Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Kι άλλοι Πατρινοί στο στόχαστρο των δήθεν τεχνικών πληροφορικής

Kι άλλοι Πατρινοί στο στόχαστρο των δήθε...

Τι πρέπει να προσέχουμε

Συνεχίζουν, όπως φαίνεται,  να καταγράφονται περιστατικά απόπειρας ηλεκτρονικής απάτης με τους δήθεν τεχνικούς της Microsoft. Όπως καταγγέλθηκε σήμερα στο thebest.gr από πατρινο, δέχτηκε στο τηλέφωνό του κλήση από αριθμό του εξωτερικού ο οποίος εντάσσεται στους ύποπτους . 

Πρόκειται για  κακόβουλη ενέργεια αγνώστων, κυρίως από το εξωτερικό (Ηνωμένο Βασίλειο – Αγγλία ή από τις ΗΠΑ-Αμερική ή και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες) με σκοπό την υποκλοπή κωδικών πρόσβασης και λοιπών προσωπικών στοιχείων από χρήστες τραπεζικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών και όχι μόνο.

Οι απατεώνες από το εξωτερικό, επιχειρούν μέχρι και σήμερα να επικοινωνήσουν και με πατρινούς.Όπως ανέφερε αναγνώστης στο thebest.gr σήμερα δέχθηκε κλήση από ύποπτο νούμερο αλλά γνωρίζοντας για την απάτη, δεν απάντησε. 

‘Άλλος αναγνώστης του thebest.gr,  κάτοικος της Αγυιάς είχε περιγράψει πριν λίγες μέρες τη δική του εμπειρία:

«Με πήραν τηλέφωνο στο σταθερό και μιλουσαν αγγλικά. Ήταν άνδρας με ινδική προφορά (το λέω λογω προσωπικης εμπειρίας συνομιλίας με Ινδούς στο παρελθόν) και ισχυρίστηκε ότι είναι τεχνικός της Microsoft και ήθελε πρόσβαση στον υπολογιστή μου... εννοείται πως έκανα αμέσως καταγγελία στην αστυνομία...»

Σε περίπτωση που δεχθείτε τηλεφωνική κλήση από υποτιθέμενο εκπρόσωπο εταιρίας πληροφορικής και, με πρόσχημα την εκκαθάριση της συσκευής σας από κακόβουλο λογισμικό (ιούς), σας ζητηθεί να επιτρέψετε την εγκατάσταση λογισμικού απομακρυσμένης πρόσβασης στον υπολογιστή, το κινητό ή το tablet σας, θα πρέπει να αρνηθείτε και να καταγγείλετε το γεγονός στις τράπεζες που συνεργάζεστε ή την αστυνομία.

Συνήθως οι απατεώνες λένε στα αγγλικά ότι είναι στελέχη της εταιρίας Microsoft  και ότι «βλέπουν» πως ο υπολογιστής σας στέλνει «μηνύματα» επειδή έχει προσβληθεί με παράνομο λογισμικό (ιούς) ή ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα γουίντοους (windows). Τότε ζητούν από το θύμα να εγκαταστήσει σόφτγουερ (software) ώστε να αποκτήσουν δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης και έτσι να μπορέσουν να «δουν» ποιο είναι το πρόβλημα στον υπολογιστή και να το επιλύσουν.

Στη ουσία αυτό που καταφέρνουν είναι να μπουν στον υπολογιστή του θύματος και έτσι να υποκλέψουν τους κωδικούς του ή οτιδήποτε άλλο χρήσιμο όπως κωδικούς για web banking (e-banking), κωδικούς facebook, Instagram αλλά και φωτογραφίες ή video που έχετε αποθηκευμένα στον υπολογιστή σας.

Σε άλλες περιπτώσεις, (όταν ο υπολογιστής ανήκει σε εταιρία αλλά και οικιακούς (home computers) μπορεί να ζητήσουν να γίνει κατάθεση σε bitcoin ή άλλο ψηφιακό νόμισμα ώστε να «απομακρύνουν» το παράνομο λογισμικό.

Μάλιστα πολλές φορές ακούγεται από το βάθος και θόρυβος και από άλλα άτομα που μιλούν στο τηλέφωνο, όπως στις περιπτώσεις που δεχόμαστε κλήσεις από call centers για συνδρομή σε εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ή ρεύματος.

Προσοχή λοιπόν: Αν βλέπετε τηλεφωνικές κλήσεις από αριθμούς 0044………… ή 0046….. ή 00340XXXXX μην απαντάτε ή μην απαντήσετε στα αγγλικά.

Ύποπτοι Τηλεφωνικοί αριθμοί: 00441919022071, 00441911559361, 00442085795790, 00441912534298, 2767835008, 0046762890955, 00441917272264.

Ανακοίνωση της αστυνομίας

Η Ελληνική Αστυνομία καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις αυτές και να μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία σε διάφορους επιτήδειους.

Σε περίπτωση τώρα που κάποιος έχει φανερώσει προσωπικά στοιχεία, συστήνεται η άμεση κατάργηση όσων εφαρμογών ζήτησαν οι δράστες, η επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων στις συσκευές που τυχόν απέκτησαν πρόσβαση και η εκτέλεση πλήρους σάρωσης ασφαλείας για τον εντοπισμό μολυσμένων ή επικίνδυνων προγραμμάτων, με τη βοήθεια ενημερωμένου λογισμικού ασφαλείας. Επιπλέον, προτείνεται η αλλαγή κωδικών πρόσβασης και η χρήση ισχυρών κωδικών, καθώς επίσης και η άμεση επικοινωνία με το αρμόδιο, κατά περίπτωση, τραπεζικό ίδρυμα σε περίπτωση πραγματοποίησης συναλλαγών – μεταφορών χρηματικών ποσών που δεν αναγνωρίζει.

Παράλληλα, σε κάθε περίπτωση κρίνεται αναγκαία τόσο η δήλωση του περιστατικού απάτης στην τεχνική υποστήριξη της εταιρείας, που υποδύθηκαν οι επιτήδειοι όσο και η καταγγελία του γεγονότος στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στοιχεία επικοινωνίας με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88

Μέσω e-mail: [email protected]

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS – Αndroid: FEELSAFE E-COMMERCE

Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις