Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Συγκινητικές σκηνές έξω από μονάδες φροντίδας με συγγενείς κρεμασμένους στα κάγκελα για μια... ματιά

Πάτρα: Συγκινητικές σκηνές έξω από μονάδ...
Παπαδάκου Γωγώ
[email protected]

Ψυχολογικά ράκη ηλικιωμένοι σε οίκους ευγηρίας από την καραντίνα του κορωνοϊού

Η καραντίνα του κορωνοϊού εδώ και ένα εξάμηνο για όσους την έχουν βιώσει κατά κόρον, δηλαδή για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες έχει προκαλέσει ένα τεράστιο πλήγμα στην ψυχολογία τους. Η απομάκρυνση από τους οικείους τους και η απομόνωση βάρυνε την ψυχολογία κυρίως στους ανθρώπους που δεν αυτοεξυπηρετούνται κι έχουν ανάγκη τουλάχιστον από τη συντροφιά των προσφιλών τους προσώπων.

Από την 1η Αυγούστου τα μέτρα στις κλειστές δομές όπως είναι οι οικοι ευγηρίας και τα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων έχουν αυστηροποιηθεί κι αυτό είναι λογικό αν αναλογιστεί κανείς οτι συνιστουν ωρολογιακή βόμβα στην περίπτωση που περάσει μέσα σε αυτές ο ιός, όπως έδειξαν τα παραδείγματα στη Βόρεια Ελλάδα και την Αττική.

Στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων από τα οποία δεν εξαιρείται φυσικά καμία περιοχή, όσο χαμηλό... επιδημικό φορτίο φορτίο κι αν έχει, έχουν απαγορευτεί καθ'ολοκληρίαν τα επισκεπτήρια σε αυτές τις δομές με αποτέλεσμα όποια επικοινωνία υπάρχει να είναι τηλεφωνική ή μέσω βιντεοκλήσεων.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Πάτρα, όπου υπάρχουν έστω και λίγες ανάλογες δομές.

Άνθρωποι τρίτης ηλικίας, με προβλήματα υγείας , απομονώθηκαν από τα παιδιά και τα εγγόνια τους για περισσότερο από ένα μήνα και η επιβαρυμένη κατάστασή τους έγινε ακόμη χειρότερη, με την ψυχολογία τους να έχει καταγκρεμνησθεί.

Εργαζόμενοι και γιατροί σε αυτά τα κέντρα περιγράφουν συγκινητικές εικόνες, με τους συγγενείς να περιμένουν επί ώρες έξω από τα κάγκελα του εξωτερικού χώρου θεραπευτηρίων και δομών μήπως και δουν στη διάρκεια ενος περιπάτου στην αυλή τους δικούς τους και καταφέρουν έστω να τους φωνάξουν από μακριά για να κάνουν γνωστή την παρουσία τους εκεί. Σε πολλές περιπτώσεις δεν λείπουν οι εντάσεις με τους συγγενείς που επιμένουν να επιδιώκουν το επισκεπτήριο και την άρνηση των υπευθύνων των δομών.

Και η απελπισία τους γίνεται ακόμη μεγαλύτερη ενοψει του χειμώνα αφού κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και αν θα ομαλοποιηθεί ποτέ για να ξαναδούν σύντομα τα προσφιλή τους πρόσωπα.

Είναι χαρακτηριστικό οτι Το επισκεπτήριο επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση ασθενούς/φιλοξενούμενου σε προθανάτια κατάσταση και αυστηρά από ένα άτομο για ανθρωπιστικούς λόγους.

Σε αυτή την περίπτωση οι επισκέπτες πρέπει:

Να μην εισέρχονται σε περίπτωση που έχουν συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος (π.χ. πυρετός, βήχας, αναπνευστική δυσχέρεια)
Να εφαρμόζουν την υγιεινή των χεριών και τα μέτρα αναπνευστικής υγιεινής
Να φορούν απλή χειρουργική μάσκα.
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις οι συγγενείς ενημερώνονται για την πορεία της υγείας των ασθενών/φιλοξενούμενων μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού μηνύματος, sms κλπ.

Αντίστοιχα και οι συγγενείς τους, οι άνθρωποι που μέχρι πριν την εισαγωγή τους στα κέντρα φροντίδας είχαν αναλάβει το ρόλο του φροντιστή, αγωνιούν και περιμένουν πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση για να μπορέσουν έστω και για λίγο να βρεθούν κοντά στους αγαπημένους τους.

Επιπροσθέτως οι μονάδες της Πάτρας τηρούν αυστηρά τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και επαπειλούνται με πρόστιμα χιλιάδων ευρώ για οποιαδήποτε παράβαση. Προσπαθούν μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια της καραντίνας να στηρίξουν και αυτοί από την πλευρά τους όσο μπορούν τις οικογένειες και τους φιλοξενούμενους σε αυτή την πραγματικά δύσκολη συγκυρία για όλους, κυρίως όμως για τους ανθρώπους που έχουν έτσι κι αλλιώς ανάγκη τη στοργή και τη φροντίδα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις