Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Ο Κώστας Βουτσάς λάτρευε την Πάτρα - Του άρεσε να απολαμβάνει τον καφέ του στο λιμάνι

Ο Κώστας Βουτσάς λάτρευε την Πάτρα - Του...

Είχε έρθει και στο Πάνθεον μαζί με τη Μιμή Ντενίση - Το Φεστιβάλ Πάτρας του Ανδρέα Ανδριόπουλου τον είχε τιμήσει για την προσφορά του

Αγαπούσε πολύ και την Πάτρα ο αγαπητός ηθοποιός Κώστας Βουτσάς που έσβησε τα ξημερώματα της Τετάρτης 26 Φεβρουαρίου 2020 στα 88 του χρόνια αφήνοντας μας πολύτιμη παρακαταθήκη τις ταινίες και τους ρόλους του αλλά και την πηγαία χαρά και αισιοδοξία που τον διακατείχε.

Ο Κώστας Βουτσάς που ήταν παιδάκι στα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής, είχε παίξει πολλές φορές στην Πάτρα. Το Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων τον είχε μάλιστα τιμήσει με το μετάλλιο και την περγαμηνή του Οργανισμού για την πολύχρονη και τόσο σημαντική προσφορά του στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

«Ηθοποιός, ερμηνεία και συναίσθημα, γέλιο δάκρυ, μία αγκαλιά, το τελευταίο χειροκρότημα. Καλό ταξίδι αγαπημένε μου φίλε, χαιρετίσματα στον Θύμιο, τον Σωτήρη, τον πατέρα μου και τα άλλα παιδιά.
Αλήθεια ρε μπαγάσηδες, τι σπουδαίο θίασο έχετε φτιάξει εκεί πάνω». Με αυτά τα συγκινητικά λόγια αποχαιρέτισε τον Κώστα Βουτσά ο επικεφαλής του Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ και πολιτιστικός σύμβουλος Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος, ο οποίος όπως μας θύμισε η τελευταία φορά που το Φεστιβάλ Πάτρας και το Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο φιλοξένησε τον Κώστα Βουτσά ήταν στις 11 και 12/8 του 2008 με την παράσταση «Ταρτούφος» του Μολιέρου, στο πλαίσιο τότε του 27ου Φεστιβάλ Πάτρας και μαζί με τον Βουτσά πρωταγωνιστούσε ο αξέχαστος Θύμιος Καρακατσάνης.

Ο ανεπανάληπτος Θύμιος Καρακατσάνης είχε ερμηνεύσει το ρόλο του απατεώνα Ταρτούφου και ο μοναδικός Κώστας Βουτσάς κρατούσε το ρόλο του ευκολόπιστου Οργκόν. Η μετάφραση ήταν του Κ.Χ. Μύρη, η σκηνοθεσία του Θύμιου Καρακατσάνη και τα σκηνικά - κοστούμια της Ρένας Γεωργιάδου.

Ο Κώστας Βουτσάς είχε έρθει στο Φεστιβάλ Πάτρας και με μία δική του παράσταση, την κωμωδία του Αριστοφάνη «Σφήκες» ενώ όπως μας θύμισε και ο Διονύσης Ανδριόπουλος, είχε έρθει και παλιότερα το 1987 μαζί με την Μάρω Κοντού με την παράσταση «Ο Τενόρος της πεντάρας». Όλοι θυμούνται πόσο ευγενής ήταν, το μπρίο, την ευθύτητα και καλοσύνη του. Λάτρης του ωραίου φύλου, βολτάροντας στην Πάτρα δήλωνε και εντυπωσιασμένος από τις Πατρινές λέγοντας χαρακτηριστικά «οι Πατρινές είναι ωραίες γυναίκες». Με αφορμή τον «Ταρτούφο» ο Κώστας Βουτσάς είχε δώσει τότε με τον Θύμιο Καρακατσάνη και συνέντευξη στους δημοσιογράφους στα τότε γραφεία του Φεστιβάλ Πάτρας στο κάτω μέρος της Πατρέως.

Ακόμα όπως μας θύμισε ο Διονύσης Ανδριόπουλος, οι Πατρινοί τον θυμούνται και από την κωμωδία των Μπαριγιέ και Γκρεντύ «Το άνθος του κάκτου» της Μιμή Ντενίση, όπου ο Κώστας Βουτσάς είχε υποδυθεί έναν ηλικιωμένο ερωτομανή θείο. Η παράσταση αυτή όπου έπαιζαν και οι Παναγιώτης Μπουγιούρης και Αθηνά Οικονομάκου είχε περιοδεύσει ανά την Ελλάδα και στην Πάτρα είχε παιχθεί στη σκηνή του Πάνθεον με επιτυχία το 2011.

Όποτε ερχόταν στα μέρη μας, ο Κώστας Βουτσάς του άρεσε να πηγαίνει και να απολαμβάνει τον καφέ του στο λιμάνι, στο μόλο Αγ. Νικολάου.

Ήταν ένας αληθινός θεατρίνος κι ας προσπάθησαν κάποιοι στο ξεκίνημα του τη δεκαετία του '50, όταν πήγε να βγάλει την επαγγελματική άδεια του ηθοποιού, να του ανακόψουν τον δρόμο λέγοντας του πως δεν έκανε για ηθοποιός!

Ο Κώστας Βουτσάς κατάφερε όχι μόνο να μπει στις καρδιές όλων των Ελλήνων και να τον αγαπήσουν τόσες γενιές αλλά και να μας χαρίσει ανεπανάληπτες ερμηνείες, η αλήθεια περισσότερο κωμικές αλλά είναι γεγονός πως σε ωριμότερη ηλικία, στη δεκαετία του '80  δοκιμάστηκε και σε πιο δραματικούς ρόλους όπως στα μέσα του ’80 που τον σκηνοθέτησε ο Βασίλης Βαφέας στο φιλμ «Ο Έρωτας του Οδυσσέα», ρόλος που έμελλε να του χαρίσει και Ειδικό Βραβείο Ερμηνείας στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Με τον Βασίλη Βαφέα ο Κώστας Βουτσάς συνεργάστηκε και σε ακόμη τρεις ταινίες, την «Κόκκινη Μαργαρίτα», το «Κάθε Σάββατο» και τις «Γυναικείες Συνωμοσίες». Τη δεκαετία του ’80 είχε παίξει και σε βιντεοταινίες της εποχής που ήταν της μόδας κυρίως υποδυόμενος τον Κώτσο ενώ στην τηλεόραση η μεγάλη του επιτυχία ήταν «Ο Ανδροκλής και τα Λιοντάρια του» το 1985 ενώ πιο πρόσφατα τη δεκαετία του 2010 τον είδαμε στη σειρά του Mega «Με τα παντελόνια κάτω».

Πραγματικά δεν το έβαζε κάτω ο αειθαλής Κώστας Βουτσάς που αγαπημένος του ρόλος όπως έλεγε ήταν αυτός στο φιλμ του 1969 «Το ανθρωπάκι» του Γιάννη Δαλιανίδη όπου είχε συμπρωταγωνιστήσει με την Μάρθα Καραγιάννη. Ήταν καταπληκτικός και ως γιος της Ρένας Βλαχοπούλου στην «Χαρτοπαίκτρα» επίσης του Γ. Δαλιανίδη όπως και στα φιλμ «Ξυπόλητος Πρίγκιπας», «Για ποιον χτυπά η κουδούνα», «Ο Φίλος μου ο λευτεράκης» του Αλέκου Σακελλάριου, «Είκοσι γυναίκες και εγώ», «Ο Γόης», "Γαμπρός από το Λονδίνο", κ.α.

Είχε παίξει και στη «Νήσος 2 - Το Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού» σε σκηνοθεσία του Πατρινού Αντώνη Αγγελόπουλου το 2011 ενώ όπως διαβάσαμε στο flix.gr η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στην ταινία «Μαγικό Δέρμα» του Κωνσταντίνου Σαμαρά, το 2018 όπου το σενάριο ήταν βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Ονορέ ντε Μπαλζάκ (η ταινία είχε παιχθεί και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης).

Τέλος πολλοί τον είχαν δει στην επιτυχημένη θεατρική παράσταση της Μιμής Ντενίση «Σμύρνη μου αγαπημένη» που ήταν παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» το 2015.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Οι φωτογραφίες από την παράσταση του Θεάτρου Αθήναιον, «Ταρτούφος» του Μολιέρου που παίχθηκε στο 27ο Φεστιβάλ Πάτρας το 2008, προέρχονται από το ιστορικό αρχείο του Φεστιβάλ και τραβήχτηκαν από τον Χάρη Καραβαγγέλη.

Η φωτ. του Κώστα Βουτσά με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Γιώργο Πάντζα είναι από την ανάρτηση του flix.gr.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight