Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ακινητοποιημένα λόγω βλάβης τα 20 από τα 42 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ερώτηση κατέθεσαν οι Βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, για τις δυσλειτουργίες στο ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας

Τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες στο ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας αναδεικνύουν οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου με ερώτησή τους που συνυπογράφουν και άλλοι βουλευτές, προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Όπως αναφέρεται παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις σε ασθενοφόρα, ενώ από τα 42 του στόλου του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας τα 20 είναι ακινητοποιημένα λόγω βλαβών.

Επίσης, τονίζουν πως τα ασθενοφόρα που κυκλοφορούν αποτελούν δημόσιο κίνδυνο καθώς χρησιμοποιούν παλιά και φθαρμένα ελαστικά.

Αναφερόμενοι στο προσωπικό επισημαίνουν πως δεν έχουν καταβληθεί ακόμα οι εκτός έδρας αποζημιώσεις των τελευταίων 16 μηνών και πως οι υπηρεσίες καθαρισμού στο κτίριο της Πάτρας έχουν σταματήσει από την Πρωτοχρονιά του 2020. Επίσης καταγγέλλουν διαχείριση του προσωπικού με ανορθολογικό και ρουσφετολογικό τρόπο. Επιπρόσθετα αναφέρουν ότι υπάρχει έλλειψη διασωστών στον Πύργο ενώ μιλούν για συνεχή υποβάθμιση των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών της Αχαΐας.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Το κλίμα διάλυσης και η εμφανής πρόθεση αποδόμησης της δημόσιας υγείας στη χώρα μας καλά κρατεί και στη Δυτική Ελλάδα. H πλήρης αδιαφορία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τα σημαντικά προβλήματα που έχουν προκύψει στο ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας είναι εμφανής.

Συγκεκριμένα:

Παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις σε ασθενοφόρα οχήματα, δεδομένου ότι από το σύνολο των 42 ασθενοφόρων που τηρεί ο τομέας Δυτικής Ελλάδας, τα 20 παραμένουν ακινητοποιημένα εξαιτίας διαφόρων βλαβών, μειώνοντας την επιχειρησιακή δύναμη των οχημάτων σε ποσοστό 50% περίπου.

Όσα δε ασθενοφόρα οχήματα κυκλοφορούν, αποτελούν “δημόσιο κίνδυνο”, αφού χρησιμοποιούν παλιά και φθαρμένα ελαστικά με ότι αυτό συνεπάγεται για το πλήρωμα της Υπηρεσίας, τους μεταφερόμενους ασθενείς και τους χρήστες των οδών εν γένει.

Στο προσωπικό του Τομέα Δυτικής Ελλάδας δεν έχουν καταβληθεί ακόμα οι “εκτός έδρας” αποζημιώσεις των τελευταίων 16 μηνών.

Οι υπηρεσίες καθαρισμού για το κτήριο του Παραρτήματος Πάτρας, έχουν σταματήσει από την 01.01.2020, διότι η ηγεσία της Υπηρεσίας δεν φρόντισε να παρατείνει την υφιστάμενη σύμβαση ή/και προκηρύξει νέο διαγωνισμό.

Η διαχείριση του Προσωπικού γίνεται με ρουσφετολογικό και ανορθολογικό τρόπο:

Ειδικότερα:

Στον Τομέα Πύργου και ενώ υπάρχει σοβαρή έλλειψη στη δύναμη των διασωστών, με απόφαση/πράξη του Προέδρου του ΔΣ του ΕΚΑΒ, μετακινήθηκαν δυο διασώστες στο Παράρτημα Πάτρας, ενώ ένας ακόμα συνταξιοδοτείται το αμέσως επόμενο διάστημα. Δηλαδή από 35 άτομα προσωπικό, στον Τομέα του Πύργου παραμένουν 32, με ότι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή.

Επίσης παρατηρείται μια συνεχής υποβάθμιση των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών της Αχαΐας. Στον Δήμο Ερυμάνθου αντί να ενισχυθεί η περιοχή που αποτελείται από πλήθος απομακρυσμένων χωριών -με έναν δρόμο  καρμανιόλα που συνεχώς συμβαίνουν τροχαία ατυχήματα , έχει αποφασιστεί ότι οι διασώστες των δυο Κ.Υ. της περιοχής [Ερυμάνθειας και Χαλανδρίτσας] θα κάνουν βάρδιες στην περιοχή της Πάτρας. Αυτό συνεπάγεται ότι ο Δήμος Ερυμάνθου δεν έχει την απαραίτητη κάλυψη από ασθενοφόρο.

Επιπροσθέτως λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού πολλών  ειδικοτήτων στα Νοσοκομεία Αμαλιάδας, Πύργου και Ζακύνθου απαιτείται να γίνονται συνεχείς διακομιδές περιστατικών στην Πάτρα, με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτα τα επείγοντα περιστατικά στις περιοχές αυτές.

Επειδή οι αποφάσεις και παραλείψεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και του ΔΣ του ΕΚΑΒ, έχουν ως αποτέλεσμα τις πιο πάνω δυσλειτουργίες αναφορικά με το ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας.

Επειδή όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν μια ιδιαιτέρως επισφαλή υγειονομικά κατάσταση για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα.

Ερωτάται ο Υπουργός:

1. Γνωρίζετε τους λόγους που ο μισός περίπου στόλος ασθενοφόρων οχημάτων του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας παραμένει παροπλισμένος; Τι σκοπεύετε να κάνετε για αυτό και γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα δεν προβήκατε στις αναγκαίες ενέργειες για τη συντήρηση του στόλου;

2. Πότε προτίθεστε να προχωρήσετε σε διαγωνισμό για την προμήθεια ελαστικών για τα ασθενοφόρα οχήματα και ποιες ενέργειες έχετε κάνει μέχρι σήμερα προς αυτήν την κατεύθυνση;

3. Πότε σχεδιάζετε να καταβληθούν οι “εκτός έδρας” αποζημιώσεις στο προσωπικό του Τομέα Δυτικής Ελλάδας; Ποιος είναι ο λόγος της καθυστέρησης;

4. Τι προτίθεστε να πράξετε για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την καθαριότητα στο κτίριο του Παραρτήματος Πάτρας; Για ποιο λόγο προέκυψε αυτή η σοβαρή ολιγωρία;

5. Γνωρίζετε για την απόφαση μετακίνησης προσωπικού από τον Τομέα Πύργου στο Παράρτημα Πάτρας; Τηρήθηκαν οι σχετικές προβλέψεις του ν. 3825/2007;

6. Πως σκοπεύετε να καλύψετε τις ανάγκες διακομιδής ασθενών στις ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές της Αχαΐας ώστε να μην τίθενται οι ζωές των κατοίκων σε κίνδυνο; Ποια η πρόβλεψή σας ειδικά για τον Δήμο Ερυμάνθου και το προσωπικό που υπηρετεί στα Κ.Υ. της περιοχής;

Και παρακαλείται να καταθέσει για την ενημέρωση του Κοινοβουλίου και των πολιτών τα εξής έγγραφα:

1. Από πόσα ασθενοφόρα οχήματα αποτελείται ο στόλος οχημάτων του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας, πόσα από αυτά είναι επιχειρησιακά παροπλισμένα και για ποιο λόγο το καθένα.

2. Πότε έγινε η τελευταία προμήθεια και αντικατάσταση ελαστικών σε ασθενοφόρα οχήματα του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας, σε πόσα και ποια οχήματα αντικαταστάθηκαν τα ελαστικά.

3. Την απόφαση του Προέδρου του ΔΣ του ΕΚΑΒ για την μετακίνηση προσωπικού από τον Τομέα Πύργου στο Παράρτημα Πάτρας, τις σχετικές εισηγήσεις, καθώς και τα πρακτικά της συνεδρίασης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου που έλαβε τη σχετική απόφαση.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις