Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Χαράλαμπος Γώγος στο thebest για την επόμενη μέρα: Οι παραλίες, οι μάσκες, τα κλιματιστικά...

Χαράλαμπος Γώγος στο thebest για την επό...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Οι παραλίες, η χρήση μάσκας και των κλιματιστικών τους επόμενους μήνες αλλά και η επιστροφή στην κανονικότητα...

Άρση κάποιων μέτρων, όπως είναι γνωστό, θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες. Μπορεί η σημερινή κατάσταση σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού να επιτρέπει κάτι τέτοιο όμως η επόμενη μέρα απαιτεί προσοχή και δεν θα θυμίζει την εποχή προ του ιού.

Έτσι λοιπόν το βλέμμα στρέφεται στην επόμενη ημέρα. 

Μιλώντας στο thebest.gr ο λοιμωξιολόγος καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, εξηγεί ότι πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα θα υπάρξει μόνο όταν βρεθεί το εμβόλιο, πράγμα που στην καλύτερη περίπτωση, θα γίνει στις αρχές του 2021. 

Εξηγεί επίσης ότι είναι πιθανό να επιστρέψει ο ιός μετά το καλοκαίρι ενώ μας μιλάει και για τα πρώτα βήματα κατά τη σταδιακή άρση των μέτρων. 

Οι παραλίες, οι μάσκες και τα κλιματιστικά τους καλοκαιρινούς μήνες

Τι θα συμβεί φέτος το καλοκαίρι στις ελληνικές παραλίες;

Είναι ένα θέμα που θα χειριστεί το Υπουργείο Τουρισμού στο οποίο έχουμε δώσεις οδηγίες και κατευθύνσεις. Σίγουρα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, κυρίως εκείνο της απόστασης  το οποίο πρέπει να τηρηθεί. Πρέπει να πειστούν οι πολίτες να το ακολουθήσουν αυτό αλλά κι εκείνοι που έχουν τις παραλιακές επιχειρήσεις να το επιβλέψουν και να το επιτηρήσουν.

Ίσως αυτό το θέμα είναι το πιο δύσκολο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε κατά την τουριστική περίοδο. Για παράδειγμα δεν μπορούν να επιτηρηθούν οι ερημικές παραλίες. Επίσης δεν είναι καθόλου εύκολο να φοράει ο κόσμος μάσκες στις παραλίες…

Οι μάσκες και η χρήση τους θα μπουν έντονα στην καθημερινότητά μας μετά τη λήξη της καραντίνας…

Ναι. Η χρήση της μάσκας είναι κάτι που έχει αποφασιστεί για τη φάση της χαλάρωσης, η οποία έρχεται καθώς είναι χρήσιμες. Μιλάμε για υφασμάτινες μάσκες καθώς οι χειρουργικές θα είναι για τα νοσοκομεία.

Η γενική αρχή είναι να τις φοράμε, όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Στα μέσα μεταφοράς, σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως είναι οι δημόσιες υπηρεσίες και οι τράπεζες. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούνται σε καταστήματα, σούπερ μάρκετ κ.λπ.

Θα αλλάξει κάτι και με τη χρήση των κλιματιστικών τους καλοκαιρινούς μήνες που έρχονται;

Αυτό είναι ένα θέμα που βρίσκεται υπό διερεύνηση και διερευνάται από τα μέλη της επιτροπής. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε δεδομένα σχετικά με το κατά πόσο συμβάλλει στη μετάδοση του ιού.

Ισχύει πάντα η κεντρική σύσταση βάση της οποίας θα πρέπει να αερίζουμε τους χώρους. Ο αερισμός προηγείται του κλιματιστικού. Γίνονται ειδικά τεστ για διερευνηθεί και αυτό το ζήτημα και σύντομα θα έχουμε απάντηση και σε αυτό.

Το βασικό όπλο που θα μας εξασφαλίσει τη επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι η παρουσία ενός αποτελεσματικού εμβολίου και το καλύτερο σενάριο είναι να το έχουμε στις αρχές του 2021

Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι κάτι που θα πάρει χρόνο… πότε εκτιμάτε ότι θα επιστρέψουμε πλήρως σε αυτή;

Δεν μπορούμε να έχουμε μία σαφή απάντηση σε αυτό καθώς δεν ξέρουμε πόσο θα παραμείνει ο ιός και πόσο θα υποτροπιάσει η νόσος. Κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρχει, δεν πρόκειται να χαθεί, οπότε η επιστροφή στην κανονικότητα, όπως την ξέραμε, θα εξαρτηθεί από την παρουσία εμβολίου. Είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει και η ύπαρξη καλής και αποτελεσματικής θεραπευτικής αγωγής.

Είναι αλλιώς να αντιμετωπίζεις κάτι έχοντας μία αποτελεσματική θεραπεία και αλλιώς αν δεν υπάρχει αυτή, όπως τώρα.

Θα παίξει ρόλο και η ανοσία του πληθυσμού αλλά το βασικό όπλο που θα μας εξασφαλίσει την επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι η παρουσία ενός αποτελεσματικού εμβολίου και το καλύτερο σενάριο είναι να το έχουμε στις αρχές του 2021.

Θα υπάρξει τελικά ένα νέο κύμα του ιού και σε τι ένταση;

Είναι πιθανό. Κανείς δε μπορεί να αποκλείσει κάτι τέτοιο καθώς όπως ξέρουμε υπάρχουν οι εποχιακοί ιοί που υποχωρούν τους καλοκαιρινούς μήνες και επανεμφανίζονται το χειμώνα και αυτός ο ιός δείχνει ότι δεν είναι από αυτούς που εξαφανίζονται.

Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ένα δεύτερο κύμα και πραγματικά είμαστε πιο έτοιμοι καθώς αναπτύχθηκαν καινούργιες μονάδες, κλινικές ενώ υπάρχουν και μονάδες αρνητικής πίεσης σχεδόν σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία. Υπάρχει και επικοινωνία των νοσοκομείων αναφοράς με μικρότερα νοσοκομεία. Έχουμε πλέον και την εμπειρία της συμπεριφοράς του ιού. Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε σίγουρα και καλύτερα φάρμακα. Πολλά από αυτά είναι τώρα σε γενικές δοκιμές και θα έχουμε σύντομα αποτελέσματα.

Θα υπάρχει και μία μικρή ανοσία στην κοινότητα οπότε ελπίζουμε ότι το δεύτερο κύμα θα το αντιμετωπίσουμε πιο εύκολα και αποτελεσματικά.

Δεν έχασα ποτέ την ελπίδα μου- Το νοσοκομείο του Ρίου άντεξε

Στο νοσοκομείου του Ρίου, νοσοκομείο αναφοράς τα πράγματα πλέον είναι πολύ καλύτερα…

Πανελληνίως είμαστε πλέον σε ένα πολύ καλό σημείο και επίπεδο.

Είχαμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στην περιοχή μας αλλά καταφέραμε να περιορίσουμε τη νόσο. Λειτούργησε το νοσοκομείο και οι μανάδες μας και αποκτήσαμε γρήγορα εμπειρία. Αυτό συνέβαλε σημαντικά, στο να ελεγχθεί η κατάσταση στη διασπορά και στην περιχαράκωση της νόσου. Έχουμε πολύ λίγα καινούργια θετικά κρούσματα στην περιοχή.

Είμαστε σε μία ελεγχόμενη κατάσταση και γι αυτό συζητείται πλέον και η άρση κάποιων από τα μέτρα που λάβαμε προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο ιός. Υπήρξε καλή διαχείριση των κρουσμάτων από τους Αγίους Τόπους.

Υπήρξε θεωρώ μία πολύ καλή συνεργασία με τους πολίτες. Υπήρξε και αρκετός φόβος βέβαια καθώς «χάθηκαν» από τον ιό και νέοι άνθρωποι, όμως αρχίσαμε να νοιαζόμαστε και για τον διπλανό μας, αρχίσαμε να φροντίζουμε και για τους άλλους και να δείχνουμε μία ανιδιοτέλεια. Αυτή η διάθεση που υπάρχει στον κόσμο δίνει ελπίδα και για μία καλή συνέχεια.

Όλο αυτό το διάστημα δεν «ξεφύγαμε» πολύ. Ότι έγινε προς αυτή την κατεύθυνση ήταν σε μικρή κλίμακα.

Υπήρξε στιγμή που μπορεί  να χάσατε την ελπίδα σας;

Ποτέ δεν έγινε αυτό. Δεν έχασα την ελπίδα μου όμως το πρόβλημα που υπήρξε αρχικά ήταν ότι είχαμε μεγάλο αριθμό ασθενών ενώ είχαμε προετοιμαστεί για μικρότερο. Και όλα αυτά όταν η υπόλοιπη Ελλάδα δεν είχε παρά να αντιμετωπίσει μόνο ένα κρούσμα. Περάσαμε δύσκολα στη φάση της οργάνωσης του νοσοκομείου. Υπήρξε όμως πολύ καλή συνεργασία με όλο το προσωπικό του νοσοκομείου το οποίο ανταπεξήλθε. Το νοσοκομείο του Ρίου άντεξε και αντέχει.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις