Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πατούχας: Πρόταση - ψήφισμα για απόδοση όλων των παραλιακών ζωνών

Πατούχας: Πρόταση - ψήφισμα για απόδοση ...

Πρόταση για εκείνες που εφάπτονται με το Σχέδιο Πόλης και αποτελούν πρόσωπο στην θάλασσα συνοικιών και οικισμών της πόλης

Πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει και να εκδόσει ψήφισμα - αίτημα για απόδοση στους Δήμους, και στον Δήμο Πατρέων, όλων των παραλιακών ζωνών, που εφάπτονται με το Σχέδιο Πόλης και αποτελούν πρόσωπο στην θάλασσα Συνοικιών και οικισμών της Πόλης.

Αναλυτικά όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

(Κοινοποίηση σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους)

Πάτρα 7 Φεβρουαρίου 2020

Κύριε Πρόεδρε

Θεωρούμε σκόπιμο και επίκαιρο, το Δημοτικό μας Συμβούλιο να συζητήσει και να εκδώσει το παρακάτω ψήφισμα-αίτημα προς τα αρμόδια Υπουργεία και την Κυβέρνηση. Η ικανοποίηση του αιτήματος αυτού, θα απεγκλωβίσει τους Δήμους από επαναλαμβανόμενες ανούσιες συγκρούσεις με απρόσωπες, ανεύθυνες, γραφειοκρατικές Δημόσιες Υπηρεσίες, θα απελευθερώσει δυνατότητες για παροχή υπηρεσιών στους δημότες με συνολική βελτίωση της αισθητικής της πόλης και της ποιότητας ζωής. Το προτείνουμε για συζήτηση προ της Ημερήσιας Διάταξης στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Αίτημα:

 Απόδοση στους Δήμους και στον Δήμο Πατρέων, (Για χρήση 99 ετών), όλων των παραλιακών ζωνών, που εφάπτονται με το Σχέδιο Πόλης και αποτελούν πρόσωπο στην θάλασσα Συνοικιών και οικισμών της Πόλης. Απόδοση επίσης όλων των δημόσιων χώρων που έχουν κοινόχρηστο χαρακτήρα και βρίσκονται εντός των ορίων ή στις παρυφές του Πολεοδομικού Σχεδίου. (πχ Ρηγανόκαμπος-Ανατολικό Πάρκο).

Παραδοχές

1.      Οι Δήμοι, είναι Δημόσιοι Οργανισμοί. Εξ ορισμού, φορείς προστασίας του δημοσίου συμφέροντος. Κατά τούτο, δεν αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Δημόσιας Περιουσίας

2.      Η παραχώρηση θα γίνει με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο προστασίας και διασφάλισης του δημόσιου και κοινόχρηστου χαρακτήρα τους.

3.      Οι Δήμοι, από τον χαρακτήρα και την γενική τους συγκρότηση, θα προστατέψουν τους χώρους αυτούς αποτελεσματικότερα και με μεγαλύτερη κοινωνική ευθύνη. Οι Δήμοι, δεν θέλουν ούτε να πουλήσουν οικόπεδα, ούτε να ιδιωτικοποιήσουν κοινωνική περιουσία. Από μία τέτοια σκοπιμότητα, δεν μπορούμε να αθωώσουμε το Υπερταμείο ή την βουλιμία των μεγάλων και μικρότερων ιδιωτικών συμφερόντων.

4.      Οι αναπλάσεις, στις οποίες οι Δήμοι θα προχωρήσουν, δεν θα αλλοιώνουν τον χαρακτήρα των παραχωρημένων εκτάσεων, θα έχουν την κοινωνική συναίνεση, θα είναι ήπιας μορφής για να διασφαλίζουν επισκεψιμότητα, αισθητική, αναψυχή, προσφορά στους συμπολίτες μας.

5.      Στην πόλη μας, σε μήκος περίπου 40 χιλιομέτρων ακτογραμμής, πλην των λιμενικών εγκαταστάσεων του Λιμανιού, περίπου δηλαδή ενός χιλιομέτρου, όλη η υπόλοιπη περιοχή μπορεί να αποδοθεί στον Δήμο. Η αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία, ούτε προστάτεψε μέχρι τώρα αποτελεσματικά την παραλιακή ζώνη από διάβρωση ή καταπατήσεις, ούτε διασφάλισε την απρόσκοπτη χρήση της από τους πολίτες.

6.      Στο μήκος της ακτογραμμής, υπάρχουν δρόμοι, που κατασκευάστηκαν από το Κράτος, σε διαφορετικές ίσως χρονικές περιόδους, είτε για να υπηρετήσουν εθνικές ανάγκες, είτε για την συγκοινωνιακή σύνδεση οικισμών. Δεν είναι δυνατόν, επτά δεκαετίες μετά, η Κτηματική Υπηρεσία να θεωρεί τους δρόμους του τέως Δήμου Ρίου ή του τέως Δήμου Βραχνείκων, ή ακόμα την Ηρώων Πολυτεχνείου και την Ακτή Δυμαίων, μέρος του Αιγιαλού.

Είναι προφανές, ότι χρειάζεται οριοθέτηση στην σημερινή πραγματικότητα.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους και αρκετούς ακόμα που παραλείψαμε, θεωρούμε την ικανοποίηση του αιτήματος αυτού, αναγκαία συνθήκη για την πρόοδο της πόλης μας, για την εξυπηρέτηση κοινωνικών αναγκών και ευελπιστούμε ότι θα στηριχθεί από όλες τις πλευρές του Δημοτικού Συμβουλίου.

 Άλλωστε, η προοδευτικότητα και η κοινωνική ευθύνη της κάθε πλευράς, κρίνεται από τα σοβαρά, από την επαφή της με το μέλλον. Όχι από τα πρόσκαιρα, τα δευτερεύοντα, τα ανόητα ή μικροπολιτικά.

Χρήστος Πατούχας

Δημοτικός Σύμβουλος

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις