Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εστίαση: Τραπεζομάντηλα μιας χρήσης και άλλα μέτρα - Oδηγός από τον ΕΦΕΤ

Εστίαση: Τραπεζομάντηλα μιας χρήσης και ...

Σκοπός του οδηγού είναι η παροχή απλών και πρακτικών οδηγιών προσαρμογής στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας

Τον «Οδηγό Επανεκκίνησης για τη Μαζική Εστίαση» εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.) και την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠ.Ο.ΕΣ), ενόψει της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης από τις 25 Μαΐου 2020.

Σκοπός του οδηγού είναι η παροχή απλών και πρακτικών οδηγιών προσαρμογής στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί από τη νόσο COVID-19. Οι οδηγίες βασίζονται στην ανάλυση του προφίλ επικινδυνότητας του ιού για τους χώρους εστίασης και στις βέλτιστες πρακτικές όπως αυτές αποτυπώνονται σε διεθνείς και εθνικές συστάσεις.

Στην ομάδα που συνέταξε τον οδηγό συμμετείχαν, εκτός από στελέχη του ΕΦΕΤ, εξέχοντες επιστήμονες από τον ακαδημαϊκό χώρο καθώς και έμπειρα στελέχη των επιχειρήσεων τροφίμων, μέλη των ανωτέρω αναφερόμενων φορέων. Ο οδηγός βασίστηκε στα στοιχεία που ίσχυαν μέχρι την ημερομηνία έκδοσής του και είναι διαθέσιμος για λήψη από την ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ www.efet.gr. Ο ΕΦΕΤ θα επικαιροποιεί τον οδηγό όποτε κρίνεται αναγκαίο με βάση τα νεώτερα δεδομένα.

Οργανωτικά μέτρα

Αποφυγή του συγχρωτισμού και τήρηση των απαιτήσεων απόστασης: Πρέπει να γίνει αναδιάταξη του εσωτερικου χώρου σύμφωνα με τις οδηγίες και αναδιοργάνωση των τραπεζοκαθισμάτων στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Διαμόρφωση προγράμματος σταδιακής προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων: Πρέπει να γίνει αναδιοργάνωση της ροής των εργασιών και να δημιουργηθούν ομάδες εργασίας. 
Διαμόρφωση προγράμματος ελεγχόμενης πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους: Αφορά τους χώρους διαλειμμάτων και ανάπαυσης, τις τουαλέτες και τα αποδυτήρια.
Συναλλαγές σε ταμείο: Ζητείται ενθάρρυνση των ανέπαφων συναλλαγών, τοποθέτηση αντισηπτικού στις θέσεις του ταμία και του πελάτη, τοποθέτηση πλέξιγκλας, σήμανση στο δάπεδο για την οριοθέτηση των αποστάσεων και ορισμός υπευθύνου για συνεχή εποπτεία. 
Μέτρα υγιεινής 
Οι νιπτήρες θα πρέπει να επαρκούν, να είναι ποδοκίνητοι και να λειτουργούν με φωτοκύτταρο. 
Στα σημεία πλυσίματος θα πρέπει να υπάρχουν σαπούνια, στεγνωτήρες, πετσέτες μίας χρήσης και αντισηπτικό διάλυμα. 
Αντισηπτικό διάλυμα θα πρέπει να υπάρχει στις εισόδους, στις εξόδους και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους. 
Στους εργαζόμενους θα πρέπει να παρέχονται μέσα ατομικής προστασίας όπως μάσκα, γάντια, φιλέ κλπ. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εκπαιδευτούν για τη σωστή χρήση και αποθήκευση τους. 
Πρέπει να καθοριστεί υπεύθυνος για την τήρηση και την ορθή χρήση των μέσων προστασίας.
Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ποδοκίνητοι κάδοι απορριμμάτων για χρησιμοποιημένα μέσα ατομικής προστασίας μίας χρήσης, μαντιλάκια, χειροπετσέτες και άλλα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την απολύμανση των επιφανειών εργασίας. 
Θα πρέπει να γίνεται καλό πλύσιμο των ενδυμάτων εργασίας και να δοθούν οδηγίες στους εργαζόμενους για το πως θα πλένουν την ενδυμασία στο σπίτι. 
Θα πρέπει να χρησιμοποιηθούνται κατάλληλα απορυπαντικά και απολυμαντικά προϊόντα και να γίνει εντοπισμός των επιφανειών που αγγίζονται από πολλούς ανθρώπους. Επίσης, θα πρέπει να καταρτιστεί πρόγραμμα καθαρισμού και απολύμανσης που θα έχει συγκεκριμένη συχνότητα. Τα σημεία που θα πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά είναι οι διακόπτες, οι χειρολαβές, οι κουπαστές σε σκάλες και διαδρόμους, τα πληκτρολόγια, οι τουαλέτες, τα ντουλάπια και οι επιφάνειες στις οποίες ακουμπούν τα τρόφιμα.
Ειδικά μέτρα
Σέρβις: θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατάλογοι μίας χρήσης ή κατάλογοι που απολυμαίνονται. Τα τραπεζομάντηλα και τα σουπλά πρέπει να είναι μίας χρήσης. Αν τα τραπεζομάντηλα είναι υφασμάτινα θα πρέπει να αλλάζονται μετά από κάθε χρήση. Οι παραγγελίες θα πρέπει να γίνονται χωρίς επαφή. 
Take Away - Delivery: Οι παραδόσεις πρέπει να γίνονται χωρίς άγγιγμα. Ο διανομέας πρέπει να φορά μάσκα και γάντια κατά την παράδοση. Θα πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένη συχνότητα καθαρισμός και απολύμανση του οχήματος διανομής, των δοχείων μεταφοράς και των ισοθερμικών σάκων.
Ειδικά μέτρα ανά θέση εργασίας
Εργαζόμενοι στην παράλαβη και την αποθήκη: Πρέπει να απολυμαίνουν ή να χρησιμοποιούν μεμβράνες μίας χρήσης στις λαβές των τροχήλατων καροτσιών ή των κλαρκ. Θα πρέπει, επίσης, να παραλαμβάνουν με τη μικρότερη δυνατή συχνότητα, να έχουν στιλό που θα το χρησιμοποιούν μόνοι οι ίδιοι και να τοποθετούν τα έγγραφα σε φάκελο και σε συγκεκριμένο σημείο του γραφείου. 
Εργαζόμενοι στη λάντζα: Θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα απορυπαντικά και απολυμαντικά για το πλύσιμο στο χέρι. Επίσης, θα πρέπει να λάβουν σαφείς οδηγίες για την ορθή διαχείριση των καθαρών σκευών μετά την πλύση. 
Εργαζόμενοι στην καθαριότητα: Θα πρέπει να χρησιμοποιούν συνεχώς μέσα ατομικής προστασίας και να λάβουν σαφείς οδηγίες για τη συλλογή δυνητικά μολυσμένων υλικών και τη διαχείριση των απορριμμάτων. 
Εργαζόμενοι στις συναλλαγές και το ταμείο: Θα πρέπει να απολυμαίνουν το POS όταν χρησιμοποιείται PIN, να ακουμπούν τα χαρτονομίσματα στον πάγκο και να απολυμαίνουν τακτικά την ταμειακή μηχανή. 
Εργαζόμενοι στο σέρβις: Θα πρέπει να φορούν μάσκα, να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν το τραπέζι σε κάθε αλλαγή πελάτη και να δίνουν ατομικές συσκευασίες αλατιού, πιπεριού, ζάχαρης κλπ. 
Εργαζόμενοι στη διανομή: Θα πρέπει να χρησιμοποιούν μέτρα ατομικής προστασίας, να ενθαρρύνουν τις ανέπαφες συναλλαγές και να έχουν συνεχώς μαζί τους απολυμαντικά μαντηλάκια ή αντισηπτικό υγρό. 
Μπορείτε να δείτε εδώ όλες τις οδηγίες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις