Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΣΥΡΙΖΑ: Πάρτι αδιαφάνειας με την τηλεκατάρτιση - 7 εταιρείες μοιράζονται 36 εκατομμύρια ευρω

ΣΥΡΙΖΑ: Πάρτι αδιαφάνειας με την τηλεκατ...

Πρόκειται για ξεκάθαρη διασπάθιση δημόσιου χρήματος υποστηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Αποφασισμένος να πάρει απαντήσεις για την υπόθεση της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων και για «το πάρτι αδιαφάνειας και τον χορό εκατομμυρίων σε ΚΕΚ με πρόσχημα τη δήθεν ενίσχυση δικηγόρων και μηχανικών» εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν μάλιστα ότι παρά τους τακτικισμούς της κυβέρνησης – να  μετατρέψει την επίκαιρη ερώτηση σε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών γενικά και αόριστα για την πανδημία και την οικονομία- ο Αλέξης Τσίπρας θα επανέλθει στο θέμα έχοντας μάλιστα ανά χείρας την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία αναφέρει ότι «από τον Μάρτιο λόγω της έκτακτης συγκυρίας, οι δαπάνες απευθείας ενίσχυσης επιστημόνων είναι πλέον απολύτως επιλέξιμες».

Όπως λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οι μεγάλοι κερδισμένοι αυτής της ιστορίας είναι επτά εταιρείες, οι οποίες θα μοιραστούν 36 εκατομμύρια ευρώ για να νοικιάσουν τις πλατφόρμες τηλεκατάρτισης.

Αναφερόμενος στο θέμα ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι  «επιβεβαιώθηκε και από την Κομισιόν ότι ήταν επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην προχωρήσει στην απευθείας ενίσχυση των επιστημόνων, αλλά σε τηλεκατάρτιση με τη διαμεσολάβηση των ΚΕΚ. Οι ωφελούμενοι θα λάβουν από 600 ευρώ ενώ άλλα 470 ευρώ θα μοιραστούν τα ΚΕΚ και οι -όλες κι όλες επτά- εταιρείες που δημιούργησαν το εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο έχει προκαλέσει σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ακόμα ως «αποκορύφωμα του κυβερνητικού εμπαιγμού» την «προσπάθεια διάφορων υπουργών να μεταθέσουν την ευθύνη για το φιάσκο στους ίδιους τους επιστήμονες».

Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ξεκάθαρη διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Συγκεκριμένα συμφέροντα αποκτούν πρόσβαση στα δημόσια ταμεία. Με επίκαιρη ερώτηση καλούμε τον πρωθυπουργό να έρθει στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις για αυτό που συνέβη και για το που πάνε τα χρήματα». Ο Αλέξης Χαρίτσης υπενθύμισε ότι «για τα εν λόγω προγράμματα χρησιμοποιείται και δημόσιο χρήμα, την ώρα που η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να μην επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε με ένα ευρώ».

Η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου αναφερόμενη στο θέμα σημείωσε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στο βασικό ερώτημα. Γιατί επέλεξε αυτή τη διαδικασία ενώ είχε τη δυνατότητα να ενισχύσει με απευθείας επίδομα τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και το επιστημονικό προσωπικό από κοινοτικά κονδύλια. Υπάρχει σαφής οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που λέει ότι ειδικά για την περίοδο του κορωνοϊού είναι επιλέξιμη δαπάνη των ΕΣΠΑ η απευθείας χορήγηση επιδόματος στο επιστημονικό προσωπικό χωρίς να χρειάζεται να μεσολαβήσει κατάρτιση».

Σήμερα πάντως ο Αλέξης Τσίπρας έχει συγκαλέσει μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις στα θέματα της οικονομίας, της εργασίας και της υγείας.

Απαρατήρητο δεν πέρασε από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι στις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία, τα πρωτοδικεία και τα ειρηνοδικεία. «Προφανώς γιατί στις αρχές Μαΐου ξεκινούν οι πλειστηριασμοί και η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πάρει παράταση της διαδικασίας» λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου τα οποία υπενθυμίζουν ότι κατέθεσαν σχετική πρόταση στη Βουλή την οποία καταψήφισε η ΝΔ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις