Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση

Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι μόνο γυν...

Του Γιάννη Καρβέλη, Διοικητή 6ης ΥΠΕ

Η 25η Οκτωβρίου–Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού, μία ημέρα καθιερωμένη για να σηματοδοτεί, να τιμά και να μας θυμίζει εκείνες τις γυναίκες που μάχονται να προσπεράσουν τη συχνότερη κακοήθη νεοπλασία στις δυτικές κοινωνίες.

Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση. Προσβάλλει και τους άνδρες παρουσιάζοντας μικρότερη συχνότητα.

Η ετήσια αναφορά στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού αποτελεί υπενθύμιση για τα γυναίκες που γνωματεύτηκαν ή πρόκειται να γνωματευτούν με νεοπλασία στο στήθος και  δίνουν τη δική τους μάχη για να κερδίσουν το αυτονόητο: τη ζωή(!) την επιβίωση, την καθημερινότητά τους, τα όνειρα και τους στόχους τους, τις επιθυμίες τους και τις φιλοδοξίες τους σε μια μάχη, που πολλές φορές είναι άνιση.

Γυναίκες που δοκιμάζονται σωματικά, συναισθηματικά, ψυχολογικά, κοινωνικά και οικονομικά για να αποδείξουν ότι η αισιοδοξία, η υπομονή, η τήρηση των φαρμακευτικών σχημάτων και της φαρμακευτικής αγωγής, η καθημερινή προσπάθεια, η πίστη στη ζωή είναι τα ισχυρότερα όπλα στο δικό τους στρατόπεδο ενάντια στον άφαντο και ύπουλο εχθρό που λέγεται καρκίνος.

Το σημαντικότερο είναι ότι κατά τη διάρκεια του αγώνα τους δεν καταθέτουν τα «άλλα» όπλα, της αυταπάρνησης, της καρτερικότητας, της υπομονής, της επιμονής και της ελπίδας. Αυτά που τους δίνουν δύναμη να συνεχίσουν τα ανταποκρίνονται στους πολλαπλούς ρόλους, τους ρόλους της γυναίκας της «διπλανής πόρτας» : της μητέρας, της συζύγου, της αδερφής, της φίλης, της εργαζόμενης κτλ.

Και ευτυχώς οι στατιστικές μελέτες των τελευταίων ετών καταδεικνύουν ότι ο «εχθρός» κατατροπώνεται και οι περισσότερες καταφέρνουν να γιορτάσουν τα επινίκια στο τέλος της δύσκολης, ενίοτε χρονοβόρας, ψυχοφθόρας και ξεχωριστής μάχης. Κι αυτές οι γυναίκες διεκδικούν το δυνατότερό μας χειροκρότημα ως ελάχιστη επιβράβευση.

Ωστόσο, το σπουδαιότερο δώρο για κάθε γυναίκα «της διπλανής πόρτας» είναι η πρόληψη. Ο τυπικός προληπτικός προσυμπτωματικός έλεγχος, η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση αντιμετώπιση σε συνδυασμό με  την  έγκαιρη ενημέρωση και την αγάπη για ζωή είναι τα απλά, αλλά, πολύ σημαντικά βήματα για μια ζωή με ποιότητα και  αξιοπρέπεια . Μια ζωή με Αξία.

Κάθε συντεταγμένη κοινωνία και πολιτεία οφείλουν να υπερασπιστούν  και να προστατεύουν το  δικαίωμα για ζωή, ως αναγνώριση του ανθρώπινου δικαιώματος, μέσα από ένα επαρκές σύστημα παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας με εύκολη προσβασιμότητα, με την ανίχνευση και εκκαθάριση πιθανών εμποδίων που δυσχεραίνουν την προσβασιμότητα, με την προσπάθεια μείωσης των παραγόντων κινδύνου εμφάνισης νεοπλασιών, ώστε να βελτιωθεί το αποτύπωμα των ψυχολογικών και κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων του καρκίνου του μαστού.

Αυτό είναι το στοίχημα για εμάς  και η επιβράβευση για τις πάσχουσες, και όχι, μόνο, συμπολίτισσές μας.   

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις