Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Λαδόπουλος: «Ναι» σε ΣΔΙΤ από την Περιφέρεια, «όχι» από τον Δήμο και το έργο … στον αέρα!

Λαδόπουλος: «Ναι» σε ΣΔΙΤ από την Περιφέ...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Επίσημη ενημέρωση περιμένει ο Δήμος της Πάτρας που επισημαίνει ότι το έργο είχε παραχωρηθεί με συγκεκριμένους όρους από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή.

Έχουν περάσει 15 ημέρες από την επίσκεψη του υπουργού εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου στην Πάτρα, όπου και κατέθεσε την πρόταση για χρηματοδότηση της πολυαναμενόμενης ανάπλασης της πρώην χαρτοβιομηχανίας Λαδόπουλου με ΣΔΙΤ (με σύμπραξη δηλαδή με ιδιώτη), μία πρόταση που ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα και κινδυνεύει να οδηγήσει το έργο στις ελληνικές καλένδες.

Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για ένα έργο πνοής για την Πάτρα που φιλοδοξούσε να αλλάξει την εικόνα της Νότιας πόλης και το οποίο κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα. Από την μεν πλευρά του Δήμου της Πάτρας, παρότι ξεκαθαρίζεται ότι δεν συμφωνούν με την προοπτική ΣΔΙΤ, δηλώνουν ότι δεν έχουν κάποια ενημέρωση ούτε από το Υπουργείο, ούτε από την Περιφέρεια για αλλαγή πλεύσης σχετικά με την ήδη δρομολογημένη από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή ανάπλαση του Λαδόπουλου. Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την άλλη πλευρά, ενώ δηλώνουν ότι και το ενδεχόμενο χρηματοδότηση με ΣΔΙΤ είναι επάνω στο τραπέζι, ήδη βολιδοσκοπούν την μεταφορά του Διοικητηρίου της Περιφέρειας σε χώρο εκτός Λαδόπουλου (συγκεκριμένα στο Κοτρώνι) σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το έργο.

Η προηγούμενη περιφερειακή Αρχή Δυτικής Ελλάδας είχε καταθέσει φάκελο ώστε να ενταχθεί το έργο στο πλαίσιο του «Φιλόδημου». Μάλιστα είχε γίνει διαγωνισμός ιδεών για την ανάπλαση και είχαν παρουσιαστεί αναλυτικά σχετικές μακέτες. Ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι στον χώρο θα στεγάζονταν το διοικητήριο της Περιφέρειας, το Μουσικό Σχολείο, η 6η ΥΠΕ, ενώ επίσης θα στεγάζονταν μόνιμος συνεδριακός χώρος για το Patras IQ, υπηρεσίες του Δήμου, Βιομηχανικό Μουσείο, υπηρεσίες εστίασης κ.λπ.

Ωστόσο ο «Φιλόδημος» αντικαταστάθηκε μετά την αλλαγή κυβέρνησης από το «Αντώνης Τρίτσης» και έκτοτε το έργο έχει μπει σε περιπέτειες. Πιο πρόσφατη εξέλιξη σχετικά ήταν η πρόταση του Τάκη Θεοδωρικάκου για χρηματοδότηση με ΣΔΙΤ, πρόταση που από τον πρώην αντιπεριφερειάρχη  Κώστα Καρπέτα, ο οποίος είχε «τρέξει» του έργο επί Απόστολου Κατσιφάρα, εκλαμβάνεται ως διάθεση της κυβέρνησης να τορπιλίσει το έργο, με δεδομένο ότι ο Δήμος της Πάτρας δεν θα δεχόταν την εμπλοκή ιδιώτη.

Θυμίζουμε εξάλλου ότι ακόμη κι αν ο Δήμος της Πάτρας δεχόταν, αυτό δεν θα μπορούσε να προχωρήσει με την υπάρχουσα σύμβαση παραχώρησης του έργου, καθώς έχει παραχωρηθεί στην Περιφέρεια για 30 χρόνια με συγκεκριμένες προδιαγραφές (λειτουργία δημοσίων κτηρίων και κρατική χρηματοδότηση). Με αυτούς τους όρους είχε παραχωρηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα είχε απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να μπορέσει ο Δήμος να παραχωρήσει τον χώρο του Λαδόπουλου στην Περιφέρεια.

Ερωτηθείς από το thebest.gr ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος ανέφερε σχετικά με την ανάπλαση Λαδόπουλου: «Είμαστε θετικοί, θέλουμε να γίνει. Θα συνεργαστούμε με τον Δήμο και θα κάνουμε όλες τις προσπάθειες που χρειάζεται για να βρεθεί χρηματοδότηση γιατί έως τώρα δεν υπάρχει. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε κάθε προσπάθεια που απαιτείται για την αξιοποίηση της περιουσίας της Περιφέρειας.

Είναι καθήκον μας απέναντι στον σεβασμό του δημοσίου χρήματος. Άλλωστε υπενθυμίζω ότι πρόσφατα ο Δήμος αγόρασε το κτήριο της Αχαϊκής. Και εμείς κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρονται από τα αποκτήματα που παραμένουν αδρανή. Έχουμε στην πράξη αποδείξει ότι πρυτανεύει στην λογική μας η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση Ά βαθμού. Διεκδικούμε μια καλύτερη ζωή για τους πολίτες της Περιφέρειάς μας, και εδώ ταυτιζόμαστε με τους Δήμους.

Παράλληλα όμως θέλουμε και οι εργαζόμενοί μας να είναι σε εγκαταστάσεις αξιοπρεπείς με πλήρη αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρει η ύπαρξη ξεχασμένης περιουσίας, που έχει τις ρίζες της στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουνε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο χωρίς προκαταλήψεις».  Σε διευκρινιστική ερώτηση σχετικά με την πρόταση Θεοδωρικάκου για ΣΔΙΤ (εμπλοκή δηλαδή ιδιώτη στην επένδυση) την οποία αντικρούει ο Δήμος, ο κ. Μπονάνος ανέφερε: «Όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι στο τραπέζι».

Από τον Δήμο της Πάτρας, η πρόταση για εμπλοκή ιδιώτη στο έργο δεν είναι αποδεκτή. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς μιλώντας στο thebest.gr αναφέρει: «Δεχθήκαμε εφόσον δεν υπήρχε ΣΔΙΤ στο σχέδιο ανάπλασης. Δεν γνωρίζουμε κάτι για αλλαγή πλεύσης από την πλευρά της Περιφέρειας. Δεν έχουμε κάποια ενημέρωση ούτε από το υπουργείο, ούτε από τον κ. Φαρμάκη για αλλαγή πολιτικής». 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις