Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αυτοί είναι οι «Στρατηγοί» της μάχης κατά του κορωνοϊού στην Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα

Αυτοί είναι οι «Στρατηγοί» της μάχης κατ...

Η περιοχή ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το «κύμα» του κορωνοϊού

Ήταν 4 Μαρτίου 2020 όταν επιβεβαιωνόταν το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Πάτρα, σε νοσηλευόμενο, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Δυστυχώς τα ξημερώματα της 12ης Μαρτίου θα κατέληγε διασωληνωμένος στον θάλαμο αρνητικής πίεσης και θα γινόταν το πρώτο θύμα του ιού, στη χώρα.

Στο μεσοδιάστημα στο νοσοκομείο του Ρίου θα προσέρχονταν όλο και περισσότερα ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα. Θα γίνονταν ανακατάξεις , θα διαμορφώνονταν  για την νοσηλεία των ασθενών, οι κλινικές της ΩΡΛ και της οφθαλμολογικής ενώ στη μάχη θα έμπαινε  εν συνεχεία και το νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα.

Η εμφάνιση της νόσου σε γκρουπ  ταξιδιωτών στους Αγίους Τόπους και το Σινά θα προκαλούσε αρκετά κρούσματα ταυτόχρονα σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο και στην Πάτρα θα «έπεφτε μια καταιγίδα» όπως  έχει δηλώσει ο  ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος και καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες.

Ο κ. Γώγος είναι επικεφαλής της «στρατιάς» που έχουν δημιουργήσει στο νοσοκομείο του Ρίου όλοι οι εμπλεκόμενοι για την αντιμετώπιση των νοσούντων αλλά και των ύποπτων κρουσμάτων. Οι συσκέψεις είναι καθημερινές. Το πρωί γίνεται η ενημέρωση των λοιμοξιολόγων και το μεσημέρι συναντάται όλο το εμπλεκόμενο προσωπικό του νοσοκομείου. 

Ως μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής όπου κρίθηκε απαραίτητη η ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στη χώρα και όπως είχε πει στο thebest.gr αι εκείνος συμφώνησε με την ακύρωση των εκδηλώσεων. Είναι δηλαδή μέλος της ομάδας των Ελλήνων που έχουν "αναλάβει" τον κορωνοϊό.

Την Τετάρτη 19 Μαρτίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου επικοινώνησε μαζί του για να του ζητήσει να εκφράσει  της ευχαριστίες της  να μεταφέρει σε όλους τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή της μάχης, τις θερμές της ευχαριστίες για το δύσκολο έργο που επιτελούν. Τόνισε, επίσης, ότι συμμερίζεται απόλυτα τις αγωνίες τους και υπογράμμισε ότι θα είναι δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν. Την ίδια μέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επικοινωνήσει με τον Σωτήρη Τσιόδρα, καθηγητή Παθολογίας-Λοιμώξεων, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό και τον  και Δημήτρη Μπούμπα, καθηγητή Παθολογίας Ρευματολογίας -Διευθυντή Δ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν».

Η διοικήτρια του Νοσοκομείου του Ρίου κ. Μαμμή

Σε αυτή τη μάχη και από νευραλγική θέση, συμμετέχει η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Γιούλη Μαμμή η οποία είναι γιατρός, αναισθησιολόγος και εντατικολόγος  και κατέχει τη θέση από το καλοκαίρι του 2018. Έχει εμπειρία σε ζητήματα που άπτονται της Διοίκησης. Eίναι διοικήτρια και στο Νοσοκομείο Αιγίου. Στο παρελθόν είχε τη Διεύθυνση του αναισθησιολογικού τμήματος του παιδιατρικού νοσοκομείου «Αγία Σοφία» , έχει διατελέσει Διευθύντρια του Χειρουργικού Τομέα στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», καθώς και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ίδιου νοσοκομείου , ενώ έχει  υπηρετήσει και σε άλλες Διοικητικές Θέσεις.

 

Η Διευθύντρια της ΜΕΘ κ. Φλίγκου

Σε απαιτητική θέση και θέση πρώτης γραμμής πάντα αλλά και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο είναι η Διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Φωτεινή Φλίγκου. Μάλιστα ήταν στην ομάδα των ιατρών που παρακολουθούσαν τον Μ. Αγιομυργιαννάκη, το πρώτο θύμα του κορωνοϊού στη χώρα. Επίσης, η κ. Φλίγου έχει συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση της δωρεάς οργάνων. Αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στη Γενική Χειρουργική και στην Εντατική Θεραπεία και είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Μαραγκός

 Στην ομάδα κρούσης στο νοσοκομείο του Ρίου και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Διευθυντής  του Τμήματος Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών  Μάρκος Μαραγκός .

 Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης του στις ΗΠΑ, το ερευνητικό του έργο είχε εστιασθεί στο θέμα φαρμακολογία – λοιμώξεις με ιδιαίτερη έμφαση στην φαρμακοκινητική- φαρμακοδυναμική των αντιβιοτικών και σε μελέτες θεραπείας της ενδοκαρδίτιδας σε πειραματόζωα με συνδυασμούς αντιβιοτικών και του ρόλου της ασπιρίνης στην λοίμωξη αυτή. Τα τελευταία έτη έχει εστιάσει στην μελέτη των λοιμώξεων από ανθεκτικά παθογόνα (gram θετικά και αρνητικά) στην μονάδα εντατικής θεραπείας, όπως Klebsiella pneumonia, S. aureus, S. Epidermidis και Enterococcus. Επισης συνεργάζεται με διάφορες άλλες ειδικότητες σε θέματα που έχουν σχέση κυρίως με λοιμώξεις όπως για παράδειγμα στην ορθοπεδική κλινική για τον ρόλο ομάδων αντιβιοτικών στην χημειοπροφύλαξη, με την αιματολογική κλινική για τις μυκητιασικές λοιμώξεις στους ανοσοκατασταλμένους. Επίσης συμμετέχει σε ερευνητικά πρωτόκολλα αντιμικροβιακών παραγόντων και αντιικών φαρμάκων σε ασθενείς με HIV.

ΦΩΤΟ ΑΠΟ FB

ΦΩΤΟ ΑΠΟ FB

Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλης

Από τη στιγμή που το Νοσοκομείο του Ρίου ορίστηκε από το Υπουργείο Υγείας  το νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, με αυτό τον Ιωαννίνων, ως αναπληρωματικό, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης δρομολόγησε σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους την προετοιμασία των νοσοκομείων.

Είναι ένας από τους επικεφαλείς της προσπάθειας που γίνεται διοικητικά και υγειονομικά στην περιοχή για τη διαχείριση των συνεπειών της νόσου που προσβάλει ολοένα και περισσότερους και έχει εξελιχθεί σε πανδημία.

 

Η 6η ΥΠΕ και ο Διοικητής της Γιάννης Καρβέλης καλούνται να λύσουν και να αντιμετωπίσουν σειρά ζητημάτων που προκύπτουν, όπως η διαμόρφωση χώρων στα νοσοκομεία για την όσο το εξασφάλιση όσο το δυνατών περισσότερων κλινών για την νοσηλεία περιστατικών  κορωνοϊού, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα υπέγραψε με την Πρύτανι του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, την προγραμματική σύμβαση για τη λειτουργία του εργαστηρίου ανάλυσης δειγμάτων για τον κορωνοϊό, στα προκλινικά του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών. Στην Πάτρα λειτουργούν συνολικά δύο εργαστήρια αναφοράς .

Καθώς εκτός από το παραπάνω λειτουργεί και το μικροβιολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών το οποίο στεγάζεται στο Νοσοκομείο του Ρίου.

φωτό από fb

φωτό από fb

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Μπονάνος

Σημαντικός είναι ο ρόλος και της Περιφέρειας  συμβάλλοντας στην προσπάθεια περιορισμού και αντιμετώπισης του προβλήματος . Σε αυτή τη συγκυρία είναι ευχής έργον ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας είναι γιατρός στο επάγγελμα με μεγάλη εμπειρία στη λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ο Χαράλαμπος Μπονάνος σε αυτή τη θέση της Δημόσιας Διοίκησης αυτή την κρίσιμη περίοδο έχει στη «φαρέτρα» του τη γνώση και την εμπειρία από τις σπουδές τους και την πορεία του στην ιατρική.

Ο ίδιος είναι σε θέση να αποτελεί έναν σημαντικό συνδετικό κρίκο μεταξύ του επιστημονικού πεδίου και της δημόσιας διοίκηση και όλων αυτών που πρέπει να γίνουν ώστε να βγούμε από αυτή την «καταιγίδα» με τις μικρότερες «απώλειες».

Από τη στιγμή που στην Ιταλία «φούντωσε» ο κορωνοϊός, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρέθηκε στην Πάτρα λόγω της σύνδεσης με την Ιταλία μέσω του λιμανιού και από την πρώτη στιγμή συναντήθηκε με τον κ. Μπονάνο στο γραφείο του.

Εξαρχής ο  κ. Μπονάνος συνιστούσε ψυχραιμία ενώ μετ΄επιτάσεως όπως και το σύνολο των ειδικών, ζητά πειθαρχία στα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.

Μπονάνος στο thebest: «Ούτε στα παγκάκια δυο δυο. Κρίσιμο το διάστημα μέχρι 25 Μαρτίου»

Η αναμέτρηση με τον κορωνοϊό, ο οποίος έχει αλλάξει πια την καθημερινότητά μας είναι καθημερινή και οι "στρατηγοί" έχουν δίπλα τους πολλούς στρατιώτες που μάχονται με αυτόν. Γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό, εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ που κάνουν τις διακομιδές ύποπτων ή και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και πολλούς άλλους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Κυριακή πολλοί Πατρινοί αλλά και άνθρωποι σε όλη σχεδόν τη ώρα, βγήκαν στα μπαλκόνια τους ταυτόχρονα και έδωσαν ένα θερμό χειροκρότημα στους υγειονομικούς και όλους εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις