Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Επιτακτική ανάγκη η λήψη μέτρων για την αιθαλομίχλη στις μεγάλες πόλεις

 Επιτακτική ανάγκη η λήψη μέτρων για την...

Κατερίνα Σολωμού, Aντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πατρέων Yποψήφια βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για την αιθαλομίχλη και τις συνέπειές της στην δημόσια υγεία είναι άκρως ανησυχητικά. Σύμφωνα με τις μελέτες που επικαλείται η Εταιρεία, η αιθαλομίχλη που δημιουργείται από  την καύση των ξύλων στα τζάκια προκαλεί πολλαπλασιασμό της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου και επιδείνωσης πνευμονοπαθειών ενώ αποτελεί ατμοσφαιρική ρύπανση πολύ μεγαλύτερη απ' αυτήν που προκαλούν τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, δημιουργώντας στα μεγάλα αστικά κέντρα (μεταξύ των οποίων και η Πάτρα) μια μικρή υγειονομική βόμβα.

Η επικινδυνότητα γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς ότι η καύση στα τζάκια  και μαζί με αυτή και  το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια ξεκίνησε  το 2013, όταν εξισώθηκε ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτό της κίνησης και έφερε βίαιη αλλαγή στον τρόπο θέρμανσης με τη στροφή στην καύση ξύλων στα αστικά κέντρα και μάλιστα με καύση και άκρως ακατάλληλων ξύλων από μια μεγάλη μερίδα πολιτών.

Μετράμε δηλαδή ήδη επτά χρόνια εντατικής χρήσης που λειτουργούν σωρευτικά στον τομέα της δημόσιας υγείας, δίχως να έχει ληφθεί κανένα  ουσιαστικό μέτρο από την πλευρά της Πολιτείας για την προστασία των πολιτών.

Επιβάλλεται λοιπόν άμεσα να κινηθεί το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας προς δύο κατευθύνσεις προκειμένου να προστατέψει τη δημόσια υγεία.

Η μια κατεύθυνση είναι η ενημέρωση των πολιτών για τις συνέπειες που έχει αυτή η συνήθεια στην υγεία τους, ιδίως δε στην υγεία των παιδιών και των εφήβων που μεγαλώνουν σε αυτό το τοξικό περιβάλλον. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν  πόσο επιβλαβής είναι η υπερχρήση των τζακιών στις πόλεις, τόσο εκτός του περιβάλλοντος του σπιτιού τους όσο και εντός καθώς η Αντικαρκινική Εταιρεία επισημαίνει ότι ο κίνδυνος από την συνεχή καύση υπάρχει και μέσα στα σπίτια μας.

Η άλλη κατεύθυνση στην οποία οφείλει άμεσα να κινηθεί η Πολιτεία είναι η παροχή οικονομικών κινήτρων ώστε οι πολίτες να στραφούν σε άλλες μορφές θέρμανσης όπως π.χ. ο  εξηλεκτρισμός της θέρμανσης που είναι  σημαντική  εξέλιξη σε σχέση με την καύση πετρελαίου και ξύλων. Τα τζάκια τα «φούντωσε» η οικονομική κρίση. Για να σβήσουν, θα πρέπει να χτυπηθεί το πρόβλημα στο σημείο που το δημιούργησε. Ιδίως σε περιοχές που δεν διαθέτουν καν φυσικό αέριο όπως είναι και η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Παράλληλα η Πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει για τις συνεχείς μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την έγκαιρη ανάρτηση των αποτελεσμάτων τους όχι μόνο για την Αθήνα αλλά και για τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας  ώστε να είναι ενήμεροι οι πολίτες και ιδίως τα ευπαθή άτομα και να αποφεύγουν την έκθεσή τους σε περιόδους και ημέρες μεγάλης συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις