Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός 200 Χρόνια Από Την Ελληνική Επανάσταση Νάσος Νασόπουλος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Το Υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδότησε το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας με 9.500 ευρώ!

Το Υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδότησε το...

Τι είπαν σε συνέντευξη Τύπου ο Κώστας Πελετίδης – Κατερίνα Γεροπαναγιώτη

Στο πάντα δροσερό και όμορφο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, κάτω από το Κάστρο στην άνω πόλη, δόθηκε το πρωί της Παρασκευής 12 Ιουνίου 2020 η συνέντευξη Τύπου παρουσίασης του προγράμματος των καλοκαιρινών εκδηλώσεων από τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, την πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού Κώστα Παπαφιλίππου.

Στη συνέντευξη προς τα Μέσα ενημέρωσης κυριάρχησαν οι αναφορές στην ανάγκη χρηματοδότησης του Πολιτιστικού Οργανισμού από το Yπουργείο Πολιτισμού ενώ ο Δήμαρχος Πατρέων υπογράμμισε και την προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος μέσω και του Πολιτιστικού Οργανισμού, προκειμένου και λόγω των αλλαγών που επέφερε στη ζωή των κατοίκων της πόλης η πανδημία του covid-19, να τονώσει την κοινωνική ζωή της πόλης. Γιατί η χαρά πρέπει να γεμίσει τη ζωή μας, μιας και η χαρά είναι και δίνει ζωή, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, με πιστή τήρηση των μέτρων πρόληψης, χάρη στην προσπάθεια και φροντίδα των εργαζομένων στον Πολιτιστικό Οργανισμό.

Ειδικά σε ότι αφορά στην μη χρηματοδότηση του Πολιτιστικού Οργανισμού ανέφερε, ότι ο Δήμος και ο Πολιτιστικός Οργανισμός θα επιμείνουν προκειμένου να δοθούν αυτά που αναλογούν στην 3η σε πληθυσμό πόλη της χώρας και για τον Πολιτισμό.

Να θυμίσουμε πως ο Δήμος Πατρέων και ο Πολιτιστικός Οργανισμός είχαν αποστείλει, σύμφωνα με πληροφορίες φάκελο - πρόταση στο ΥΠΠΟ από τις 24 Μαρτίου για ένα πρόγραμμα κόστους 190.000 ευρώ με το Υπουργείο όπως τόνισαν ο κ. Πελετίδης και η κ. Γεροπαναγιώτη να δίνει εν τέλει μόλις 9.500 ευρώ.

«Αυτό το οποίο συνέβη φέτος με την δήθεν χρηματοδότηση με 9.500 € για εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, επιβεβαιώνει ότι συμβαίνει όλα τα χρόνια» είπε ο Δήμαρχος της Πάτρας, προσθέτοντας πως η τρίτη πόλη της χώρας παίρνει ελάχιστα χρήματα από το Υπουργείο Πολιτισμού. «Τι παίρνει ο Πολιτιστικός οργανισμός, τι παίρνει το καρναβάλι, τι παίρνει το ΔΗΠΕΘΕ, στο οποίο δίνουν μόλις 30.000€ σε προϋπολογισμό 900.000€. Επί της ουσίας μηδέν. Τελικά δίνουν χρήματα; Δίνουν αλλά εκεί που θέλουν να δώσουν και προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι στόχοι τους….», είπε ο κ.Πελετίδης ενώ από την πλευρά της η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη τόνισε ότι αλλαγές που έχει επιφέρει στη ζωή της πόλης, όπως άλλωστε και όλης της χώρας ο covid – 19, φέρνουν τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, αντιμέτωπο με νέα δεδομένα , ως προς την πραγματοποίηση των φετινών καλοκαιρινών εκδηλώσεων.

Αυτή η νέα πραγματικότητα, συνοδεύεται τις τελευταίες ώρες και από την διαπίστωση, ότι το Υπουργείο πολιτισμού, έκρινε πως το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας, ένα από τα ιστορικότερα, μακροβιότερα και σημαντικότερα Φεστιβάλ της χώρας, πρέπει να χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 9.500€.

Εδώ αντιλαμβάνεται ο καθένας πως δεν μιλάμε για επιχορήγηση αλλά για απόδειξη της πραγματικής πρόθεσης του Υπουργείου, να μην χρηματοδοτήσει για μία ακόμα φορά το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας.

Αναλογιστείτε ότι μόνο το κόστος των περυσινών εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας, ανήλθε στα 270.000.00 ευρώ ενώ οι προτάσεις καλλιτεχνικών σχημάτων της πόλης που αιτούνται να συμπεριληφθούν στις φετινές εκδηλώσεις (θέατρο, μουσική, χορός τραγούδι) ανέρχονται στις 130.000.00 ευρώ.

Εμείς θα επιμείνουμε. Θα επανέλθουμε και θα απαιτήσουμε να δοθεί στην πόλη μας και το λαό της Πάτρας, αυτό που του αναλογεί. Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων δεν λειτουργεί με κίνητρο το επιχειρείν αλλά την παραγωγή και  προσφορά πολιτιστικού έργου.

Ως προς την ενότητα του Δημοτικού Κινηματογράφου, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού τόνισε, ότι ο κύκλος των φετινών προβολών ανοίγει την Τρίτη 16 Ιουνίου 2020 με την προβολή της ταινίας «Μερίδιο Αγγέλων» σε σκηνοθεσία του Κεν Λόουτς, παραγωγής του 2012 στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στις 21.30 και ολοκληρώνεται την Κυριακή 4 Οκτωβρίου με την προβολή της ταινίας «Stars, η μπάντα ενός λαού».

Οι προβολές του Δημοτικού Κινηματογράφου περιλαμβάνουν ταινίες όπως «Ο διαβολάκος» με τον Ρομπέρτο Μπενίνι και «Καπερναούμ» της Ναντίν Λαμπακί που είχε προταθεί για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης παραγωγής.

Στόχος είναι για 5η συνεχή χρονιά, να γίνουν κινηματογραφικές προβολές σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία της πόλης, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στο κοινό  να παρακολουθήσει ταινίες παγκόσμιου κινηματογράφου.

Οι προβολές θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή και ορισμένες από τις ταινίες είναι α’ προβολής. Οι χώροι που θα χρησιμοποιηθούν είναι το αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, το Κάστρο και προαύλια σχολείων στις συνοικίες της Πάτρας.

Αυτό το πολιτιστικό καλοκαίρι που η ανάγκη των κατοίκων της πόλης μας, να βγουν από τα σπίτια τους νιώθοντας ασφαλείς και να ψυχαγωγηθούν αδάπανα, είναι ακόμη μεγαλύτερη, ο κινηματογράφος θα πρωταγωνιστήσει.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας του κοινού και του προσωπικού και των συνεργατών μας και η τήρηση τους, θα ελέγχεται σε κάθε προβολή.

Σχετικά με το διήμερο εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, αυτές θα έχουν την «υπογραφή» των μουσικών σχημάτων του Πολιτιστικού Οργανισμού.

Αναφερόμενη στο Διεθνές Φεστιβάλ η κυρία Γεροπαναγιώτη δήλωσε ότι το πρόγραμμα του, θα επικυρωθεί σε προσεχή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με ιδιαιτερότητες καθώς οι συνθήκες υπό τις οποίες οργανώνεται και προετοιμάζεται αλλά και οι συνθήκες υπό τις οποίες θα πραγματοποιηθεί, είναι διαφορετικές λόγω πανδημίας και των μέτρων προστασίας.

Οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η φετινή διοργάνωση πρόσθεσε η κ. Γεροπαναγιώτη είναι οι εξής :

*Η στήριξη των καλλιτεχνών, των εργαζομένων και των επαγγελματιών στο χώρο του πολιτισμού. Τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις διαμόρφωσαν ένα εργασιακό περιβάλλον στον τομέα της Τέχνης και του Πολιτισμού με δουλειά χωρίς υποτυπώδη δικαιώματα, με την αγωνία τους για επιβίωση να είναι καθημερινή.

Για την υλοποίηση της ενότητας που αφορά στη στήριξη των καλλιτεχνών, των εργαζομένων και των επαγγελματιών στο χώρο του πολιτισμού, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κατάθεσης προτάσεων για τη διαμόρφωση του προγράμματος.                .

*Η υλοποίηση της θεματικής ενότητας η οποία είναι αφιερωμένη στον Πατρινό συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πρόκειται για 2 εκδηλώσεις της ενότητας – αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, που θα πραγματοποιηθούν στις 17 και 27 Ιουλίου στο χώρο του Εργοστασίου Τέχνης, στην Ακτή Δυμαίων, το οποίο και θα πάρει το όνομα του Θάνου Μικρούτσικου.

Παράλληλα, στόχος του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη και στήριξη της Ερασιτεχνικής Δημιουργίας, η παρουσία του θεσμού μέσω εκδηλώσεων στους αρχαιολογικούς χώρους και η ανάδειξη για μία ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια, της γειτονίας, σε κύτταρο πολιτισμού μέσα από συγκεκριμένες δράσεις.

Το πρόγραμμα για την Ημέρα Ευρωπαϊκής Μουσικής έχει ως εξής:

Σάββατο 20/6/2020

*Κουιντέτο Δημοτικού Ωδείου – Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», ώρα 11.30

*Η Δημοτική Μπάντα στο κέντρο της πόλης, ώρα 10.30 π.μ.

*Συναυλία Ορχήστρας Παραδοσιακών Οργάνων - Πλατεία Υψηλών Αλωνίων, ώρα 8.30 μ.μ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 21/6/2020

*Δημοτική Μπάντα -  Η Μπάντα του Δήμου Πατρέων θα καλύψει με μουσική τις παραλίες της πόλης, ώρα 10.30 π.μ.

*Συναυλία Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης»,  στα 2 νοσοκομεία της πόλης (ΠΠΝΠ ώρα 10.30 π.μ. και «Αγ. Ανδρέας» ώρα 12 το μεσημέρι).

*Δημοτική Πλαζ – Προβολή της ταινίας Μιούζικαλ, «Maria by Callas: Η Μαρία Κάλλας Εξομολογείται» (ώρα 21.30)

*Ορχήστρα Χορευτικού Δήμου Πατρέων – Εργατικό Συγκρότημα Εγλυκάδας Περιβόλας (ώρα 20.30).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture