Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σπίτι και θάνατος από καρκίνο, στις εργατικές κατοικίες Αγ. Νεκταρίου Πατρών, με σκεπές από αμίαντο

Σπίτι και θάνατος από καρκίνο, στις εργα...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Πρόσφατη ερώτηση στη βουλή για το θέμα

Ζουν με τον αμίαντο πάνω από τα κεφάλια τους. Ο λόγος για δεκάδες οικογένειες στις εργατικές κατοικίες του Αγ. Νεκταρίου, Πατρών οι οροφές των σπιτιών των οποίων είναι επενδυμένες αποκλειστικά με φύλλα αμιάντου. Σχεδόν κάθε σπίτι έχει θρηνήσει κι έναν νεκρό από καρκίνο τα τελευταία χρόνια. Για το θέμα έκαναν πρόσφατα ερώτηση στη βουλή οι βουλευτές αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, ζητώντας μετρήσεις για επικινδυνότητα στην περιοχή και άμεση απομάκρυνση των ύποπτων για καρκινογενέσεις υλικών.

Στην Πάτρα και συγκεκριμένα στη συνοικία “Άγιος Νεκτάριος” βρίσκεται η γειτονιά των 1ων Εργατικών Κατοικιών της πόλης. Στις εργατικές αυτές κατοικίες εγκαταστάθηκαν πολίτες τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960.

Σε αυτά τα σπίτια φιλοξενούνται περίπου 120 οικογένειες, ενώ στη συνοικία “Άγιος Νεκτάριος” εγγράφονται πλέον των 6.000 πολιτών.

Λίγα χρόνια μετά την εγκατάσταση των δικαιούχων στις εργατικές κατοικίες, παρουσιάστηκαν προβλήματα από εισροή υδάτων στις στέγες και χρειάστηκε να μονωθούν.

Η λύση που επιλέχθηκε τότε ήταν αυτή της αντικατάστασης των στεγών με ένα υλικό ευρείας χρήσης κατά τα χρόνια εκείνα, με ομολογουμένως εξαιρετικές μονωτικές ιδιότητες, τον αμίαντο. Ένα υλικό το οποίο όμως από το 2005 και μετά έχει απαγορευτεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς θεωρείται δυνητικά υπεύθυνο για καρκινογενέσεις σε βάθος από 15 εως 20 χρόνια.

Λόγω της επικινδυνότητας του αμιάντου, ευρωπαική οδηγία προτείνει πως ακόμη και τα ήδη εγκατεστημένα υλικά αμιάντου θα πρέπει σταδιακά να απομακρυνθούν ώστε να εκλείψει κάθε κίνδυνος μόλυνσης. Σημειώνεται ότι σε μικρή απόσταση, λίγα μόλις μέτρα από τις εργατικές κατοικίες της πυκνοδομημένης συνοικίας “Άγιος Νεκτάριος”, βρίσκονται το 55ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών και το 2ο ΓΕΛ Πατρών. Για το θέμα έκαναν ερωτήσεις στη Βουλή ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων, εκτός των άλλων οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις