Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καταστροφές σε αμπέλια στη Δυτική Αχαΐας

Καταστροφές σε αμπέλια στη Δυτική Αχαΐας

Άμεση η ανάγκη αποζημίωσης των αγροτών , αναφέρει το ΚΚΕ

Χωριά του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, και συγκεκριμένα του δημοτικού διαμερίσματος Ωλενίας, όπου έχουν σημειωθεί ζημιές στις καλλιέργειες από την τελευταία κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή επισκέφθηκε χθες κλιμάκιο της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, προκειμένου να διαπιστώσει και από κοντά την κατάσταση, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και συνεχίζει:

Επικεφαλής του κλιμακίου της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ ήταν η Τασία Αγγελοπούλου, στέλεχος του κόμματος και Περιφερειακή Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας εκλεγμένη με τη Λαϊκή Συσπείρωση και ο Αλέκος Θανόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Δυτικής Αχαΐας εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ωλενίας.            

Όπως αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε με αγρότες και άλλους κατοίκους των χωριών Μυτόπολη, Κώμη, Μαζαράκι, οι ζημιές από τη χαλαζόπτωση των προηγούμενων ημερών κυμάνθηκαν από 60% έως 100%, σε μια έκταση περίπου 1.200 στρεμμάτων. Πρόκειται για ζημιές που έγιναν σε αμπέλια, ελιές και ορισμένα οπωροκηπευτικά, οι οποίες έρχονται να προστεθούν σε μια ήδη πολύ δύσκολη χρονιά για τους βιοπαλαιστές αγρότες, αφού η τιμή του ελαιόλαδου που αγοράζουν απ' αυτούς οι μεγαλέμποροι είναι πολύ χαμηλή, ενώ οι προβλέψεις και για το κρασί (από τα οινοποιήσιμα σταφύλια), είναι ανάλογες λόγω, των μεγάλων αδιάθετων ποσοτήτων από την πανδημία του κορωνοϊού.

Επιπλέον, τονίστηκε πως για τα ελαιόδεντρα που δέχτηκαν την τελευταία χαλαζόπτωση, αυτή ήταν η χαριστική βολή, αφού το Μάιο οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν για σχεδόν μία βδομάδα, δεν επέτρεψαν την καρπόδεση των δέντρων. Όσα κατάφεραν να έχουν καρπό, μετά τη χαλαζόπτωση σχεδόν απογυμνώθηκαν, κάτι που σημαίνει ότι η παραγωγή τους θα είναι αρκετά μικρότερη έως ελάχιστη.

Οι τελευταίες ζημιές αφορούν πάνω από 200 οικογένειες συνολικά στην περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Ωλενίας και οι επιπτώσεις τους θα φανούν πιο έντονα το επόμενο διάστημα, πριν τον τρύγο αλλά και την ελαιοκομιδή. Το ήδη χτυπημένο εισόδημα, ιδιαίτερα των μικροπαραγωγών, δέχτηκε ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα, διογκώνοντας τις δυσκολίες τους που ήδη αντιμετωπίζουν.

Στις συναντήσεις που είχαν με αγρότες και άλλους κατοίκους των χωριών, αναφέρθηκε η αναγκαιότητα άμεσης καταγραφής των ζημιών και απόδοσης αποζημιώσεων, καθώς και αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει για όλες τις καταστροφές με εξασφάλιση της χρηματοδότησής του από το κράτος.

 Από τους εκπροσώπους του Κόμματος, τονίστηκε πως άμεσα το επόμενο διάστημα το θέμα θα αναδειχθεί στη Βουλή, την Περιφέρεια και το Δήμο Δυτικής Αχαΐας, προκειμένου να επιταχυνθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Κάλεσαν παράλληλα τους βιοπαλαιστές αγρότες, να ενταχθούν στους Αγροτικούς Συλλόγους τους, να παλέψουν και μέσα από αυτούς, δίνοντας ταυτόχρονα δύναμη, στη δύναμή τους".   

           

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις