Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μπονάνος στο thebest: «Ούτε στα παγκάκια δυο δυο. Κρίσιμο το διάστημα μέχρι 25 Μαρτίου»

Μπονάνος στο thebest: «Ούτε  στα παγκάκι...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Τι λέει για τις βόλτες στις πλατείες

 Αυστηροποιούνται καθημερινά σχεδόν τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού και το μήνυμα που εκπορεύεται από τους ειδικούς και την κυβέρνηση είναι ένα. "Μένουμε σπίτι" . Και είναι κυριολεκτικό. "Ούτε στα παγκάκια" αναφέρει ο γιατρός και Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος στο ερώτημα του thebest.gr για το αν "επιτρέπεται" η βόλτα σε πλατείες, ακόμα κι αν δεν υπάρχει συνωστισμός. Αφορμή εικόνες που είδαμε την Κυριακή στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων της Πάτρας, όπου στα παγκάκια κάθονταν ένα με δύο άτομα κυρίως ηλικιωμένoi, ενώ νεότεροι, με τα παιδάκια τους, χωρίς συνωστισμό, έκαναν τη βόλτα τους στην πλατεία.

«Γενικά πρέπει ν΄αλλάξουμε την κοινωνικότητά μας σαν λαός , αυτές τις ημέρες, αυτές τις δύο εβδομάδες και όσο διαρκέσει η ιδιότυπη καραντίνα. Πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειές μας.

Ούτε παγκάκια χρειαζόμαστε, ούτε συναθροίσεις χρειαζόμαστε ατόμων  με ανταλλαγή χειραψιών. Λιγάκι να μπορέσουμε να μείνουμε σπίτι μας και ιδιαίτερα οι μεγάλες ομάδες. Αλλά και τα νέα παιδιά να καταλάβουν αυτή τη στιγμή ότι πρέπει να προστατεύσουμε τους παππούδες τους, τους πατέρες τους. Όλοι μαζί να αποδείξουμε ότι είμαστε μια κοινωνία συνεκτική», αναφέρει και προσθέτει: «Γενικά οι μεγάλες ηλικίες να μείνουν σπίτι τους οπωσδήποτε και όλοι μας και ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες. Ο κόσμος πρέπει να πειθαρχήσει γιατί είναι κρίσιμο το διάστημα μέχρι τις 25 Μαρτίου».

 

 

Οδηγίες προφύλαξης για το κοινό από τον ΕΟΔΥ

16 Μαρτίου 2020

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2,  κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορωνοϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα και αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
Καλύπτουμε τον βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντιλο το οποίο απορρίπτουμε άμεσα στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, καλύπτουμε με το εσωτερικό του αγκώνα.
Εάν εμφανίσουμε ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός, πονόλαιμος) παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση.
Σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή εάν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα (ηλικιωμένα άτομα, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, αρτηριακή υπέρταση), επικοινωνούμε άμεσα με τον θεράποντα ιατρό για ιατρική αξιολόγηση.
Εάν λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή συμμορφωνόμαστε στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.
 

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ

Δεν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος (βήχα, καταρροή, πυρετό, πονόλαιμο).
Αποφεύγουμε χώρους συγχρωτισμού, κοινωνικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε οικίες και παραμονή σε ανοιχτούς χώρους σε συνθήκες συγχρωτισμού.
Αποφεύγουμε όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Δεν προσερχόμαστε σε ιατρό ή σε μονάδα υγείας σε περίπτωση εμφάνισης ήπιων συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχα, καταρροή, πυρετός, φαρυγγαλγία).
Αποφεύγουμε αυστηρά τις επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
Αποφεύγουμε αυστηρά την επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ακολουθούμε αυστηρά όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής (πολύ καλό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας ή τήρηση απόστασης τουλάχιστον 2 μέτρων).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις