Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι παρεμβάσεις του δήμου Πατρέων ενόψει της χειμερινής περίοδου

Οι παρεμβάσεις του δήμου Πατρέων ενόψει ...

Για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων και την αντισεισμική θωράκιση

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο) Πολιτικής

Προστασίας του Δήμου Πατρέων, χθες Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, ο αρμόδιος  Αντιδήμαρχος, Ανδρέας Αθανασόπουλος στο θέμα που αφορούσε, την «λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση πλημμυρών, χιονοπτώσεων και παγετού», ανέφερε τα εξής μεταξύ άλλων:  

«Κατά την φετινή  αντιπλημμυρική περίοδο οι υπηρεσίες του Δήμου μας όλο το προηγούμενο διάστημα σχεδίασαν – κατασκεύασαν και συνεχίζουν να εκτελούν έργα γενικότερου χαρακτήρα που έχουν άμεσα σχέση με την αντιπλημμυρική προστασία καθώς και αντιμετώπισης φαινομένων από κατολισθήσεις και βροχοπτώσεις ή άλλους ενδογενείς  παράγοντες σε επικίνδυνα σημεία του Δήμου μας.

 

ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ:

Από την Διεύθυνση Έργων Υποδομής, ολοκληρώθηκαν τεχνικές παρεμβάσεις:

1.Κατασκευή σεραζανέτ (τοίχος από συρματοκιβώτια με πλήρωση από λίθους) για την προστασία από διάβρωση των όχθεων του ποταμού "Ξυλοκέρα" και την προστασία της παρακείμενης Δημοτικής οδού που ενώνει το Ρίο - Αγ. Βασίλειο με το Πλατάνι. Η θέση είναι κατάντη της γέφυρας του "Ξυλοκέρα" στο Πλατάνι, λίγο πιο πάνω από το Αρσάκειο. Με επόμενη εργολαβία θα κατασκευαστεί, για λόγους ασφαλείας, μικρό συνεχόμενο τμήμα.

2.Κατασκευή πασσαλότοιχου σε τμήμα της οδού προς Καρυά για την αντιμετώπιση κατολισθητικού φαινομένου.

3. Κατασκευή μεγάλου (σε μήκος και ύψος) πασσαλότοιχου επί του Βορειοανατολικού ορίου του 4ου Γ.Ε.Λ. στην Αροή, για την αντιμετώπιση έντονων κατολισθητικών φαινομένων στην περιοχή της Αρόης, κατάντη της οδού Παύλου Παυλοπούλου.

4. Κατασκευάστηκε νέο έργο αντιστήριξης της οδού Αθ. Διάκου στα Υψηλά Αλώνια, στο οποίο υπήρχε σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης του παλαιού τοίχου.

 

Βρίσκονται σ’ εξέλιξη οι εξής παρεμβάσεις:

1. Εργολαβία (σε ετήσια βάση) για την συντήρηση - επισκευή - ανακατασκευή υδραυλάκων άρδευσης, οι οποίοι κατά την χειμερινή περίοδο δέχονται και διοχετεύουν όμβρια ύδατα.

2. Κατασκευή σεραζανέτ και την αποκατάσταση της διάβρωσης όχθης στον ποταμό "Χάραδρο" και την προστασία τμήματος της οδού Διοδώρου, προς Βελβίτσι Πατρών.

3. Κατασκευή τοιχίου και μικρού τεχνικού έργου για την προστασία και αποκατάσταση τμήματος όχθης του χειμάρρου "Καραβά" επί της οδού προς Ξερόλακκα.

4. Είναι σε εξέλιξη τουλάχιστον επτά (7) γεωτεχνικές - στατικές μελέτες για την αντιμετώπιση έντονων κατολισθητικών φαινομένων, σε διάφορες περιοχές του Δήμου Πατρέων, όπως, στον δρόμο Βούντενη -Βελβίτσι, στο Θεριανό, στην Αρόη (οδός Π. Παυλοπούλου), στην Θέα (οδός Βότση), στο Ζαβλάνι (οδός Οιτύλου και Αχαϊκής Συμπολιτείας), στον κεντρικό δρόμο προς Μοίρα κλπ.

5. Αντιμετωπίστηκε προσωρινά και με επιτυχία, με την αποκατάσταση της βατότητας για την κυκλοφορία των οχημάτων, κατολίσθηση σε τμήμα της οδού Βούντενη - Βελβίτσι, η οποία προκλήθηκε από διαρροή νερού. Η πλήρης αποκατάσταση και επίλυση του γεωτεχνικού αυτού προβλήματος θα γίνει κατόπιν μελέτης η οποία είναι σε εξέλιξη και εφόσον αποφασιστεί σχετικά.

6. Είναι στην διαδικασία δημοπράτησης και εντός τριμήνου αναμένεται υπογραφή Σύμβασης, με τον ανάδοχο, εργολαβία Προϋπολογισμού 1.000.000 €, για κατασκευή τοίχων αντιστήριξης και συρματοκιβωτίων σε θέσεις κυρίως αντιπλημμυρικής προστασίας και αντιστήριξης - προστασίας από εν δυνάμει κατολισθαίνουσες θέσεις. 

Τέλος, γίνεται σε συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες καθημερινή καταγραφή προβλημάτων και απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων και αντιστηρίξεων, προκειμένου να ενταχθούν,στο Τεχνικό Πρόγραμμα των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας για το έτος 2021.   

 

 Από την ΔΕΥΑΠ:

1.Πραγματοποιήθηκε καθαρισμός των φρεατίων υδροσυλλογής καθώς και των αγωγών των οποίων οι εκβολές καταλήγουν στην θάλασσα. Ειδικότερα καθαρίστηκαν περίπου 15.000 φρεάτια ενώ πραγματοποιήθηκαν σε καθημερινή βάση αποφράξεις αγωγών.

2.Έγιναν καθαρισμός σωληνωμένων αρδευτικών αυλακίων σ’ όλο το μήκος του Δήμου.

3.Εκτελέστηκαν έργα βελτίωσης της απορροής όμβριων των υφισταμένων παντορροικών  αγωγών στην περιοχή του κέντρου της πόλης μεταξύ των οδών Φιλοποίμενος και Ζαϊμη.

 

Από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας:

Σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις, τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου  και την ΔΕΥΑΠ, εφαρμόζεται ο σχεδιασμός που προβλέπεται από το Μνημόνιο του Δήμου για την αντιπλημμυρική προστασία στον τομέα της πρόληψης.

Ελέγχονται τα Ποτάμια – Χείμαρροι – Ρέματα και η πορεία καθαριότητας από την Περιφέρεια  που έχει την αρμοδιότητα.

Πραγματοποιούνται παρεμβάσεις σε κανάλια απορροής όμβριων υδάτων.

Ελέγχονται οι ενημερωτικές πινακίδες συγκέντρωσης ανά χώρο των κατοίκων με την εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων.

Ανακοινώνονται δημόσια οι προβλέψεις  της ΕΜΥ στην περιοχή μας.

Ενημερώνονται με πρωτοβουλία του οι υπηρεσίες του Δήμου και αντίστοιχα τίθενται σε εφαρμογή τα πρωτόκολλα ετοιμότητας και επιφυλακής του αναγκαίου του προσωπικού ανάλογα με  την πρόβλεψη του βαθμού επικινδυνότητας του φαινομένου.

 Σε πολλές περιοχές της χώρας πριν ακόμα την έναρξη της αντιπλημμυρικής περιόδου εμφανίστηκαν καιρικά φαινόμενα με σημαντικές κυρίως βροχοπτώσεις όπου η ποσότητα νερού σ’ αναλογία χρόνου που έπεσε ήταν πρωτοφανής.

 

Στο Δήμο μας  παρουσιάστηκαν προβλήματα στις παραθαλάσσιες περιοχές κυρίως στην Δ.Ε. Ρίου, σαν αποτέλεσμα κυρίως των ελλείψεων στα σταματημένα έργα της ΕΡΓΟΣΕ για την διέλευση του Τραίνου και των καθυστερήσεων των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στην Εθνική Οδό όπου δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Προβλήματα εμφανίστηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, στα Ταμπάχανα (στη συμβολή Γερμανού με την Μίνι Περιμετρική) , στο Νότιο Διαμέρισμα και στην Ακτή Δυμαίων, όπου η διατομή του συστήματος απορροής των όμβριων υδάτων, αδυνατούσε να συλλέξει το σύνολο του όγκου του νερού.

Επίσης παρουσιάστηκαν προβλήματα με κατολισθήσεις στους κοινοτικούς – αγροτικούς  οδούς του ορεινού όγκου του Δήμου μας.

Η έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση των εργαζομένων της Πολιτικής Προστασίας των Διευθύνσεων Έργων Υποδομής, Καθαριότητας, Περιβάλλοντος του Δήμου μας και της ΔΕΥΑΠ, με μηχανήματα και τον απαραίτητο εξοπλισμό, ακόμα και την ώρα του φαινομένου παρά τον υψηλό βαθμό κινδύνου για την υγεία τους μείωσε κατά πολύ τις επικίνδυνες επιπτώσεις σε οικίες και επιχειρήσεις των συμπολιτών μας, γι’ αυτό δημόσια θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε.

 

Η πρόσφατη κακοκαιρία και τα αποτελέσματα της επιβεβαιώνει την μεγάλη ανησυχία μας για την έλλειψη έργων, αντιπλημμυρικής θωράκισης, διότι για δεκαετίες ο Δήμος μας όπως και οι άλλοι Δήμοι της χώρας έχουν στερηθεί ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά έργα που προστατεύουν την ζωή και την περιουσία των κατοίκων.

Οι ανθρώπινες απώλειες καθώς και οι καταστροφές που προκλήθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου  στην Εύβοια, στα Νησιά του Ιονίου, στην Καρδίτσα, στην Αιτωλοακαρνανία  εκπέμπουν για άλλη μια φορά σήμα κινδύνου.

Αναδεικνύουν την έλλειψη υποδομών, την απουσία κεντρικού σχεδιασμού, με ολοκληρωμένα επιστημονικού επιπέδου έργα για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα.

Παρότι ακούγονται από τα επίσημα χείλη των κυβερνώντων μεγαλόστομες υποσχέσεις κατά τον απολογισμό του φαινομένου, η ίδια κατάσταση διατηρείται γιατί τα εντελώς αναγκαία και απαραίτητα έργα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των συνδημοτών μας δεν είναι επιλέξιμα και δεν χρηματοδοτούνται ούτε μέσω Δημοσίων Επενδύσεων, ούτε μέσω ΕΣΠΑ αφού δεν είναι στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων μελών της, για τον λόγο ότι δεν αποδίδουν στις εταιρείες υψηλή κερδοφορία.

 

ΤΙ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ  - ΠΟΥ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΥΜΕ

 

Για το σύστημα απορροής όμβριων υδάτων:

Παρά τις τεράστιες προσπάθειες των υπηρεσιών του Δήμου μας και της ΔΕΥΑΠ για την αντιμετώπιση του φαινομένου των πλημμυρών στη Νότια και Ανατολική πλευρά του Δήμου, στο κέντρο της πόλης, (λόγω των μικρών διατόμων των αγωγών απορροής των όμβριων υδάτων), καθώς και στην οδό Ακτή Δυμαίων (λόγω του χαμηλού υψόμετρου από την μεγίστη στάθμη της θάλασσας) τα προβλήματα θα επαναληφθούν εάν εμφανιστούν εκ νέου έντονες βροχοπτώσεις

 Απαιτούνται άμεσα γενικότερες παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Να χρηματοδοτήσει τις απαιτούμενες μελέτες και την κατασκευή έργων συλλογής,  της απορροής όμβριων  υδάτων τόσο στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης, όσο και στο Νότιο και Βόρειο τμήμα της σύμφωνα με τις προτάσεις της Διεύθυνσης Έργων Υποδομής του Δήμου και της ΔΕΥΑΠ.

 

Για την Δ.Ε Ρίου:

Τα πλημμυρικά φαινόμενα των πρόσφατων βροχοπτώσεων στις περιοχές της Δ.Ε      Ρίου (Ρίου – Ακταίου – Αγ. Βασιλείου – Ψαθοπύργου – Αραχωβιτίκων) με σοβαρές  επιπτώσεις  στην υγεία, στην ζωή και στις περιουσίες των συνδημοτών μας επαναφέρουν στο προσκήνιο την άμεση λήψη τεχνικών – αντιπλημμυρικών έργων της περιοχής. Το αρμόδιο υπουργείο οφείλει άμεσα να παρέμβει στην ΕΡΓΟΣΕ για την λήψη των αναγκαίων παρεμβάσεων στα υπό εξέλιξη έργα κατασκευής της σιδηροδρομικής σύνδεσης με την Πάτρα όπως και για την άμεση ολοκλήρωση των έργων διευθέτησης των όγκων νερού και σύνδεσής τους με τα δίκτυα παροχέτευσης λόγω της κατασκευής της Ολυμπίας Οδού

 Για την Δ.Ε Βραχνεΐκων:

  Λόγω των εξελίξεων  στην κατασκευή της οδού Πατρών – Πύργου με την      απομάκρυνση των προηγούμενων αναδόχων του έργου και της αναμονής της νέας έναρξής της παραμένει ο κίνδυνος λόγω των παρεμβάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί αποψίλωσης από δένδρα σε μεγάλη έκταση να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα κατά την διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων στην Κοινότητα Καμινίων.

Είναι ευθύνη και υποχρέωση του αρμόδιου υπουργείου και της κυβέρνησης άμεσα – έγκαιρα και ολοκληρωμένα να δρομολογήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες με την εκτέλεση έργων κατασκευής προστασίας της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των συνδημοτών μας. 

  

Παρεμβάσεις σε υδατορέματα – χειμάρρους:

Οι έγκαιρες παρεμβάσεις καθαρισμού και κατασκευής Τεχνικών Έργων στα     Ποτάμια,      Υδατορέματα και Χείμαρρους που υπάρχουν στα όρια του δήμου μας αποτελούν καθοριστικό στοιχείο της πρόληψης πλημμυρών στις ευρύτερες περιοχές που ρέουν.

Η συγκεκριμένη αρμοδιότητα ανήκει στην Περιφέρεια Δ. Ελλάδας με τον ν. 4558/18. Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της έχουμε επισημάνει την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει  να δοθεί από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ιδιαίτερη προσοχή στα ακόλουθα ρέματα: Παναγίτσα, Γλαυκος, Ελεκίστρα (παλιά Κοίτη  προς Διακονιάρη), Μαλαμαμούτης, Λυγιάς, Σελέμνος, Ξυλοκέρα, Χάραδρος (από Βελβίτσι μέχρι Αερογέφυρες Περιμετρικής.

 

Οι Υπηρεσίες του Δήμου και της ΔΕΥΑΠ εξαντλούν τις δυνατότητες τους τόσο για την πρόληψη και την ενημέρωση, όσο και για την αντιμετώπιση των καιρικών αυτών φαινομένων και θα συνεχίσουν με όσα μέσα και προσωπικό διαθέτουν και στη φετινή αντιπλημμυρική περίοδο.

Είναι κοινή πεποίθηση πως η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων με στόχο την ασφάλεια και την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος απαιτεί γενναία κρατική χρηματοδότηση αλλά και την διάθεση των απαιτούμενων μέσων και επιστημονικού εξειδικευμένου ανθρωπίνου δυναμικού στα πλαίσια ενός επιστημονικού σχεδιασμού. Αυτό στερείται ο λαός μας, ο Δήμος μας όπως και όλοι οι Δήμοι.

Για αυτό το λόγο ακόμα και για τα πιο “απλά” όπως για τον  καθαρισμό των αρδευτικών αυλακών, υποχρεώνεται ο Δήμος μας να χρηματοδοτεί τις απαραίτητες επεμβάσεις από το δημοτικό προϋπολογισμό. Όμως για μεγάλης έκτασης έργων υποδομής που είναι ικανές να αποσβήνουν το κίνδυνο και τις καταστροφές που επέρχονται σε περίπτωση πολύ έντονων φαινομένων, δεν είναι δυνατόν να εκτελεστούν από το Δήμο μας, λόγω της έλλειψης οικονομικών πόρων και προσωπικού και συνεχίζουν να αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο για την  περιοχή μας. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν γίνεται κάθε φορά να δικαιολογούνται οι καταστροφές  σαν “μοιραίες”, «ακραία φαινόμενα» και ότι είμαστε «ανήμποροι» μπροστά στη φύση.

    

 Ισχυριζόμαστε και διεκδικούμε πως η πρόληψη ενός πλημμυρικού φαινομένου απαιτεί την ολοκληρωμένη διαχείριση του συνόλου της λεκάνης απορροής που διοχετεύει το νερό προς την θάλασσα, με την ορθολογική επιστημονική διαχείριση των δασών και των ορεινών όγκων. Οι αποσπασματικές παρεμβάσεις που μάλιστα σχεδιάζονται και κατασκευάζονται και τμηματικά, οδηγώντας νομοτελειακά  σε κακοτεχνίες, καθυστερήσεις προκειμένου να υπάρξει κέρδος για τις κατασκευαστικές εταιρείες δεν αποτελεί ριζική λύση των αντιπλημμυρικών φαινομένων.

Με την σημερινή ανάπτυξη των επιστημονικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων μπορεί να διασφαλιστεί η πρόληψη και η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού με την προϋπόθεση η οργάνωση του συνόλου της Πολιτικής Προστασίας της αντιμετώπισης φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού  αντιμετώπισης και χρηματοδότησης να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους με καθορισμένους ρόλους  για όλες  τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και κρατικά όργανα.

 

Συνοψίζοντας, πέραν των ενεργειών μας που είναι δεδομένες φυσικά στη    κατεύθυνση της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση πλημμυρών – χιονοπτώσεων – παγετού διεκδικούμε:

Το σχεδιασμό, μελέτη και κατασκευή έργων υποδομής αντιπλημμυρικής προστασίας με χρηματοδότηση από το αρμόδιο Υπουργείο, σε όλα τα γεωγραφικά όρια του Δήμου, με έμφαση στους συλλεκτήριους αγωγούς όμβριων υδάτων.

Προσλήψεις απαραίτητου μόνιμου προσωπικού στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου και των εμπλεκομένων Υπηρεσιών.

Άμεσα κατασκευή αποστραγγιστικών έργων παροχέτευσης όμβριων υδάτων στη Δ.Ε. Ρίου, με υποχρέωση του αρμόδιου Υπουργείου προς την ΕΡΓΟΣΕ στα έργα κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου.

Ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων προστασίας της περιοχής που διέρχεται η Ολυμπία Οδός.

Με ευθύνη της Κυβέρνησης και της εποπτεύουσας  υπηρεσίας της ΕΥΔΕΕ Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, άμεσα να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα για την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών της κοινότητας Καμινίων, Δ.Ε Βραχνεϊκων με άμεσες παρεμβάσεις.

 Χρηματοδότηση για κατασκευή έργων σταθεροποίησης πρανών όπου απαιτούνται στο ορεινό δίκτυο του Δήμου για την αποφυγή κατολισθητικών φαινομένων, σύμφωνα με τις προτάσεις της Διεύθυνσης Έργων Υποδομής του Δήμου μας.

 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ – ΠΑΓΕΤΟ

Για την αντιμετώπιση προβλημάτων που πιθανόν προκύψουν από έντονες χιονοπτώσεις και παγετό, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου θα προβεί σε προμήθεια αλατιού από την Περιφέρεια το οποίο θα αποθηκευτεί σε επιλεγμένους χώρους όπως πάντα για άμεση χρήση αλλά και διανομή στις Τοπικές Κοινότητες όπου συνήθως εμφανίζονται προβλήματα από τα φαινόμενα αυτά. Σε περίπτωση χιονοπτώσεων, θα παρεμβαίνουμε για εκχιονισμό και αποπαγοποίηση των οδών με τα μέσα που διαθέτουμε.

Το προσωπικό του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, των εμπλεκόμενων Δ/νσεων του Δήμου καθώς και της ΔΕΥΑΠ θα είναι όλο το 24ωρο σε ετοιμότητα προκειμένου να προλάβουμε ή να αντιμετωπίσουμε επικίνδυνες καταστάσεις και σε συνεργασία με εμπλεκόμενες πέραν του Δήμου Υπηρεσίες».

 

Για το θέμα που αφορούσε, «το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από σεισμό» ο κ. Αθανασόπουλος, ανέφερε τα εξής:

Ο Δήμος, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, οι υπηρεσίες του έχουν υψηλή προτεραιότητα και προσπαθούν καθημερινά για την προστασία από σεισμούς στο επίπεδο της πρόληψης, της ενημέρωσης και των μέτρων για την οργάνωση της περίθαλψης μετά την εκδήλωση του φαινομένου.

Από το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου έχει γίνει επικαιροποίηση στο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών εξαιτίας σεισμών σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο Σχέδιο «Ξενοκράτης», που περιλαμβάνει: Καθορισμό πεδίου ευθύνης Υπηρεσιών που συμμετέχουν στη διαχείριση της έκτακτης ανάγκης από σεισμό.

Καταγραφή ανθρώπινου δυναμικού και μέσων για αυτοψία σε πρώτο έλεγχο οικοδομών, μεταστέγαση κρίσιμών  Υπηρεσιών αν απαιτηθεί για συνέχεια της λειτουργίας των.

Ενέργειες, συντονισμός δημοτικών Υπηρεσιών, διατιθέμενο ανθρώπινο δυναμικό και μέσα.

Ασφαλείς χώροι καταφυγής, καταυλισμοί, χώροι υποδοχής και οδοί διαφυγής.                Επίσης το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας έχει προχωρήσει στην έκδοση και διανομή χιλιάδων ενημερωτικών φυλλαδίων που συμπεριλήφθησαν στον λογαριασμό της ΔΕΥΑΠ, καθώς και στην τοποθέτηση πινακίδων που υποδεικνύουν οδούς διαφυγής και πινακίδες ασφαλών χώρων συγκέντρωσης. Αναβαθμίζει το σύστημα επικοινωνίας με τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του Δήμου μας.

Προχωρά παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν από τις συνθήκες περιορισμού λόγω του covid- 19 η καλή συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου, εγκατάστασης δικτύου επιταχυνσιογράφων στο ευρύτερο κτιριακό συγκρότημα της πόλης μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος TURNKey.Τα δεδομένα που θα δίνει το εν λόγω δίκτυο θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων αφού θα παρέχει μέσω των στοιχείων που θα συγκεντρώνονται , λεπτομερή εκτίμηση αισθητότητας σεισμών (τιμές μέγιστης επιτάχυνσης της ισχυρής εδαφικής κίνησης), άμεση πληροφόρηση των στελεχών των υπηρεσιών του Δήμου, των μηχανικών και του Τεχνικού  Επιμελητηρίου αλλά και του κοινού. Προβλέπεται επίσης να αναπτυχθεί πιλοτικά πρόγραμμα για την έγκαιρη ειδοποίηση στα σχολεία και θα γίνουν στοχευμένες ασκήσεις ετοιμότητας εκπαιδευτικών – μαθητών όταν φυσικά διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις.

 

Είναι γνωστό πως οι σεισμοί δεν μπορούν να αποφευχθούν ούτε όμως και να προβλεφθούν ακόμα. Να ξεχωρίσουμε στην σημερινή συζήτηση από τα γενικότερα σαν επιτακτικά αναγκαίο να αντιμετωπισθεί άμεσα το πρόβλημα της κατεδάφισης  των εγκαταλελειμμένων ετοιμόρροπων κτιρίων όπου η πλειοψηφία των ιδιοκτητών, κυρίως γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, δεν ανταποκρίνονται.

Ο Δήμος διαθέτει δυνάμεις και πιστώσεις για την κατεδάφιση των άκρως επικίνδυνων κτιρίων. Οι δυνατότητές του δεν επαρκούν για το σύνολό τους και σταδιακά το πρόβλημα οξύνεται. 

 Είναι ανάγκη για τη δημόσια ασφάλεια ένα πρόγραμμα κατεδαφίσεων κτιρίων χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό για ιδιοκτήτες που ούτε μπορούν ούτε έχουν να αναλάβουν το κόστος των κατεδαφίσεων αυτών.

 

Θεωρούμε πως είναι χρήσιμο όταν οι συνθήκες (λόγω covid – 19) το επιτρέψουν να προετοιμάσουμε μια ολοκληρωμένη ουσιαστική αναλυτική συζήτηση για την αντισεισμική θωράκιση του Δήμου μας. Να συνεργαστούμε γι’ αυτό μ’ όλους τους επιστημονικούς και άλλους φορείς της πόλης.

Να αποτελέσει βάση συμφωνίας διαμόρφωσης κοινού πλαισίου, τα συμπεράσματα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοέμβρη του 2018 με πρωτοβουλία του κ. Δημάρχου: για “έργα υποδομής αντισεισμικής θωράκισης και ελέγχων με νομοθεσία, όρους και προδιαγραφές που θα εμποδίζουν την εμπορευματοποίηση των κατασκευών σε βάρος της ανθρώπινης ζωής”.

Βασικοί άξονες είναι:

Συγκρότηση δημοσίου φορέα εφαρμογής των αντισεισμικών ειδικών όρων και έλεγχος της ποιότητας των υλικών όπου σήμερα υπάρχει μέσω ιδιωτικής επαγγελματικής δραστηριότητας.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τεχνικοεργατικού προσωπικού σε υπηρεσίες των αρμοδίων φορέων.

Συνεχής και αποτελεσματικός έλεγχος των κτηρίων, μ’ ευθύνη της κυβέρνησης των απαιτούμενων μελετών και έργων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους με προτεραιότητα σε σχολεία, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, εργασιακούς χώρους, συγκροτήματα εργατικών κατοικιών, δημόσια κτίρια και έργων.

Προστασία και επέκταση των ελεύθερων ανοικτών δημόσιων χώρων και όχι οικοδόμησή τους.

Χρηματοδότηση και πρόνοια για νέους ελεύθερους χώρους, στα πυκνοδομημένα τμήματα της πόλης.

Έλεγχος και μεγιστοποίηση της αντοχής των κτιρίων με διαρκή επικαιροποίηση των προδιαγραφών κατασκευής».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις