Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Αντίο στην 68χρονη Τόνι Μάρσαλ, τη μοναδική Γαλλίδα τιμημένη με Σεζάρ καλύτερης σκηνοθεσίας

Αντίο στην 68χρονη Τόνι Μάρσαλ, τη μοναδ...

Η Tonie Marshall είχε δουλέψει και ως ηθοποιός ενώ ήταν και ακτιβίστρια

Στα 68 της χρόνια έσβησε, στο σπίτι της στο Παρίσι, η γαλλοαμερικανίδα σκηνοθέτιδα του «Venus Beaute - Ινστιτούτο Ομορφιάς» και ακτιβίστρια Τόνι Μάρσαλ – Tonie Marshall. Ήταν η μοναδική Γαλλίδα σκηνοθέτις που έχει κερδίσει Σεζάρ καλύτερης σκηνοθεσίας.

Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Γαλλία (στις 29 Νοεμβρίου του 1951), η Τόνι Μάρσαλ είχε ξεκάθαρο κινηματογραφικό DNA: ήταν κόρη του Αμερικανού σκηνοθέτη και ηθοποιού Γουίλιαμ Μάρσαλ και της Γαλλίδας πρωταγωνίστριας Μισελίν Πρεσλ. Η μαμά την ενθάρρυνε να πηγαίνει σινεμά, ακόμα και το μεσημέρι. Το σπίτι τους άλλωστε συνόρευε με ένα διάσημο arthouse κινηματογράφο, το «Studio des Ursulines». «Έβλεπα και ταινίες που δεν καταλάβαινα, τις ταινίες του Μπέργκμαν για παράδειγμα...», είχε πει η ίδια.

Ακολουθώντας τα βήματα της μητέρας της, στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 ξεκίνησε και η ίδια την καριέρα της ως ηθοποιός (ανάμεσα στα credits της και ταινίες του Ζακ Ντεμί, όπως το «Το πιο Σημαντικό Γεγονός Μετά την Κατάκτηση της Σελήνης» το 1973 και το «La Naissance du Jour» το 1980). Η καριέρα της όλα αυτά τα χρόνια, μετρά πάνω από 40 εμφανίσεις σε μικρή και μεγάλη οθόνη.

Όπως αναφέρει το flix.gr στην ανάρτηση του, το 1989 πέρασε και πίσω από την κάμερα. Σκηνοθέτησε την κωμωδία «Pentimento», με πρωταγωνιστή τον νεαρό τότε Αντουάν ντε Κον, στον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο. Η 2η ταινία της, μία ντετεκτιβική κωμωδία με τον τίτλο «Pas Très Catholique», έκανε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 1994.

Το 1999 όμως γύρισε το «Venus Beaute - Ινστιτούτο Ομορφιάς» την ταινία που θα την έκανε διάσημη και θα της χάριζε το σεβασμό των συναδέλφων της και στη Γαλλία, αλλά και διεθνώς. Η δραμεντί για τις ιστορίες τριών υπαλλήλων σε ινστιτούτο ομορφιάς στο Παρίσι (με πρωταγωνίστριες τις Ναταλί Μπέι, Ματίλντ Σενιέ και Οντρέ Τοτού, στον πρώτο της μεγάλο ρόλο, που την οδήγησε στην επιτυχία της «Αμελί») κέρδισε 4 βραβεία Σεζάρ το 2000 (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου και Γυναικείας Ερμηνείας για την Τοτού) ενώ ταυτόχρονα έγινε η ταινία-έκπληξη του γαλλικού box office κόβοντας πάνω από 1 εκατομμύριο εισιτήρια.

Με το βραβείο Σεζάρ καλύτερης σκηνοθεσίας, η Τόνι Μάρσαλ κρατά ακόμα το μοναδικό ρεκόρ: καμία άλλη γαλλίδα σκηνοθέτιδα, μέχρι σήμερα, δεν έχει κερδίσει Σεζάρ Σκηνοθεσίας.

Ανάμεσα στις επόμενες ταινίες που γύρισε ήταν το «Πιο Κοντά στον Παράδεισο» (2002) με πρωταγωνιστές τους Κατρίν Ντενέβ, Γουίλιαμ Χαρτ, Πατρίς Σερό και Πολίνα Πορίζκοβα. Την τελευταία της ταινία τη γύρισε το 2017 και ήταν το «Number One» με πρωταγωνίστρια την Εμανουέλ Ντεβός.

Η Μάρσαλ ήταν μία από τις 71 γυναίκες που ανέβηκαν συμβολικά τα σκαλιά του Palais des Festivals στις Κάννες το 2018 για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη περισσότερων γυναικών σκηνοθετών στο διαγωνιστικό πρόγραμμα κάθε χρόνο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture