Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ο ένας μετά τον άλλο οι εργολάβοι εγκαταλείπουν τις αποθήκες του ΑΣΟ

Πάτρα: Ο ένας μετά τον άλλο οι εργολάβοι...

Στον "αέρα" η υλοποίηση του έργου

Στον αέρα βρίσκεται το έργο της ανάπλασης των πρώην αποθηκών του ΑΣΟ της Πάτρας σε πολυχώρο εκδηλώσεων, αναψυχής και πολιτισμού.

Το έργο, που είχε οραματιστεί ο Θάνος Μικρούτσικός ο οποίο προγραμμάτιζε εκεί να πραγματοποιήσει την τελετή έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το μακρινό 2006, έπρεπε να κατασκευάζεται εδώ και καιρό.

Όμως ο ένας μετά τον άλλο οι εργολάβοι που συμμετείχαν στον διαγωνισμό που διενέργησε ο Δήμος της Πάτρας, το εγκαταλείπουν και δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να το αναλάβουν. Το γεγονός έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής των νότιων συνοικιών της πόλης καθώς και σε δημοτικές παρατάξεις, που βλέπουν τους μήνες να περνάνε χωρίς παίρνει μπροστά η ανάπλαση του χώρου.

Στο μεταξύ όμως από τις εγκαταστάσεις του πρώην ΑΣΟ αποχώρησαν άρον-άρον, ενώ μέσω καραντίνας τα πληρώματα του Πατρινού Καρναβαλιού, τα οποία πλέον είναι άστεγα και οι δημιουργίες τους έρμαιο των καιρικών συνθηκών.

Τι έχει όμως συμβεί, που βρισκόμαστε τώρα, τι φοβάται η αντιπολίτευση και σε τι ελπίζει η δημοτική Αρχή Πελετίδη;

Από τον Αύγουστο του 2019 που έπεσαν οι υπογραφές με τον εργολάβο που αρχικά ανέλαβε την ανάπλαση, τον Οκτώβριο του 2020 είμαστε και πάλι στο μηδέν.

Μάλιστα ο κίνδυνος να κριθεί άγονος ο διαγωνισμός και ν’ αρχίσει όλη η διαδικασία από την αρχή, είναι πια κάτι παραπάνω από ορατός. Αρχικά αποχώρησε ο πρώτος εργολάβος που είχε δώσει την καλύτερη προσφορά. «Όπως δε αποκαλύφθηκε στην πορεία, ο εργολάβος είχε αρνηθεί να κάνει το έργο από τον Φεβρουάριο, παρά ταύτα η δημοτική Αρχή επέμεινε, στην εκδίωξη των πληρωμάτων, εν μέσω καραντίνα, στις αρχές Μαΐου», επισημαίνει μιλώντας στο thebest.gr ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «σπιράλ» και εκ των δημιουργών του πληρώματος 94, Πέτρος Ψωμάς.

Έκτοτε στην αρμόδια Οικονομική Επιτροπή του Δήμου πάρθηκαν διαδοχικές αποφάσεις πρόσκληση του δεύτερου και του τρίτου εργολάβου οι οποίοι όμως αρνήθηκαν και αυτοί να προχωρήσουν στην υλοποίηση του έργου. Βέβαια, όπως εξηγεί και ο κ. Ψωμάς το κόστος ανακατασκευής των αποθηκών θα είναι κατά περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ μεγαλύτερο, μιας και υπάρχει αυτή η διαφορά μεταξύ των προσφορών των εργολάβων. Πλέον ουσιαστικά ο Δήμος έχει βρεθεί προ αδιεξόδου καθώς, είναι εξαιρετικά πιθανόν να χρειαστεί νέος διαγωνισμός, μια διαδικασία χρονοβόρα και με αμφίβολο αποτέλεσμα.

«Είναι πολύ πιθανόν να χαθεί η χρηματοδότηση γιατί τα λεφτά δεν τα έβαζε ο Δήμος, αυτό που έχει χαθεί σίγουρα έως τώρα είναι χρόνος και έχει χαθεί και ο χώρος των πληρωμάτων σε μια χρονιά μάλιστα που τα άρματα είναι έτοιμα προς παρέλαση. Εμείς έχουμε διπλή ανησυχία γιατί χάθηκε χρόνος από ένα μεγάλο έργο που πρέπει να γίνει και δεύτερον για την κακή διαχείριση εκ μέρους της δημοτικής Αρχής που άφησε άστεγα τα πληρώματα άνευ λόγου», επισημαίνει ο κ. Ψωμάς.

Πάντως από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς εμφανίζεται καθησυχαστικός και εξηγεί ότι η δημοτική Αρχή της Πάτρας αναζητά το ενδεχόμενο να προσφύγει και στον τέταρτο εργολάβο. Προς τούτο έχει αποστείλει σχετικό ερώτημα προς το Υπουργείο περιμένοντας απάντηση κατά πόσο μπορεί να πάρει το έργο ο εργολάβος με την τέταρτη καλύτερη προσφορά. Διαφορετικά θα υποχρεωθεί να πάει σε νέο διαγωνισμό.

Η απάντηση, σύμφωνα με τον κ. Κορδά, αναμένεται σε λιγότερο από ένα μήνα κι έτσι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το τι μέλλει γενέσθαι. Ως προς την χρηματοδότηση μεταφέρει την άποψη ότι δεν υπάρχει πρόβλημα απώλειάς της και ότι μπορεί να εγκριθεί ένα επιπρόσθετο ποσό (περίπου 7%) στην περίπτωση που καταστεί εφικτό να προσφύγει ο Δήμος στον τέταρτο εργολάβο…

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις