Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στο έλεος του αμίαντου 115 πατρινές οικογένειες - "Κατηγορώ" για Κυβέρνηση και Δήμο

Στο έλεος του αμίαντου 115 πατρινές οικο...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Άλυτος γρίφος ο αμίαντος στις στέγες του Αγίου Νεκταρίου, στην Πάτρα  

 Άλυτο πρόβλημα παραμένουν οι στέγες αμιάντου στις στέγες των σπιτιών, στην περιοχή του Αγίου Νεκταρίου. Παρά το γεγονός ότι ο αμίαντος είναι επικίνδυνο για την υγεία υλικό, ακόμα δεν έχει βρεθεί ο τρόπος για να απαλαγούν οι κάτοικοι, με τις ευθύνες να γίνονται... μπαλάκι μεταξύ των κατοίκων και της κυβέρνησης. 

Το νέο νομοσχέδιο περιπλέκει τα πράγματα αφού καθιστά μοναδικούς υπεύθυνους τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. 

«Αυτή η ιστορία ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω το 1958, το ελληνικό κράτος έδωσε αυτές τις εργατικές κατοικίες σε ανθρώπους [που είχαν την ανάγκη της στέγης. Από τότε υπήρχαν τεχνικά θέματα σχετικά με τις στέγες. Στην πορεία το κράτος, έπειτα από κάποια χρόνια, τη δεκαετία του 1970, τοποθέτησε πάνω σε αυτές τις στέγες τον αμίαντο, καθώς τότε δεν ξέραμε ότι αυτό το υλικό προκαλεί προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων. Παραχωρήθηκαν τα σπίτια από τον Οργανισμού της Εργατικής κατοικίας, με τον αμίαντο πάνω στις στέγες» αναφέρει στο thebest.gr ο Αχιλλέας Μουντζούρης, πρόεδρος Προοδευτικού Συλλόγου Αγίου Νεκταρίου.

 

 

Δεν κινδυνεύουν 115 άτομα αλλά μία ολόκληρη περιοχή

Ο ίδιος εξηγεί την κατάσταση σήμερα…

«Μπήκαμε στη διαδικασία να δούμε τι λένε υπηρεσίες και η πρώτη επαφή που κάναμε ήταν με τον Δήμο Πατρέων για να δούμε τις προθέσεις του. Από τον Μάρτιο του 2019 δεν έχουμε καμία εξέλιξή. Τότε ήρθαμε σε επαφή και με βουλευτές της Αχαΐας χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Τον Σεπτέμβρη του 2019 κοινοποιήσαμε στην πόλη το πρόβλημα γιατί θεωρήσαμε ότι όλοι το ξέρουν, αλλά κανείς δεν ασχολείται με το θέμα. Υπήρξαν παρεμβάσεις από βουλευτές με ερωτήματα στη βουλή αλλά απάντηση δεν έχουμε λάβει. Στις 4 Δεκεμβρίου 2019 έγινε και ένα δημοτικό συμβούλιο που είχε τις στέγες μας ως αντικείμενο αλλά και τον αμίαντο στο Δρέπανο.

Αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα πρέπει να γίνει μία επιτροπή την οποία θα συγκαλούσε ο δήμαρχος Πατρέων για να μάθουμε τα κόστη, τα υγειονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Όλα αυτά τα στοιχεία υπάρχουν αλλά θα δινόταν πιστοποίηση και από φορείς που ασχολούνται με το αντικείμενο.

Η επιτροπή έπρεπε να καταθέσει το πόρισμά της μέχρι τον Μάρτιο του 2020, αλλά τελικά δεν συστάθηκε καν. Εμείς τουλάχιστον δεν είχαμε καμία ενημέρωση και όλα έμειναν στον αέρα.

Όλοι πλέον λένε ότι εμείς είμαστε οι ιδιοκτήτες και το κερασάκι στην τούρτα ήταν το προχθεσινό νομοσχέδιο το οποίο στο άρθρο 90 αναφέρει τους τρόπους με τους οποίους  θα μπορούν να φεύγουν από τα ιδιόκτητα ακίνητα  αντικείμενα όπως ο αμίαντος.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο υπεύθυνος και υπόλογος είναι ο ιδιοκτήτης- καρπωτής του ακινήτου.

Μόνο στην περίπτωση της φυσικής καταστροφής, παρεμβαίνει το κράτος. Το κακό της υπόθεσης αν κάποιος μπει στη διαδικασία να κινήσει το θέμα, με βάση αυτό το άρθρο, μπορεί η αποκεντρωμένη διοίκηση με εισαγγελική παραγγελία, να παρέμβει» λέει ο κ. Μουντζούρης.

Ο ίδιος εξηγεί πως μετά από επαφές με βουλευτές θα προσπαθήσουν να περάσουν κάποια τροπολογία για το άρθρο 90 του νέου περιβαλλοντικού νομού.

«Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων είναι 115 με 120…. Από εδώ και πέρα αφού ηρεμήσουμε από την πανδημία και αφού χαλαρώσουν τα μέτρα θα κινήσουμε μία διαδικασία ώστε να έρθουμε σε επαφή με όλους τους πολιτικούς άρχοντες της πόλης, ξεκινώντας από τους βουλευτές Αχαΐας, έτσι ώστε να γίνει συνάντηση και με αυτούς και με την αποκεντρωμένη διοίκηση για να δούμε ποιος είναι ο στόχος, ο τρόπος για να κινηθούμε στο εξής, με βάση αυτό το άρθρο» λέει και τονίζει:

Δεν είναι μόνο οι 115 αλλά και οι άνθρωποι που ζουν περιμετρικά από αυτά τα σπίτια. Η περιοχή είναι στο κέντρο της πόλης. Δίπλα από αυτό το χώρο, έκτασης 15 στρεμμάτων, υπάρχουν έξι σχολεία. Έχει να κάνει με την υγεία όχι μόνο κάποιων κατοίκων αλλά μιας περιοχής. Θα θέλαμε η κυβέρνηση όπως έδειξε αντανακλαστικά λειτουργώντας γρήγορα στο θέμα του κορωνοιού (ακύρωση καρναβαλιού κλπ), να κάνει το ίδιο και για την περίπτωση του αμίαντου… να λειτουργήσει προληπτικά και όχι μετά από μια φυσική καταστροφή. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις