Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Συνεδρίασε το Συντονιστικό για τις πυρκαγιές - Έκτακτες προσλήψεις

Πάτρα: Συνεδρίασε το Συντονιστικό για τι...

Τα μέτρα και τα προβλήματα

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, παραβρέθηκε στην σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου Πατρέων με θέμα «Λήψη μέτρων για αντιμετώπιση των δασικών-αγροτικών πυρκαγιών», που έγινε με πρόσκληση του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας, την Δευτέρα 11 Μαΐου 2020 στις 10:30 π.μ. στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο.

Στην σύσκεψη παρευρέθησαν όλα τα μέλη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Σ.Τ.Ο. τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες κ.λπ., αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων η οποία συνεχίζει:

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ανδρέας Αθανασόπουλος στην εισήγηση του ανέφερε τα εξής:

«Η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας αρχίζει από 1η Μαΐου μέχρι 31η Οκτωβρίου. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών  επιβάλλει τη λήψη μέτρων τα οποία θα συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου. Τα μέτρα αυτά έχουν ως στόχο να καταστήσουν το έργο της καταστολής περισσότερο αποτελεσματικό. Το γεγονός ότι πέρυσι είχαμε ελάχιστες  πυρκαγιές στο Δήμο μας οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία με τη βοήθεια των Υπηρεσιών μας, αφενός μεν δείχνει τα μέτρα που είχαμε λάβει, αφετέρου σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας εφησυχάζει.

Η καθυστέρηση της χρηματοδότησης μεγαλώνει την ανησυχία όλων μας καθώς  κρίνεται αναγκαία ώστε να ξεκινήσουν οι δράσεις πυροπροστασίας για την θωράκιση της περιοχής.

Ως προς την λήψη μέτρων για την  αντιμετώπιση των δασικών - αγροτικών πυρκαγιών, οι ενέργειες των υπηρεσιών του Δήμου μας για την αντιπυρική περίοδο αφορούν την πρόληψη καθώς και την έγκαιρη αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών.

Παρά τους ανασταλτικούς παράγοντες λόγω έλλειψης προσωπικού και επαρκούς χρηματοδότησης, οι ενέργειες που ήδη έχουν δρομολογηθεί για την αντιπυρική περίοδο είναι:

   Από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας.

1.         Ενημερώθηκαν εγγράφως οι δημόσιοι οργανισμοί ΔΕΔΔΗΕ, ΟΣΕ, Αρχαιολογική Υπηρεσία Πατρών, Πανεπιστήμιο Πατρών, 6η ΥΠΕ, Ιερά Μητρόπολη, ΟΑΕΔ. Την εκτέλεση εργασιών προληπτικού καθαρισμού των ιδιοκτησιών τους προς αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς, όπου αποτελεί υποχρέωσή τους.

2.        Ανακοινώθηκε δημόσια η ευθύνη των ιδιοκτητών οικοπέδων να φροντίσουν για την αποψίλωση των ιδιοκτησιών τους από χόρτα καθώς και των ιδιοκτήτων αγροτεμαχίων, των οποίων οι ιδιοκτησίες  εφάπτονται  σε  Δημοτικούς - Αγροτικούς οδούς, να προβούν στην κοπή των κλαδιών τα οποία αναπτύσσονται προς τις οδούς και δυσχεραίνουν την κυκλοφορία Πυροσβεστικών Οχημάτων

3.        Τοποθετήθηκαν δύο (2) νέες υδατοδεξαμενές δασοπυρόσβεσης 20t η κάθε μία στην περιοχή Βούντενη και Μπάλλα ενώ έχουν ήδη τοποθετηθεί τα προηγούμενα χρόνια άλλες δύο (2) υδατοδεξαμενές 20t στην περιοχή Δρέπανο και Σούλι.

4.        Ενεργοποίηση υπαλλήλων και μέριμνα για ετοιμότητα των οχημάτων του Δήμου σύμφωνα με το μνημόνιο ενεργειών για δασικές πυρκαγιές.

5.        Συνεργαζόμαστε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους Εθελοντικούς Συλλόγους δασοπροστασίας, με Τοπικά Συμβούλια και ομάδες πυρασφάλειας κατά περιοχή, για περιφρούρηση επικίνδυνων περιοχών.

6.        Διαθέτουμε τα πυροσβεστικά οχήματα (ντακότες) για να βοηθήσουμε στην άμεση παρέμβαση καθώς και υδροφόρες του Δήμου και της ΔΕΥΑΠ, μαζί με το ανάλογο προσωπικό.

7.        Ενεργοποίηση εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας σε δράσεις επιτήρησης δασών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου για την έγκαιρη επισήμανση δασικών πυρκαγιών καθώς και την αντιμετώπιση αυτών.

8.        Μετά από αίτημα εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας, θα προχωρήσουμε άμεσα στην τοποθέτηση παγκακιών δασικού τύπου στις περιοχές Αρόη και Άνω Καστριτσίου.

9.        Καθαρισμός χώρων συγκέντρωσης εύφλεκτων υλικών σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

10.     Έχουν δρομολογηθεί οι ενέργειες πρόσληψης εκτάκτου προσωπικού τριμήνου διάρκειας για τις ανάγκες πυρασφάλειας και δασοπροστασίας.

 

Επικαιροποιήθηκε από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας το σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών εξ αιτίας Δασικών πυρκαγιών το οποίο θα αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Από τις Υπηρεσίες του Δήμου και τις Δ.Ε.Υ.Α.Π.

·        Επισκευάζονται και τοποθετούνται νέα υδροστόμια,

·        Με το προσωπικό και με όσα μέσα που διαθέτει ο Δήμος,  γίνεται  καθαρισμός  χώρων που έχουν μεγάλη επικινδυνότητα πυρκαγιάς μετά από συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και προχωρούμε στο προληπτικό καθαρισμό βλάστησης σε δασικές εκτάσεις, που μόνο αυτές είναι εκατοντάδες στρέμματα, δίνοντας ιδιαίτερη μέριμνα στα περιαστικά άλση όπως Δασύλλιο, Κεφαλόβρυσο, Γηροκομείο, Έλος Αγυιάς, Πλατανόδασος κλπ.

·        Επεμβαίνουμε με μηχανήματα του Δήμου σε αγροτικούς δρόμους για την αποκατάσταση τους, προκειμένου απρόσκοπτα να περνούν τα πυροσβεστικά οχήματα όταν χρειαστεί.

·        Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ανάθεσης εργασιών για τον προληπτικό καθαρισμό της βλάστησης ως μέτρο πρόληψης για την μείωση κινδύνου πυρκαγιάς καθώς και για αποκατάσταση βατότητας ορεινών οδών για την  πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων.

·        Ο Δήμος μας προετοιμάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020 με τίτλο «Ανάπτυξη Συστήματος Πυροπροστασίας» να καταθέσει πρόταση προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού για την ενίσχυση της υπάρχουσας υποδομής για την πρόληψη πυρκαγιάς στο Δασύλλιο του Δήμου μας. Αφορά ένα σύγχρονο σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιών το οποίο περιλαμβάνει κάμερες (θερμικές και οπτικές) και περιλαμβάνει δύο (2) κατευθυντηρίους πυλώνες:

Α Πυλώνας – Τεχνική υποδομή: Τοποθέτηση κατάλληλου τεχνικού εξοπλισμού ώστε να διασφαλιστεί η αμεσότητα της πληροφορίας για επερχόμενο κίνδυνο.

Β-Πυλώνας – Βάση Δεδομένων: Δημιουργία  βάσης δεδομένων που θα αφορά την καύσιμη ύλη ( βιοποικιλότητα ) του συγκεκριμένου χώρου.

          Σήμερα συζητάμε ιδιαίτερα εκτεταμένα το θέμα της αντιπυρικής προστασίας γιατί ανησυχούμε από την έλλειψη κεντρικού πολιτικού σχεδιασμού για την προστασία του δασικού μας πλούτου. από την έλλειψη σε προσωπικό, σε μέσα και μηχανολογικό εξοπλισμό, σε χρηματοδότηση στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, όπως Πυροσβεστική, Δασικές Υπηρεσίες, Δήμοι κ.λπ.

Βασικές πλευρές που συνθέτουν τις ανησυχίες μας είναι:

1.     Οι πολιτικές που εφαρμόζονται για την διαχείριση και προστασία δασικών οικοσυστημάτων, του περιορισμού της δασοπροστασίας ως δασοπυρόσβεση αλλά και της ύπαρξης του θεσμικού πλαισίου με δασοκτόνους νόμους και αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων.

2.     Μη ύπαρξη ενιαίου φορέα Δασοπροστασίας και Δασοπυρόσβεσης.

3.     Μη επαρκής χρηματοδότηση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

4.     Αποψιλώσεις προσωπικού  στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

5.     Μεγάλες ελλείψεις μέσων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, για την επίγεια & εναέρια δασοπυρόσβεση.

Σ’ αυτό το σημείο θέλουμε ιδιαίτερα να επισημάνουμε το γεγονός πως οι νέες αρμοδιότητες  που μεταφέρθηκαν στους Δήμους δεν συνοδεύτηκαν με την μεταφορά αντίστοιχων οικονομικών πόρων, εξοπλισμού και ανθρωπίνου δυναμικού.                                                         Η δασοπροστασία πλέον εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα χρηματοδότησής της από τον εκάστοτε Δήμο. Καθώς η χρηματοδότηση των Δήμων μέσω των ΚΑΠ  μειώθηκε πάνω από 60% οι μεγάλες δαπάνες των πραγματικών αναγκών της Αντιπυρικής Προστασίας επιβαρύνει  μέσω της δημοτικής φορολογίαςπερισσότερο τον ίδιο το λαό.

Η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη και δυσάρεστη. Μ’ αυτό τον τρόπο δεν αντιμετωπίζονται οι πραγματικές ανάγκες της Αντιπυρικής Προστασίας.

Η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων υποτάσσεται στην πολιτική εμπορευματοποίησης της γης και αντιμετωπίζεται προκλητικά σαν ευκαιρία αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, ακολουθώντας τις αναλύσεις – οδηγίες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης του “κόστους – οφέλους” και στο συγκεκριμένο τομέα. Μάλιστα η κατάσταση θα επιδεινωθεί ραγδαία μετά την εφαρμογή του νέου αντιπεριβαλλοντικού νόμου όπου παραδίδονται βουνά, δάση, λίμνες και θάλασσες στους ομίλους προκειμένου να βρουν κερδοφόρα διέξοδο, τα ”αποθηκευμένα κεφάλαια τους”. Πρόκειται για έγκλημα που στα πλαίσια της “πράσινης ανάπτυξης” και της “καθαρής ενέργειας” προωθούνται   αντιδραστικές αλλαγές στο καθεστώς  αδειοδότησης των επενδύσεων τους. Στο εξής θα ελέγχονται και θα εγκρίνονται από άλλες “συνάδελφες” ιδιωτικές εταιρείες, προκειμένου να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες σε όλες τις βουνοκορφές  και φωτοβολταϊκά συστήματα από άκρη σε άκρη σε όλη την χώρα καταργώντας ακόμα και το καθεστώς των περιοχών Νατούρα σε Ζώνες υψηλής περιβαλλοντικής αξίας.

Επισημαίνουμε ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, ένα ελάχιστο πλαίσιο προϋποθέσεων που το θεωρούμε απαραίτητο για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, με σκοπό την ολόπλευρη προετοιμασία τους σε ότι αφορά την πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών-αγροτικών πυρκαγιών:

 

1.                 Για τους Δήμους:

·        Να αυξηθεί γενναία η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα 17 εκ. ευρώ της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης και τα 130 χιλ. ευρώ που αποδίδονται στο δήμο μας (ούτε αυτά ακόμα δεν έχουν έρθει) δεν επαρκούν. Είναι σταγόνα στον ωκεανό των απαιτούμενων δαπανών.

·        Να εξασφαλιστεί από τα αρμόδια Υπουργεία η στελέχωση των δομών της πολιτικής προστασίας και των τεχνικών υπηρεσιών τους με προσλήψεις μόνιμου επιστημονικού –εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

2        Για τις Πυροσβεστικές και Δασικές Υπηρεσίες:

·        Την κάλυψη των οργανικών κενών προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των υπηρεσιών.

·        Καμία διάθεση πυροσβεστών και μέσων για την εξυπηρέτηση της πυρασφάλειας ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων όπως στις κοινοπραξίες εθνικών οδών-αεροδρομίων. Είναι απαράδεκτο το 17% των πυροσβεστικών δυνάμεων να εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα σε αεροδρόμια της FRAPORT A.E και σε ιδιωτικοποιημένες εθνικές οδούς.

·        Εργασία των πυροσβεστών με σύγχρονα μέσα για την ασφάλεια τους με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις.

·        Μονιμοποίηση των 5ετούς θητείας και του εποχιακού προσωπικού πυροσβεστών με σταθερές σχέσεις εργασίας.

·        Την ελεύθερη κίνηση οχημάτων έκτακτης ανάγκης κρατικών & των Δήμων, αλλά & των Εθελοντικών Συλλόγων δασοπροστασίας, σε Ολυμπία & Ιόνια οδό & στη Γέφυρα κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής & αντιπλημμυρικής περιόδου, πέραν της θέσης της Δημοτικής Αρχής για κατάργηση των διοδίων.

·        Ενίσχυση των αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας με αναγκαία μέτρα & κονδύλια, για τη βελτίωση των επίγειων μέσων σε πυροσβεστικά οχήματα, καθώς & ενίσχυση & ανανέωση του εναέριου στόλου της αεροπυρόσβεσης.

Επίσης την κατάργηση όλων των αντιδασικών νόμων που ψήφισαν προηγούμενες Κυβερνήσεις οι οποίοι συνεχίζουν να υφίστανται.

Τονίζουμε πως ο Δήμος μας είναι έτοιμος να συμβάλει στην δημιουργία του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού που έχει ανακοινωθεί και πρέπει να προχωρήσει, γιατί αποτελεί αναγκαιότητα για την ευρύτερη περιοχή.

Εκτίμηση μας είναι ότι στις συγκεκριμένες συνθήκες είναι επιτακτικά αναγκαίο η οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών εξοπλισμού, σχεδιασμού & αντιμετώπισης  να είναι αποκλειστικά μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος, με την συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και Δασοπυρόσβεσης με έμφαση στην πρόληψη και την ανάπτυξη του δασικού μας πλούτου προς όφελος του λαού.

          Ως Δήμος ενόψει της αντιπυρικής περιόδου έχουμε θέσει  σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο τις υπηρεσίες και τα μέσα που διαθέτουμε. Σε κάθε περίπτωση οι Υπηρεσίες μας  παρά τις ανησυχίες μας για το θέμα, με βάση τους ανασταλτικούς παράγοντες που υπάρχουν μέσω των πολιτικών που εφαρμόζονται, από όλες τις Κυβερνήσεις διαχρονικά, θα συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στις δράσεις της αντιπυρικής προστασίας και φέτος όπως κάθε χρόνο. Όπως επίσης θα επιδιώξει την μέγιστη δυνατή συνεργασία με το προσωπικό των εκτός Δήμου Υπηρεσιών, αλλά και των Εθελοντικών Συλλόγων με τη σημαντική τους προσφορά».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις