Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κορωνοϊός: Μέχρι το αραβικό δίκτυο Al Jazeera έφθασε το «απαγορευμένο» Πατρινό Καρναβάλι

Κορωνοϊός: Μέχρι το αραβικό δίκτυο Al Ja...

Κάνει ειδικό αφιέρωμα στο πώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει την κρίση με τον ιό

Μέχρι το μεγαλύτερο αραβικό δίκτυο ενημέρωσης, το Al Jazeera, έφθασε η απόφαση χιλιάδων Πατρινών να ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης το Καρναβάλι παρά την απαγόρευση διεξαγωγής του από την κυβέρνηση.

Ο δίκτυο φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Ελλάδα σχετικά με το πώς γη χώρα αντιμετωπίζει την κρίση με τον κορωνοϊό και η αχαϊκή πρωτεύουσα έχει την… τιμητική της.

Το ρεπορτάζ ξεκινά από την περίπτωση της «απαγορευμένης» παρέλασης των καρναβαλιστών στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας με τον δημοσιογράφο του Al Jazeera να αναφέρει ότι όταν αρχικά η Ελλάδα ακύρωσε όλα τα καρναβάλια, στα τέλη Φεβρουαρίου, το μέτρο θεωρήθηκε υπερβολικό από πολλούς.

«Στη δυτική πόλη της Πάτρας, που φιλοξενεί την πιο φανταχτερή καρναβαλική παρέλαση της Ελλάδας, χιλιάδες κόσμου αψήφησαν την απαγόρευση και ξεχύθηκαν στους δρόμους», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα για να προσθέσει δεικτικά: «Οι Έλληνες γρήγορα έβαλαν στην άκρη το επαναστατικό τους πνεύμα και υπάκουσαν, σε μεγάλο βαθμό, τις συμβουλές της κυβέρνησης να μείνουν σπίτι».  Από εκεί και πέρα το ρεπορτάζ αναφέρεται στους χειρισμούς των επιστημόνων και της πολιτείας που είχαν ως αποτέλεσμα «εντυπωσιακά χαμηλό αριθμό θανάτων», σε σύγκριση με την γειτονική Ιταλία.

«Ακόμα και μετά τις απαραίτητες πληθυσμιακές προσαρμογές, η θνησιμότητα στην Ιταλία είναι 40 φορές μεγαλύτερη. Επίσης σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση.

Οι θάνατοι που έχει καταγράψει είναι πολύ χαμηλότεροι από του Βελγίου (2.035) και της Ολλανδίας (1.867), που έχουν παρόμοιο πληθυσμό, αλλά πολύ υψηλότερο ΑΕΠ.»

Ανάμεσα στα άλλα το  ρεπορτάζ του Al Jazeera αναφέρεται αναφέρεται στην άποψη του Γιώργου Παγουλάτου, του επικεφαλής του ΕΛΙΑΜΕΠ (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ) ότι η κυβέρνηση «επέδειξε μια πολύ επαγγελματική, “managerial”, προσέγγιση, από πολύ νωρίς» .

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι από 560 κρεβάτια εντατικής θεραπείας, που είχε η χώρα τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση τα ανέβασε σε 910 και προσέλαβε πάνω από 4.000 γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Μια άλλη αδυναμία είναι ότι τουλάχιστον το ένα τέταρτο των Ελλήνων είναι πάνω από 60.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η προωθημένη γραμμή άμυνας ήταν η μόνη δυνατότητα που είχε η Ελλάδα να αμυνθεί και απέδωσε. Αυτή τη στιγμή η χώρα χρησιμοποιεί μόνο το ένα δέκατο των κρεβατιών εντατικής, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Το ρεπορτάζ όμως παραθέτει τις οικονομικές συνέπειες του lockdown. Αναφέρει ότι ακόμη και η τουριστική βιομηχανία θυσιάστηκε, καθώς ξενοδοχεία και μουσεία έχουν κλείσει.

Μέσα σε μια νύχτα, μεγάλα κομμάτια του εμπορίου και των υπηρεσιών, που τροφοδοτούν με φόρους τη χώρα, μετατράπηκαν σε δαπάνες για την κυβέρνηση. Το κόστος των επιδοτήσεων και εκπτώσεων φόρων στις επιχειρήσεις και τα 2,4 εκ. εργαζομένων που επηρεάστηκαν από τα μέτρα, τον Μάρτιο και Απρίλιο μόνο, ανέρχεται σε € 5,1 δισ. Πώς μια χώρα που μόλις βγήκε από την ύφεση αποφάσισε να διακινδυνεύσει μία ακόμη;

«Όσο νωρίτερα αποφασίζεις μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τόσο μεγαλύτερο είναι το χτύπημα στην οικονομία… δεν είναι εύκολος ο συμβιβασμός»,  δηλώνει ο Πάνος Τσακλόγου, σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών, στην εποχή της κρίσης.

 

 

Με πληροφορίες από: tovima.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις