Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Ηλεία: Σέσκλο-γίγας ύψους 2 μέτρων και 40 εκατοστών!

Ηλεία: Σέσκλο-γίγας ύψους 2 μέτρων και 4...

Στην Ξυλοκέρα

Στοιχεία από το γνωστό παραμύθι «Ο Τζακ και η φασολιά» θυμίζει η εξέλιξη της βλάστησης ενός φυτού-σέσκλου στον κήπο σπιτιού στην τοπική κοινότητα της Ξυλοκέρας του δήμου Πύργου…
Μπορεί το συγκεκριμένο φυτό να μην φτάνει… μέχρι τον ουρανό, και να μην υπάρχουν κακοί γίγαντες, χρυσά αυγά και κοφτερά τσεκούρια -όπως στο παραμύθι- όμως το ύψος του, που έχει φτάσει στα 2 μέτρα και 40 εκατοστά, σίγουρα δεν είναι ότι πιο συνηθισμένο!

Είναι επίσης παράξενο το γεγονός πως η εξέλιξη του δεν είναι η φυσιολογική που ακολουθεί το συγκεκριμένο λαχανικό που συνήθως απλώνεται σαν μικρός θάμνος… το συγκεκριμένο εκτός από ύψος έχει αναπτύξει κορμό που θυμίζει περισσότερο δέντρο!

Μάλιστα πρόσφατα ο ιδιοκτήτης της οικίας που το έχει φυτέψει στον κήπο του, δίπλα από μια βερικοκιά(σ.σ. και θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του), πήρε την απόφαση να μετρήσει το ύψος του διαπιστώνοντας ότι έχει φτάσει τα 240 εκατοστά! Το σέσκλο-γίγαντας στέκεται όρθιο έως τα δυο μέτρα και περίπου το τελευταίο του μισό μέτρο να… λυγίζει!

Όπως ενημερωθήκαμε πάντως μέχρι και πριν λίγο καιρό ο ιδιοκτήτης του γευόταν τα φύλλα του (σ.σ. που έχουν γλυκιά γεύση, τρώγονται ωμά σε σαλάτα ή μαγειρεύονται μαζί με μυρωδικά, λαχανικά και ρύζι, και χρησιμοποιούνται σε ντολμαδάκια και χορτόπιτες)…

Η περίπτωση χρήζει μιας πιο εμπεριστατωμένης άποψης αφού το σέσκλο-γίγας συνέχιζε να… αναρριχάται -και μάλιστα εκτός εποχής- παράγοντας τα εύγεστα φύλλα του…

Σύμφωνα με την Wikipedia το σέσκουλο ή σέσκλο ή Βέτα η σικελική είναι μια ποικιλία παντζαριού. Είναι ποώδες, διετές συνήθως φυτό της οικογένειας των Χηνοποδιοειδών και ανήκει στο γένος Βέτα ή Μπέτα. Καλλιεργείται στις Μεσογειακές περιοχές, στη Βόρεια Αφρική και γενικά στις Εύκρατες περιοχές. Θεωρείται ότι κατάγεται από τα Κανάρια Νησιά.

Τα φύλλα του είναι μεγάλα, γυαλιστερά, αρκετά σκληρά και γραμμωτά, ενώ ο μίσχος και η μεσαία νεύρωση μπορεί να έχουν λευκό, υποκίτρινο ή κοκκινωπό χρώμα. Τα άνθη του έχουν πρασινωπό ή κοκκινωπό χρώμα και διατάσσονται κατά σωρούς στη μέση του φυτού. Η αναπαραγωγή γίνεται με σπόρο. Το σέσκουλο αρέσκεται σε υγρά εδάφη και θέλει καλό πότισμα για να αναπτυχθεί. Όταν δεν υπάρχει αρκετή υγρασία στο έδαφος πραγματοποιείται ένα πότισμα μετά από το φύτρωμα των μικρών φυταρίων.

Στην Κύπρο το σέσκουλο αναφέρεται και ως λάχανο, και χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο ως συνοδευτικό στα φαγητά με όσπρια.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life