.

Ενδεικτική του κλίματος στη Θεσσαλονίκη ήταν η έκκληση που απηύθυνε πριν από λίγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη που βρίσκεται σήμερα στην πόλη: «Μην εξαντλείτε την πόλη και την προστασία όλων με μετακινήσεις, χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Κάνω έκκληση γι’ αυτό. Το εμβόλιο έρχεται σε λίγους μήνες. Χρειάζεται να αντέξουμε, πρέπει να αντέξουμε λίγους μήνες ακόμη, χωρίς άλλες απώλειες».
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προήδρευσε συσκέψεων με αξιωματικούς της Βορείου Ελλάδος, όπου ζήτησε να ενταθούν οι έλεγχοι για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού και να είναι πιο αυστηρή η εποπτεία των μέτρων. Παράλληλα, έδωσε οδηγίες για τη λήψη μέτρων από την πλευρά του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ, που έχει επιφορτιστεί με την εφαρμογή των μέτρων, για τη διασφάλιση της υγείας τους.

Την ένταξη 50 νέων ΜΕΘ μέχρι την Κυριακή στα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας

Πενήντα νέες κλίνες ΜΕΘ θα ενταχθούν, από σήμερα μέχρι την Κυριακή, στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας για την αντιμετώπιση των περιστατικών με Covid-19, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μετά τη σύσκεψη που είχε το πρωί με τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Μπογιατζίδη και Δημήτρη Τσαλικάκη, τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλο και τον πρόεδρο του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου.

Συγκεκριμένα, εντάσσονται 6 κλίνες ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ, 7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, 5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, 5 στο νοσοκομείο Σερρών, 15 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, 6 στο νοσοκομείο Γιαννιτσών και 6 στο Γεννηματάς. Οι κλίνες αυτές είναι πλέον των 50 κλινών νευροχειρουργικών, καρδιοχειρουργικών και αγγειοχειρουργικών κλινικών που έχουν μετατραπεί σε πολυδύναμες ΜΕΘ και έχουν ενταχθεί στο ΕΣΥ.

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ακόμη ότι για την περαιτέρω στήριξη της Βόρειας Ελλάδας η κάθε Υγειονομική Περιφέρεια θα στηρίζει την άλλη και θα μπορούν να μεταφέρονται περιστατικά σε όμορες Υγειονομικές Περιφέρειες. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ προκειμένου, εφόσον χρειαστεί, να διατεθεί ένα C-130, το οποίο σε ειδικές κάψουλες θα κάνει αεροδιακομιδές περιστατικών από απομακρυσμένες Υγειονομικές Περιφέρειες, πάντα με την έγκριση των γιατρών και υπό την προϋπόθεση να πληρούνται οι όροι ασφαλείας και η ασφάλεια του ασθενούς.

Υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι από χτες μέχρι σήμερα στις εφημερίες των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας έγιναν 25 διασωληνώσεις, ενώ μόνο στο ΑΧΕΠΑ, κατά την εφημερία που ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, έγιναν 86 εισαγωγές περιστατικών Covid-19. Πρόσθεσε, δε, ότι το Ιπποκράτειο κατά την αυριανή του εφημερία θα έχει επικουρικά στήριξη από το Ιατρικό Διαβαλκανικό.

Ο κ. Κικίλιας απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να αναλογιστούν σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεται η χώρα από τη στιγμή που ο ιός διασπείρεται στην κοινότητα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι μόνο θέμα περίθαλψης και Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι θέμα Δημόσιας Υγείας και πόσοι νοσούν».

Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε όλο το προσωπικό των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ για την προσπάθεια που καταβάλλει όλες αυτές τις ημέρες.

Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ζήτησε από τους Θεσσαλονικείς ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης

Έκκληση στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, απηύθυνε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επισκέφθηκε τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της πόλης, όπου συμμετείχε σε συσκέψεις με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. για τη συνδρομή της Αστυνομίας στον αγώνα κατά της πανδημίας.

«Η Θεσσαλονίκη περνάει δύσκολα και η Βόρεια Ελλάδα δοκιμάζεται», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης και πρόσθεσε: «Μην εξαντλείτε την πόλη και την προστασία όλων για μετακινήσεις χωρίς ιδιαίτερο λόγο, κάνω έκκληση γι' αυτό. Το εμβόλιο έρχεται σε λίγους μήνες. Χρειάζεται ν' αντέξουμε, πρέπει ν' αντέξουμε ακόμη λίγους μήνες χωρίς άλλες απώλειες. Πλησιάζουμε το τέλος αυτού του εφιάλτη. Υπομονή και προσπάθεια για να γυρίσουμε σελίδα όλοι μαζί».

 Όπως τόνισε ο υπουργός, στις συναντήσεις που είχε με ανώτερα και ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. από όλη τη Βόρεια Ελλάδα έδωσε οδηγίες να υπάρξει εντατικοποίηση της εφαρμογής και εποπτείας των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού. Αναφερόμενος σε κρούσματα που εντοπίστηκαν στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία των αστυνομικών και τα μέτρα αυτά ενισχύονται, ενώ γνωστοποίησε ότι έχουν αποσταλεί από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας χιλιάδες τεστ COVID αποκλειστικά για το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, και τις επόμενες μέρες θα διενεργηθούν.

«Είναι πολύτιμη η υγεία του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. διότι μόνο με υγιές προσωπικό μπορούμε να συμβάλουμε στην προστασία της δημόσιας υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης και συμπλήρωσε ότι όλες οι αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας είναι πλήρως καλυμμένες με υλικά ώστε να προστατεύεται η υγεία των αστυνομικών. Κάλεσε, δε, όλους τους αστυνομικούς να είναι παρά πολύ προσεκτικοί στην εξωυπηρεσιακή και κοινωνική τους ζωή.

Ερωτηθείς για το θέμα του εορτασμού του Πολυτεχνείου, ο κ. Χρυσοχοϊδης, σχολίασε: «Αυτή η συζήτηση εξελίσσεται μακάβρια. Είναι μία άσκοπη συζήτηση. Γιορτή για φέρετρα, το Πολυτεχνείο δεν ήταν ποτέ. Ούτε θα αφήσουμε να γίνει φέτος έτσι. Την 25η Μαρτίου, την 28η Οκτωβρίου, το Πάσχα του 2020, όλες αυτές τις γιορτές τις φυλάξαμε και προφυλάξαμε τους εαυτούς μας. Το ίδιο θα γίνει με την 17η Νοεμβρίου, την οποία θα γιορτάσουμε με κατάνυξη και σεβασμό, αλλά χωρίς πορείες».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις