Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι περιέργες...πρωτιές της Πάτρας! Τα πρώτα αβγά σε πολιτικό και η δίκη της πρώτης Ελληνίδας νομικού!

Οι περιέργες...πρωτιές της Πάτρας! Τα πρ...

Κι άλλα πολλά κι ενδιαφέροντα...

Έχει η Πάτρα να μετρήσει …ιδιαίτερες πρωτιές ανάμεσα σε άλλες  πόλεις της χώρας; Φυσικά και ναι. Έστω κι αν έρχονται από παλιά. Δείτε ορισμένες από αυτές:

Το πρώτο ελληνικό τραμ

Στην Πάτρα κυκλοφόρησε το πρώτο Ελληνικό τραμ, το 1902. Μάλιστα οι οδηγοί τραμ (γνωστοί και ως «τραμβαγιέρηδες») της Αθήνας εκπαιδεύθηκαν στην Πάτρα όταν και η πρωτεύουσα απέκτησε το δικό της το 1908. Αυτό που επίσης πρέπει να αναφερθεί είναι πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα ο ηλεκτρισμός ως κινητήρια δύναμη.

 

Το παλαιότερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο

Ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός του Γλαύκου, κοντά στην Πάτρα, είναι το παλαιότερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην Ελλάδα και η Πάτρα υπήρξε η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που ηλεκτροφωτίστηκε με υδραυλική ενέργεια. Τα εγκαίνια του έργου έγιναν τον Ιούλιο του 1927.

Τα πρώτα πλαίσια για τις αφίσες

Ήταν ο πρώτος Δήμος της χώρας που τοποθέτησε πλαίσια για τοιχοκολλήσεις στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, το έτος 1899, πριν από τον Δήμο Αθηναίων. Ο Δήμος Πατρέων ήταν πρωτοπόρος και στον τομέα της καθαριότητας, όταν τον Οκτώβριο του 1959 προμηθεύτηκε «αμαξίδια καθαριότητας», τα γνωστά καροτσάκια που είχαν οι οδοκαθαριστές για να καθαρίζουν τους δρόμους της πόλης. Για την ιστορία, ο Δήμος Αθηναίων απέκτησε τέτοια αμαξίδια τον Απρίλιο του 1961.

Τα πρώτα αυγά σε πολιτικούς

Σύμφωνα με παλαιό δημοσιογράφο, οι Πατρινοί ήταν οι πρώτοι Έλληνες που αποδοκίμασαν πολιτικό που αγόρευε πετώντας του αυγά και λεμονόκουπες (έτος 1879).

Η πρώτη δίκη με συμμετοχή γυναίκας δικηγόρου

Η πρώτη δίκη με συμμετοχή Ελληνίδας δικηγόρου έγινε στο Κακουργιοδικείο της Πάτρας στις 11 Δεκεμβρίου του 1925, μετά από την κατάργηση σχετικής διάταξης της εποχής εκείνης με την οποία οι Ελληνίδες, αν και μπορούσαν να σπουδάζουν Νομική, δεν είχαν το δικαίωμα να δικηγορούν σε δημόσιες συνεδριάσεις δικαστηρίων.

 

πηγή: tetartopress

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις