Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός 200 Χρόνια Από Την Ελληνική Επανάσταση Νάσος Νασόπουλος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αλεξόπουλος: Πρόστιμο στην Πάτρα και την Αχαΐα για τα σκουπίδια, εξαιτίας σου κ. Πελετίδη

Αλεξόπουλος: Πρόστιμο στην Πάτρα και την...

Τι αναφέρει

Την παρακάτω δήλωση έκανε ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος, επικεφαλής της παράταξης "Πρωτεύουσα ξανά".

Όπως αναφέρει:

Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, υπάρχει η έντιμη και η ηθική στάση  απέναντι στα πράγματα όπως και το αντίθετο. Αναλόγως καθένας από εμάς κρίνει και κρίνεται.

Μια περίπτωση από την οποία εξάγονται λυπηρά συμπεράσματα, για παράδειγμα, είναι η  στάση του Δημάρχου Πατρέων κ. Κώστα Πελετίδη ο οποίος προσπαθεί να εξαπατήσει τον πατραϊκό λαό λέγοντάς του διαρκώς ψέματα σε σχέση με την πολιτική για τα απορρίμματα.

 Έχω πει κατ΄ επανάληψη ότι χρειάζεται κοινή προσπάθεια όλων προκειμένου να επιλύσουμε το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά δυστυχώς ο κ. Πελετίδης δεν επιθυμεί αυτή την κοινή προσπάθεια όπως δεν επιθυμεί καμία κοινή προσπάθεια που γίνεται για την περιοχή μας. 

Θυμίζω π.χ. ότι ενώ μετά την εκλογή την δική μου και των  υπολοίπων μελών  του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας (ΣΥ.ΔΙ.ΣΑ) ο κ. Πελετίδης και η παράταξή του με οργή έλεγαν ότι θα φέρουμε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα, μετά από λίγες ημέρες όταν σε κοινή σύσκεψη που είχαμε στο Υπουργείο με το Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, εξασφαλίσαμε πλήρη δημόσια χρηματοδότηση για την κατασκευή του εργοστασίου και των άλλων εγκαταστάσεων, δεν έβγαλε άχνα.

Τώρα επανέρχεται με το ζήτημα του περιβαλλοντικού τέλους, με την ίδια πάντα στάση της διαστρέβλωσης και της υπονόμευσης, καταβάλλοντας προσπάθεια να ενοχοποιήσει άλλους για αποκλειστικά δικές του ευθύνες.

Διαστρεβλώνει  το θέμα της αυριανής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας σε σχέση με την τιμολογιακή πολιτική του ΣΥ.ΔΙ.ΣΑ. και ενώ αποκρύπτει ότι αφήνουμε ακριβώς το ίδιο τέλος ταφής που είχε επιβάλλει ο ίδιος στους Πατρινούς, μιλάει για την επιβολή ενός περιβαλλοντικού τέλους το οποίο είναι νόμος του κράτους (όπως και ο ίδιος παραδέχεται) και για το οποίο  τέσσερις  ημέρες πριν στείλαμε κοινή επιστολή πέντε 5 δήμαρχοι του νομού και εγώ προσωπικά προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη προκειμένου αυτό το τέλος να καταργηθεί με νόμο.

Παράλληλα αποκρύπτει ότι οι δυο μας,  εγώ και ο κ. Πελετίδης, είχαμε τηλεδιάσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Γραφάκο κατά τη διάρκεια της οποίας του θέσαμε το θέμα προκειμένου να αλλάξει ο νόμος του κράτους και είμαστε σε φάση διεκδίκησης για αυτό. Τολμώ μάλιστα να πω ότι δεν ήταν και τόσο διεκδικητικός ο κ. Πελετίδης όσο μιλούσε με τον Γενικό Γραμματέα και σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποίησε τις εκφράσεις που σήμερα διαβάζω στην ανακοίνωσή του.

Ίσως αυτές  οι εκφράσεις να είναι για εσωτερική κατανάλωση στους Πατρινούς.

Αντιθέτως ο μοναδικός υπεύθυνος όπως και ο ίδιος παραδέχεται, από το 2015 έως σήμερα, που δεν έχει κατασκευαστεί το εργοστάσιο  και για αυτό μας επιβάλλεται ως ποινή το περιβαλλοντικό τέλος, είναι ο ίδιος ο κ. Πελετίδης και η παράταξή του.

Αν είχαμε κατασκευάσει το εργοστάσιο δεν θα μας είχε επιβληθεί το περιβαλλοντικό τέλος  όπως δεν έχει επιβληθεί στην Ηλεία, την  Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, την Κρήτη και σε άλλες περιοχές της χώρας που έχουν ήδη κατασκευασμένα εργοστάσια.

Κατά τον ίδιο τρόπο,  ο κ. Πελετίδης είναι ο μοναδικός υπεύθυνος που ενώ έχει  δεσμευτεί από το 2015 ότι η ανακύκλωση στο δήμο Πάτρας θα έφτανε στο 50%, σήμερα είναι στο 4,5 % με αποτέλεσμα να μας επιβάλλεται και από αυτή την πλευρά το περιβαλλοντικό τέλος.

Να θυμηθούμε βέβαια και το ότι σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, ο κ. Πελετίδης και η παράταξή του ανέθεσαν  εκ νέου σε ιδιωτική εταιρεία ανακύκλωσης τη δημόσια αυτή υπηρεσία την οποία δεν μπορεί να επιτελέσει ο δήμος.

Είναι λυπηρό λοιπόν και πολιτικά ανέντιμο να καταγγέλλει ο κ. Πελετίδης άλλους  τη στιγμή που είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την ποινή που επιβάλλεται στην Πάτρα.

Εμείς  είχαμε επιλέξει ως σήμερα να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους για το καλό  της τοπικής μας κοινωνίας και την ομαλή πορεία για την ολοκλήρωση του εργοστασίου και των άλλων εγκαταστάσεων, όμως την προσπάθεια  αυτή ναρκοθετούν ο κ. Πελετίδης και η Λαϊκή  Συσπείρωση.

Τον πληροφορούμε ότι εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη που έχουμε απέναντι στους Πατρινούς και την Αχαΐα.

Μαζί με τους Δημάρχους και τα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΥ.ΔΙ.ΣΑ. και θα κατασκευάσουμε εργοστάσιο με δημόσια δαπάνη, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες και θα κλείσουμε την Ξερόλακκα και θα λύσουμε το μέγιστο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλο το νομό. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την κατάργηση του προστίμου που μας επέβαλαν λόγω των καθυστερήσεων του κ. Πελετίδη να κατασκευάσει το εργοστάσιο και να κλείσει τη Ξερόλακκα.

Σε αυτή την προσπάθεια τον καλώ ξανά να είναι κοντά μας.

Αν δεν θέλει να βοηθήσει, ας μείνει τουλάχιστον παρατηρητής ο κ. Πελετίδης και  ας μην συνεχίσει να ναρκοθετεί την προσπάθεια αυτή, όπως ναρκοθετεί και κάθε προσπάθεια στοιχειώδους συνεννόησης για τα μεγάλα θέματα της περιοχής μας, για λόγους παραπάνω από προφανείς.

Η παράταξη Πελετίδη είχε καταγγείλει Αλεξόπουλο

Νωρίτερα η παράταξη του νυν Δημάρχου Πατρέων "Λαϊκή Συσπείρωση" είχε εκδώσει την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Πατρέων ενημερώνει το λαό της πόλης μας ότι τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, μετά από αίτημα του Προέδρου του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Αχαϊας και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, εκλεγμένου με το ΚΙΝΑΛ, κ. Αλεξόπουλου, θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, μεταξύ άλλων θεμάτων και η τιμολογιακή πολιτική του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Αχαΐας.

Ο κ. Αλεξόπουλος σε αυτό το θέμα εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο την επικύρωση του περιβαλλοντικού τέλους, δηλαδή ενός ακόμα χαρατσιού που ψήφισαν και εφαρμόζουν από κοινού τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα χαράτσι που θα φορτωθεί ξανά στις πλάτες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2019, η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει την πληρωμή από τους Δήμους της περιβαλλοντικής εισφοράς. Πρόκειται για ένα μέτρο που εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ακούει στο όνομα «Πράσινη Οικονομία/Ανάπτυξη» και λειτουργεί προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Κάθε Δήμος από 1/1/2020 έχει την υποχρέωση να καταβάλλει στο Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και αυτός στο Πράσινο Ταμείο, 10€ ανά τόνο στερεών αποβλήτων που διαθέτει. Αυτό το ποσό θα προσαυξάνεται κατά 5€ κάθε έτος, αν ο δήμος δεν ανταποκρίνεται στις κατευθύνσεις της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Την τροπολογία αυτή αποδέχεται μέχρι κεραίας και εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων διαμορφώνει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων. Σε αυτό το έδαφος διεξάγεται ένας σφοδρός ανταγωνισμός ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους για το ποιος θα βάλει στο χέρι αυτό το νέο πεδίο κερδοφορίας.

Αυτή είναι η ουσία των καθυστερήσεων και όχι η Δημοτική Αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία από την προηγούμενη θητεία –και συγκεκριμένα από το 2015- είχε έτοιμο το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση διαφωνούμε με την πληρωμή τέτοιου φόρου, γιατί μετακυλεί όλη την ευθύνη στους Δήμους και στους Φορείς Διαχείρισης και ουσιαστικά ρίχνει όλο το βάρος στα λαϊκά νοικοκυριά, μιας και το ποσό αυτό θα πληρωθεί μέσω των δημοτικών τελών. Άλλωστε, εμείς διαφωνούμε συνολικά με την ύπαρξη ανταποδοτικών τελών και ως Δημοτική Αρχή δίνουμε σταθερά μάχη για τη σταδιακή μείωσή τους, μέχρι την κατάργησή τους.

Καλούμε τις άλλες δημοτικές παρατάξεις να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι σε αυτό το θέμα που οδηγεί στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Καλούμε το λαό να αντιπαλέψει δυναμικά αυτό το νέο φόρο που θέλουν να του φορτώσουν, τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ που τον εφαρμόζει, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ που τον νομοθέτησε.

Η Δημοτική Αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Αχαϊας και δεν πρόκειται να επικυρώσει το περιβαλλοντικό τέλος".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις