Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθος στο μάτι του …κορωνοϊού- Τα 45 κρούσματα είναι μόνον η αρχή…

Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθος στο μάτι του …...

Πως φτάσαμε ως εδώ...

Μέσα σε 48 ώρες η χώρα μας μέτρησε 37 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, σκαρφαλώνοντας συνολικά στα 45. Τριάντα επτά κρούσματα, όλα σχετιζόμενα με την πολυμελή εκδρομή στο Όρος Σινά και τους Αγίους Τόπους και με την επιλογή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να αγνοήσει πλήρως τους νοσοκομειακούς γιατρούς των επειγόντων της Παθολογίας, τόσο της Αμαλιάδας όσο και του Ρίου, που επέμεναν ότι έχουν ασθενή που πιθανώς νοσεί από τον νέο κορωνοϊό, παρότι δεν είχε επιστρέψει από χώρα με υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Ο 66χρονος από την Αμαλιάδα, που συμμετείχε στην εκδρομή νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο σε κρίσιμη κατάσταση με βαριά πνευμονία. Λαμβάνει το μείγμα φαρμάκων που ενέκρινε για τον νέο κορωνοϊό -δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεραπεία ακόμα- την Τρίτη το βράδυ εκτάκτως η Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Σε γειτονικούς θαλάμους αρνητικής πίεσης νοσηλεύονται με πνευμονία δύο συνταξιδιώτες του στους Αγίους Τόπους. Στην Οφθαλμολογική Κλινική του νοσοκομείου, που επιτάχθηκε ως κλινική για κρούσματα του νέου κορωνοϊού, νοσηλεύονται ακόμα έξι άτομα από την ίδια εκδρομή. Οι υπόλοιποι 28 έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται από τον ΕΟΔΥ. Στο σπίτι τους παραμένουν και οι 15 γιατροί και νοσηλευτές της Παθολογικής Κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου. Η ιχνηλάτηση των επαφών των ταξιδιωτών συνεχίζεται και αναμένονται και άλλα αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες.

Από τα 14 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Παρασκευή το μεσημέρι ο Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, τα 11 είναι μέλη της εκδρομής στους Αγίους Τόπους και τα 3 επαφές των ταξιδιωτών. Μεταξύ των νέων κρουσμάτων είναι ο παπάς που διοργάνωσε την εκδρομή, ο οδηγός του λεωφορείου, 4 συνταξιδιώτες τους από τη Ζάκυνθο, ενώ από τις επαφές νοσούν, μία αεροσυνοδός του αεροπλάνου, ένας 48χρονος από την Εύβοια και  μία 60χρονη που καθόταν δίπλα στον 66χρονο στο αεροπλάνο, η οποία διαμένει στη Δάφνη. Προληπτικά κλείνει το σχολείο της εγγονής της.

Και ειδικοί επιστήμονες συμφωνούν ότι βρισκόμαστε μόνον στην αρχή, καθώς αναμένουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μέσα στον μήνα Απρίλιο. Πάντως διατυπώνεται και μια ελπίδα για υποχώρηση της νόσου αμέσως μετά, λόγω της ζέστης που θα επικρατήσει, καθώς η νόσος θεωρείται ότι είναι ανθεκτική στο κρύο και όχι στις υψηλές θερμοκρασίες.

Μεγάλη η οικονομική ζημιά σε Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθο

Η απόφαση της κυβέρνησης, καθ’ υπόδειξη των αρμοδίων επιστημόνων, κατ’ αρχήν για ματαίωση των καρναβαλιών και εν συνεχεία για αναστολή στη λειτουργία για 17 ημέρες σχολείων (δημόσιων και ιδιωτικών), φροντιστηρίων, αθλητικών χώρων, θεάτρων, σινεμά πέραν των άμεσων οικονομικών επιπτώσεων που προκάλεσε διαμόρφωσε ένα κλίμα ανησυχίας που περιόρισε δραματικά την εμπορική κίνηση στις συγκεκριμένες περιοχές. Εκατοντάδες επιχειρήσεις ήδη, βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα.

Το χρονικό των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα

26 Φεβρουαρίου 2020: Καταγράφεται το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Πρόκειται για 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη.

27 Φεβρουαρίου 2020: Ο γιος της 38χρονης από τη Θεσσαλονίκη, ηλικίας 9 ετών, είναι το δεύτερο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα.

27 Φεβρουαρίου 2020: Τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα, και πρώτο στην Αθήνα. Πρόκειται για 40χρονη τραπεζικό υπάλληλο, η οποία είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία.

28 Φεβρουαρίου 2020: Επιβεβαιώνεται το τέταρτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα (και δεύτερο στην Αθήνα). Πρόκειται για 36χρονη γυναίκα που νοσηλεύεται σε καραντίνα στο «Αττικόν».

29 Φεβρουαρίου 2020: Πέμπτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα και (τρίτο στη Θεσσαλονίκη). Γυναίκα εκπαιδευτικός, φίλη της 38χρονης.

29 Φεβρουαρίου 2020: Έκτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα (και τρίτο στην Αθήνα). Επέστρεψε από ταξίδι στη Βόρεια Ιταλία.

29 Φεβρουαρίου 2020: Άνδρας, στενή επαφή (σύμφωνα με πληροφορίες συνάδερφος) της 40χρονης τραπεζικού στην Αθήνα είναι το έβδομο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα (και τέταρτο στην Αθήνα).

4 Μαρτίου 2020: Καταγράφεται το όγδοο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Πρόκειται για στενή επαφή (σύζυγος) του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος. O φορέας εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη.

4 Μαρτίου 2020: Καταγράφεται το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Είναι ο 66χρονος από την Ηλεία, που μπαίνει σε καραντίνα στο νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα.

4 Μαρτίου 2020: Η σύζυγός του 66χρονου από την Ηλεία είναι το δέκατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού

5 Μαρτίου 2020:Ανακοινώνονται 21 νέα κρούσματα (συνολικά 31 κρούσματα), με τον κ. Τσιόδρα να ξεκαθαρίζει ότι «τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα».

6 Μαρτίου 2020: Στους 45 ανέβηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας καθώς άλλοι 14 βρέθηκαν θετικοί στον ιό από αυτούς που ελέγχθηκαν και ήταν στο ταξιδιωτικό γκρουπ που επέστρεψε από το Ισραήλ. Από αυτούς 3 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις