Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ορατός με γυμνό μάτι ο Άρης δίπλα στη Σελήνη - Προτάσεις για αστροπαρατηρήσεις αυτή την εβδομάδα

Ορατός με γυμνό μάτι ο Άρης δίπλα στη Σε...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για τα ουράνια φαινόμενα που αξίζει να δείτε στις 4 Αυγούστου - 9 Αυγούστου

Η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου εξελίσσεται με νέα αστρονομικά γεγονότα! Δύο ντους μετεωριτών είναι ήδη ενεργά. Το φωτεινό φεγγάρι μπορεί να προκαλεί μια μικρή δυσκολία στη θέαση των δύο μετεωρολογικών ντους που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά είναι πολύ πιθανό να εντοπίσετε μερικά «αστέρια» τις νυχτερινές ώρες. Το αστρο-ντους του μετεωρίτη Southern Delta Aquariids την περασμένη εβδομάδα, προκλήθηκε καθώς η Γη πέρασε μέσα από ένα σύννεφο μικροσκοπικών σωματιδίων που πέφτουν από τον περιοδικό κομήτη 96P / Machholtz.Το φαινόμενο αυτό σταδιακά θα μειώνεται μέχρι τις 23 Αυγούστου. Μπορείτε να παρατηρήσετε τα "πεφταστέρια" στον νοτιοανατολικό ουρανό κατά τη διάρκεια του βραδιού.

Το εντυπωσιακό φαινόμενο των Περσείδων το οποίο παράγεται από τα συντρίμμια που πέφτουν από τον κομήτη Swift-Tuttle, θα αυξηθεί σε ένταση αυτή την εβδομάδα. Στο αποκορύφωμά της θα είναι την ερχόμενη Τρίτη, 11 Αυγούστου, οπότε και θα μπορούμε να δούμε έως και 100 μετεωρίτες ανά ώρα. Οι Περσίδες φαίνεται να απομακρύνονται από τον αστερισμό του Περσέα, ο οποίος βρίσκεται το βράδυ στον βορειοανατολικό ουρανό.

Παράλληλα με τη βροχή των διαττόντων αστέρων οι φίλοι του ουρανού φέτος θα μπορούν να παρακολουθήσουν και τους πλανήτες Δία, Κρόνο, τον Αστερισμό του Σκορπιού με το χαρακτηριστικό κόκκινο Αντάρη καθώς επίσης και τον πανέμορφο κομήτη Νeowise, ο οποίος αυτές τις μέρες βρίσκεται πλησίον του Αστερισμού του Βοώτη.

Η πανσέληνος βασιλεύει
Το φεγγάρι κυριάρχησε στους βραδινούς ουρανούς σε όλο τον κόσμο, κατά το πρώτο μέρος αυτής της εβδομάδας. Τη Δευτέρα, στις 15:59 GMT (ή 11:59 π.μ. EDT), η Σελήνη έφτασε επίσημα στην πλήρη φάση της. Η πανσέληνος του Αυγούστου, που ονομάζεται παραδοσιακά φεγγάρι Sturgeon, Black Cherry Moon και Green Corn Moon, λάμπει πάντα ανάμεσα ή κοντά στα αστέρια του Υδροχόου ή του Αιγόκερω.

Μετά τη Δευτέρα, η Σελήνη θα μειωθεί σταδιακά και θα ανέβει αργότερα. Θα διασχίσει το αμυδρό αστέρι του Υδροχόου από Τρίτη έως Πέμπτη. Την Παρασκευή και το Σάββατο βράδυ, η Σελήνη θα ξεφύγει από την κορυφή του Cetus.

Όταν η εξασθενημένη Σελήνη ανεβαίνει στα ανατολικά λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σάββατου 8 Αυγούστου, θα τοποθετηθεί στην κάτω δεξιά πλευρά του φωτεινού, κοκκινωπού Άρη. Η Σελήνη και ο Άρης, που θα ταιριάζουν όμορφα στο πεδίο των διοπτρών των τηλεσκοπίων - οσων παρατηρούν με τηλεσκόπια αλλά ακόμη και κυάλια- και θα διασχίσουν τον νυχτερινό ουρανό μαζί.

Ο Άρης και η Δήμητρα (πλανήτης νάνος) είναι ορατοί αυτήν την εβδομάδα
Ο ενθουσιασμός εόιναι ήδη μεγάλος για τον Άρη, ο οποίος θα κάνει μια υπέροχη παράσταση στον ουρανό αυτό το φθινόπωρο! Αυτή την εβδομάδα, ο Κόκκινος Πλανήτης θα ανεβαίνει στα ανατολικά στις 11:30 μ.μ. τοπική ώρα. Είναι ακριβώς στα δεξιά του αστερισμού των Ιχθύων σε σχήμα V και πάνω από τον αστερισμό Cetus. Ο Άρης θα είναι ορατός ως μια εξέχουσα, κοκκινωπή κουκκίδα στο κάτω μέρος του ουρανού μέχρι την αυγή.

Ευκολότερη στιγμή για να δείτε τον πλανήτη νάνων (πρώην αστεροειδής) Δήμητρα θα είναι τις νύχτες γύρω από την Τετάρτη, το αντικείμενο μεγέθους 8 θα περάσει από το μεσαίο φωτεινό αστέρι c2 Aquarii ή 88 Aquarii, το οποίο σηματοδοτεί το δυτικό πόδι του Υδροχόου. Το αστέρι και η Δήμητρα θα χωρέσουν στο οπτικό πεδίο ενός μικρού τηλεσκοπίου σε μεσαία μεγέθυνση από τώρα έως το επόμενο Σάββατο - με τον πλανήτη νάνο Δήμητρα να κινείται σταθερά προς τα δεξιά σε σύγκριση με αυτό το αστέρι.

Όλοι οι πλανήτες και τα αστέρια που έχουμε αναφέρει είναι εύκολο να βρεθούν με γυμνό μάτι, ακόμα κι αν δεν γνωρίζετε πολλά για ουράνια αντικείμενα. Συνεχίστε να κοιτάτε ψηλά και απολαμβάνετε με κάθε καλή ευκαιρία τον ουρανό!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις