Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μελέτη με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών για τη σχέση καραντίνας και σεισμικής δραστηριότητας

Μελέτη με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου...

Η καραντίνα μείωσε τους σεισμούς σε όλο τον κόσμο

Η σεισμική δραστηριότητα δεν προέρχεται μόνο από σεισμούς, ηφαίστεια και κατολισθήσεις. Η καθημερινή ανθρώπινη δραστηριότητα δημιουργεί επίσης δονήσεις που ταξιδεύουν στο έδαφος ως σεισμικά κύματα, κάτι που αποκαλούμε «ανθρωπογενή θόρυβο». Όταν τα μέτρα καραντίνας λόγω της πανδημίας έκαναν την καθημερινή ζωή να σταματήσει, άλλαξε τη ζωή στην επιφάνεια και μείωσε τις εκπομπές στην ατμόσφαιρα. Δεν έκανε μόνο αυτό, όμως. Επίσης, μείωσε τον ανθρωπογενή θόρυβο κάτω από τα πόδια μας, ιδιαίτερα σε αστικά περιβάλλοντα. Μία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Science , είναι η πρώτη που αναλύει αυτές τις αλλαγές σε παγκόσμια κλίμακα και δείχνει μια σχεδόν ταυτόχρονη μείωση αυτού του σεισμικού θορύβου σε όλο τον κόσμο.

Στην παγκόσμια ομάδα των επιστημόνων ((76 ερευνητές από 27 χώρες!)  που προχώρησαν στην συγκεκριμένη έρευνα, συμμετείχαν  οι Ευθύμιος Σώκος και ο Σεισμολόγος-Ερευνητής Seismotech Δημήτρης Γιαννόπουλος από το τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο σεισμικός θόρυβος μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά 50% σε 77 χώρες μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2020. Το σεισμικό αποτέλεσμα κλειδώματος παρατηρήθηκε ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές και σε γεωτρήσεις αρκετές εκατοντάδες μέτρα κάτω από το έδαφος.

Αυτές οι αλλαγές συσχετίστηκαν με ανεξάρτητες εκτιμήσεις για τη μείωση της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε διαθέσιμα στο κοινό σεισμικά δεδομένα για να παρακολουθήσουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων κλειδώματος και πόσο γρήγορα οι χώρες επιστρέφουν στο φυσιολογικό μόλις αρθούν τα μέτρα.

Αναλύοντας μηνιαία και ετήσια σύνολα δεδομένων από περισσότερους από 300 σεισμικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο, η μελέτη μπόρεσε να δείξει ότι ο σεισμικός θόρυβος μειώθηκε σε πολλές χώρες. Αυτό κατέστησε δυνατή την απεικόνιση του προκύπτοντος «σεισμικού κύματος καραντίνας» που κινείται μέσω της Κίνας στα τέλη Ιανουαρίου, στην Ιταλία τον Μάρτιο και στη συνέχεια σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Ενώ το 2020 δεν έχει σημειωθεί μείωση των σεισμών, αυτή η περίοδος ηρεμίας του σεισμικού θορύβου είναι η μεγαλύτερη και πιο εξέχουσα παγκόσμια ανθρωπογενής σεισμική μείωση θορύβου.

Οι μεγαλύτερες πτώσεις σεισμικού θορύβου παρατηρήθηκαν στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η Σιγκαπούρη και η Νέα Υόρκη. Ωστόσο, η μείωση παρατηρήθηκε επίσης σε πιο ήσυχες τοποθεσίες, όπως ο Μαύρος Δρυμός της Γερμανίας και η μικρή πόλη Rundu στη Ναμίμπια. Ιδιαίτερα μεγάλες πτώσεις παρατηρήθηκαν σε δεδομένα από σχολεία και πανεπιστήμια.

Υπήρξε μια έντονη αντιστοιχία μεταξύ του βαθμού πτώσης του σεισμικού θορύβου σε μια συγκεκριμένη περιοχή και της αλλαγής στην ποσότητα της ανθρώπινης κίνησης που καταγράφηκε εκεί, όπως μετρήθηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα κινητού τηλεφώνου που δημοσιοποιήθηκαν από την Google και την Apple. Αυτή η συσχέτιση σημαίνει ότι τα ανοιχτά σεισμικά δεδομένα μπορούν να λειτουργήσουν ως ένας ευρύτερος αντιπρόσωπος για την παρακολούθηση της ανθρώπινης δραστηριότητας σχεδόν όπως συμβαίνει. Καθώς οι άνθρωποι μειώνουν τις κινήσεις τους, ο σεισμικός θόρυβος μειώνεται γρήγορα. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε τα σεισμικά δεδομένα για να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις της καραντίνας σε μία πανδημία και της ανάκαμψης χωρίς να επηρεάζουμε την ιδιωτικότητα των ανθρώπων, επειδή δεν βασιζόμαστε στις κινήσεις των ατόμων.

Γενικότερα, το σεισμικό κλείδωμα θα μας βοηθήσει να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ ανθρώπινων και φυσικών αιτιών σεισμικού θορύβου. Η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών θα μας επιτρέψει να παρακολουθούμε την επίδραση διαφορετικών ανθρώπινων δραστηριοτήτων στον σεισμικό θόρυβο και να οδηγήσουμε σε καλύτερη κατανόηση των ανθρωπογενών πηγών θορύβου.

Η μείωση του σεισμικού θορύβου μας δίνει επίσης την ευκαιρία να ακούσουμε τις φυσικές δονήσεις της Γης χωρίς τις παραμορφώσεις της ανθρώπινης εισόδου. Στόχος της μελέτης είναι να οδηγήσει σε περαιτέρω έρευνα σχετικά με το σεισμικό κλείδωμα με σκοπό την αναζήτηση κρυφών σημάτων από σεισμούς και ηφαίστεια.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις