Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο δήμαρχος Πατρέων ζητά επανεκκίνηση των εργασιών για το τρένο, σε Αγ. Βασίλειο και Ρίο

Ο δήμαρχος Πατρέων ζητά επανεκκίνηση των...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Εξηγεί γιατί δεν είναι το κόστος ο λόγος της μη υπογειοποίησης της υπόλοιπης γραμμής - ΒΙΝΤΕΟ

Στον υπό κατασκευή σιδηροδρομικό σταθμό, στο ύψος του σταθμού του Αγ. Βασιλείου βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης. Ο κ. Πελετίδης σε ΣΤ που παραχώρησε στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από το τρένο και το αίτημα για άμεση επαναλειτουργία του Προαστιακού. 

Ο δήμαρχος Πατρέων ήταν απόλυτος αναφερόμενος στους αριθμούς που δεν βγαίνουν για το κόστος των ήδη κατασκευασμένων υπογειοποιημένων τμημάτων συγκριτικά με τα υπολειπόμενα τμήματα για τα οποία η θέση του δήμου είναι ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη ως προς την υπογειοποίησή τους. 

Αμετακίνητος στις θέσεις του ο δήμος Πατρέων

Στο μεταξύ αποκλεισμένοι παραμένουν εδώ και πόλλούς μήνες οι κάτοικοι του Αγίου Βασιλείου, εξαιτίας της εγκατάλειψης των εργοταξίων που σχετίζονται με την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής.

Η εξέλιξη του έργου έχει ουσιαστικά «παγώσει» εδώ και 2 χρόνια και παρά τις διαβεβαιώσεις που υπήρχαν ότι οι χώροι των εργοταξίων θα διαμορφώνονταν για την καλύτερη εξυπηρέτησή των πολιτών, ελάχιστα έχουν γίνει έως σήμερα.

Ο Δήμαρχος ανέφερε τα εξής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης:

«Μετά τη συμβολική κινητοποίηση που είχαμε στο Ρίο για τη διέλευση του τρένου υπόγεια, τη λειτουργία του Προαστιακού και τη δημιουργία γραμμικού πάρκου, επανερχόμαστε για να ενημερώσουμε τον πατραϊκό λαό και να δώσουμε ξανά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η διεκδίκησή μας είναι δίκαιη.

Παρακολουθούμε την αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, γύρω από την ύπαρξη μελετών και τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης. Και από αυτήν την αντιπαράθεση προκύπτει ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης η υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής. Ο πατραϊκός λαός δεν έχει κανένα λόγο να διχαστεί με βάση τις κομματικές επιλογές, πρέπει να συγκεντρώσει όλο και περισσότερες δυνάμεις, ώστε στο τέλος να ικανοποιηθεί το δίκιο του. Και βέβαια δεν θα εμπλακούμε στον πόλεμο των μελετών.

Καλούμε για μία ακόμα φορά την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται, για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της υπογειοποίησης. Αίτημα δίκαιο και σύσσωμου του πατραϊκού λαού. Με βάση τους σχεδιασμούς, σήμερα το τρένο θα έπρεπε να είναι σε λειτουργία και όχι να βρίσκεται ακόμα στο Κιάτο. Η ευθύνη της καθυστέρησης είναι όλη δική τους και όχι δική μας που διεκδικούμε το δίκιο της πόλης και του λαού της.

Είμαστε, στον Άγιο Βασίλειο, όπου υλοποιείται η υπογειοποίηση σε 600 μέτρα και στο Ρίο σε 400 μέτρα. Η υπογειοποίηση στα 1.000 μέτρα θα στοιχίσει 13,2 εκατομμύρια ευρώ. Το επιπλέον κόστος σε σύγκριση με την επιφανειακή διέλευση είναι λιγότερο από 10 εκατομμύρια ευρώ. Η διαδρομή μέχρι την Κανελλοπούλου δεν έχει σημαντικές εδαφολογικές διαφορές από το Ρίο και τον Άγιο Βασίλη. Αναδεικνύεται ότι το επιχείρημα του υψηλού κόστους, του «φαραωνικού» έργου, δεν έχει καμία απολύτως βάση.

Τονίζουμε και πάλι, ότι σωστά το τρένο πέρασε με ακριβό τούνελ 3 χιλιομέτρων και όχι με cut and cover κάτω από το Αίγιο, από την Κοινότητα Μελισσίου στο Κιάτο, από δεκάδες πόλεις και χωριά.

Μιλάνε για μελέτη κόστους – οφέλους μόνο για το Ρίο έως την Πάτρα, όταν από την Ειδομένη έως το Ρίο δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπάρχει πουθενά επίγεια διέλευση μέσα από κέντρα πόλεων και χωριών.

Το δίκιο είναι με το μέρος μας, η Κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει ένα έργο που θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τη ζωή της πόλης για εκατοντάδες χρόνια.

Επίσης, επανερχόμαστε δημόσια και για να ζητήσουμε την επαναλειτουργία του Προαστιακού μέχρι το Ρίο.

Κατάργησαν ένα δρομολόγιο πρότυπο, που εξυπηρετούσε χιλιάδες επιβάτες, καθιστώντας το στην ουσία ανενεργό, γιατί μέχρι την Αγυιά εξυπηρετεί ελάχιστους επιβάτες.

Καλούμε την Κυβέρνηση, να δει τις ανάγκες της πόλης μας, να μην περιφρονεί τον πατραϊκό λαό, να μην τον τιμωρεί, επειδή έκανε την «αμαρτία» να αγωνίζεται για τα δίκια του.

Η Κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι μέχρι να ξεκινήσουν τα έργα διέλευσης του τρένου από το Ρίο μέχρι την Κανελλοπούλου με τη μέθοδο cut and cover, όπως στον Άγιο Βασίλειο και το Ρίο, χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα. Μέχρι τότε είναι άδικο για το πείσμα αυτών που αποφασίζουν για την τύχη του προαστιακού, αυτός να μένει ανενεργός.

Για μία ακόμη φορά, λέμε στην Κυβέρνηση της Ν.Δ., ότι αυτή είναι υπεύθυνη για τον πόλεμο που ανοίγει με τον πατραϊκό λαό. Η κατανόηση των προβλημάτων που δημιουργούνται και η επίλυσή τους θα έπρεπε να είναι αυτονόητη υπόθεση.

Άμεσα πρέπει να επαναλειτουργήσει και η γραμμή Πάτρα – Κάτω Αχαΐα, με δρομολόγια όλη την ημέρα και όχι με 5 που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Να ληφθεί μέριμνα, ώστε να εξυπηρετηθούν όλες οι βάρδιες των εργαζομένων στη ΒΙ.ΠΕ., με σύνδεσή της από τα Τσουκαλέικα, κατά το πρότυπο Καστελλόκαμπος – Πανεπιστήμιο – Νοσοκομείο.

Το ταχύτερο δυνατό πρέπει να τελειώσει το έργο που είναι σε υλοποίηση από τον Ψαθόπυργο έως το Ρίο, αν υπάρχουν διαφορές με τον εργολάβο, να βρουν τρόπους ταχύτατης επίλυσής τους, για να σταματήσει η ταλαιπωρία μίας ολόκληρης περιοχής και να υλοποιηθεί η δέσμευση της ΕΡΓΟΣΕ για ανάπλαση της επιφάνειας στον Άγιο Βασίλειο και στο Ρίο».

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΕΡΓΟΣΕ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα, το έγγραφο που απέστειλε στις 23 Μαρτίου στον Διευθυντή Έργων της ΕΡΓΟΣΕ, με το οποίο επανέρχεται στην υλοποίηση της συμφωνίας για την ανάπλαση των χώρων πάνω από το υπογειοποιημένο τρένο.

Στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής:

«Κύριε Διευθυντά, θα παρακαλούσαμε να μας ενημερώσετε για το στάδιο που βρίσκονται οι εργασίες διαμόρφωσης της επιφάνειας των cut and cover στον Άγιο Βασίλειο και στο Ρίο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε στο παρελθόν, από την υπηρεσία σας, υπήρξε πρόβλεψη για την διαμόρφωση αυτών σε χώρους πρασίνου, περιπάτου, παιδικών χαρών κ.τ.λ. Επίσης σας γνωρίζουμε, ότι είμαστε στη διάθεσή σας, προκειμένου να συνεργαστούμε για την καλύτερη δυνατή διαμόρφωση των εν λόγω χώρων».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις