Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έρχεται βροχή και μπόρα - Επιδείνωση του καιρού

Έρχεται βροχή και μπόρα - Επιδείνωση του καιρού

Δείτε χάρτες

Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός στη χώρα, ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα, με την κακοκαιρία να αναμένεται να «χτυπήσει» ιδιαίτερα από τη Δευτέρα. Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, για το οποίο μάλιστα δίνει διευκρινίσεις, εφιστώντας την προσοχή για τα επόμενα 24ωρα για ακραία φαινόμενα.

Όπως αναφέρει ο Θοδωρής  Ν. Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ: «Το εκτεταμένο ανώτερο χαμηλό στην στάθμη των 500 hPa (σε ύψος 5.500 m από την επιφάνεια της θάλασσας) συνοδεύεται από ασταθείς αέριες μάζες που θα επηρεάσουν με τοπικά έντονη αστάθεια τη χώρα μας, όπως αναφέρουμε στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης. Οι διαδοχικές διαταραχές που παρουσιάζονται στον χάρτη που ακολουθεί, καθώς θα περνάνε πάνω απο τη χώρα μας θα εντείνουν την αστάθεια που ξέρουμε ότι παρουσιάζεται κατά κανόνα τις πρώτες απογευματινές ώρες.

Σας έχουμε ήδη ενημερώσει με ανάρτηση στο Twitter της ΕΜΥ με σχετικό βίντεο για τις περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο το επόμενο τριήμερο.  Ουσιαστικά την Κυριακή περισσότερο επηρρεάστηκε η Βόρεια Ελλάδα, τη Δευτέρα σχεδόν όλα τα ηπειρωτικά με σχετική ύφεση την Τρίτη. Στους  χάρτες που ακολουθούν βλέπετε τα 12ωρα ύψη υετού πάνω από τη χώρα μας.

Ακολουθούν οι χάρτες με τον δείκτη ακραίων φαινομένων - Extreme Forecast Index (EFI) από το Ευρωπαϊκό Κέντρο (ECMWF) που χρησιμοποιούμε και ο οποίος είναι λίγο πιο "βαρύς" για τη Δευτέρα, καθώς έχει πορτοκαλί χρωματισμό, ενώ την Τρίτη είναι κίτρινος.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι έντονα φαινόμενα δεν μπορούν να συμβούν και σε περιοχές που δεν περικλείονται από τους αντίστοιχους χρωματικούς δείκτες. Σας παρουσιάζουμε τα σημεία που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να συμβούν. 

Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυξημένη πιθανότητα βροχής σε μια περιοχή, ας δούμε παρακάτω για παράδειγμα την Αθήνα τις επόμενες ημέρες η οποία παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον. Παραθέτουμε το μετεώγραμμα για το επόμενο 10ήμερο και εξετάζουμε τη Δευτέρα 22/6. Εκεί βλέπουμε ότι έχουμε πιθανότητες 93% για βροχή τουλάχιστον ύψους ενός χιλιοστού (1 mm με πορτοκαλί χρωματισμό στο διάγραμμα). Υπάρχει επίσης 68% πιθανότητα για βροχή έως 5 mm (με κόκκινη στήλη), συνέχεια με 38% για ύψος βροχής έως 10 mm (πράσινη στήλη) και τέλος πιθανότητα 12% για βροχή τουλάχιστον 20 mm (με μπλε χρώμα). Άρα βγάζουμε το συμπέρασμα ότι θα βρέξει και υπάρχει υπολογίσιμη πιθανότητα να έχουμε μεγάλα ύψη βροχής πάνω από π.χ. 10 mm για το σημείο του μετεωγράμματος που εξετάζουμε. Την τοπικότητα θα την εξετάσουν περαιτέρω οι μετεωρολόγοι μελετώντας άλλες παραμέτρους.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, που εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης, αλλάζει το σκηνικό του καιρού με βροχές και καταιγίδες αλλά και χαλάζι από σήμερα Κυριακή. Συγκεκριμένα, μεταβολή του καιρού προβλέπεται από σήμερα Κυριακή (21-06-2020) από τα βόρεια, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

1. Τη ΔΕΥΤΕΡΑ (22-06-2020) και την ΤΡΙΤΗ (23-06-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν όλα τα ηπειρωτικά, την Εύβοια και πιθανώς τις Σποράδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, ενώ την Τρίτη πρόσκαιρα και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες.

2. Την ΤΕΤΑΡΤΗ (24-06-2020) η αστάθεια τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα περιοριστεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις