Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο Επίσκοπος Μαλάουϊ κ. Φώτιος ήρθε στην Πάτρα: "Εμείς εκεί στην Αφρική αντιμετωπίζουμε διάφορα"

Ο Επίσκοπος Μαλάουϊ κ. Φώτιος ήρθε στην ...

Μίλησε την Κυριακή 15/12 το απόγευμα στην αίθουσα του "Πρωτόκλητου" στην οδό Μιαούλη

Την περασμένη Κυριακή 15/12/2019 το απόγευμα στην αίθουσα του  Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολής «Ο Πρωτόκλητος» στην οδό Μιαούλη 68, προερχόμενος από την Αφρική μίλησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαλάουϊ κ. Φώτιος με θέμα: «Οι ιεραποστολικοί αγώνες για τη διάδοση της Ορθοδοξίας στους Αφρικανούς αδελφούς στο Μαλάουϊ».

Τον εκλεκτό ομιλητή παρουσίασε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νικόλαος Σίμος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιεραποστολικό έργο του στις Μητροπόλεις, Κασσανδρείας, Καμερούν και Ειρηνουπόλεως, καθώς και στην εκλογή και χειροτονία του κ. Φωτίου  ως πρώτου Επισκόπου Μαλάουϊ το Δεκέμβριο 2018.

Επ’ευκαιρία τόνισε το ιεραποστολικό έργο στην Κανάνγκα του Κονγκό όπου από το 1973 και επί δεκαετίες έδρασαν θυσιαστικά, ο φλογερός ιεραπόστολος π. Χαρίτων, ο Μητροπολίτης Πενταπόλεως κυρός Ιγνάτιος και πλειάδα αφιερωμένων αδελφών από γυναικείες Αδελφότητες του «Σωτήρος».   

Στην Κανάνγκα και την ευρύτερη περιοχή με την οικονομική βοήθεια του «Πρωτόκλητου» και ανωνύμων δωρητών οικοδομήθηκαν 30 Να­οί, Σχο­λεία όπου φοιτούν 2000 μα­θη­τές ό­λων των βα­θμί­δων, Ι­α­τρεία, πνευ­μα­τι­κά κέν­τρα και ανηγέρθη  ο με­γα­λύ­τε­ρος Ορ­θό­δο­ξος Να­ός στην Αφρι­κή, στο ό­νο­μα του πο­λι­ού­χου μας Αγί­ου Αν­δρέ­ου, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Στην πρω­τεύ­ου­σα του Κον­γκό, την Κιν­σά­σα με τους μό­χθους του κυρού π. Ιγνα­τί­ου, τό­τε Μη­τρο­πο­λί­του Κεν­τρώ­ας Α­φρι­κής και έπειτα Πενταπόλεως καθώς και την συμ­βο­λή του συμ­πο­λί­τη π. Θε­ο­λό­γου Χρυ­σαν­θα­κόπου­λου, με την οι­κο­νο­μι­κή στή­ρι­ξη πολ­λών α­τό­μων, Α­δελ­φο­τή­των & Συλ­λό­γων, ιδρύθηκε και λει­τούργησε το πρώ­το Ορ­θό­δοξο Πα­νε­πι­στή­μιο στην Α­φρι­κή.

Ο «Πρωτόκλητος» από τότε δεν βο­η­θά μό­νο την Κα­νάν­γκα, αλ­λά με προ­τρο­πή του ιδρυ­τού του Αρχιμ. π. Χαρίτωνος Πνευματικάκι, συμ­πα­ρί­στα­ται σε Ιε­ρα­πο­στο­λές & άλ­λων χω­ρών, ό­πως και στο Μα­λάουϊ.            

Ακολούθως προβλήθηκε βίντεο με επιλεγμένα στιγμιότυπα από τις δραστηριότητες στο Μαλάουϊ και την ευρύτερη περιοχή και ο Θεοφ. κ. Φώτιος αναφέρθηκε στους αγώνες που με τη Χάρι του Θεού επιτελούνται στην νεοσύστατη Επισκοπή.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, οι Ορθόδοξοι νεοφώτιστοι αδελφοί μας με ενθουσιασμό και ευλάβεια συμμετέχουν στην εκκλησιαστική ζωή και με το δικό τους πηγαίο τρόπο εκφράζουν τα συναισθήματα τους, δέχονται το λυτρωτικό μήνυμα της Ορθοδόξου Πίστεως. Μεταξύ άλλων είπε τα εξής: « Η Εκκλησία είναι το εμείς και αγωνίζεται για την αγάπη που είναι υπερεθνική… Γεμίζεις με χαρά όταν ξεπερνάς τις δυσκολίες, σε σκεπάζει ο Θεός…Η ψυχή αγαλλιά και χαίρεται, όταν αγαπά…Τα παιδιά είναι το μέλλον της χώρας και Επισκοπής του Μαλάουϊ. 

..Εμείς εκεί στην Αφρική που είμαστε αντιμετωπίζουμε διάφορα. Πολλές φορές έρχεται το ανθρώπινο και μας πιάνει μία στενοχώρια. Όταν δεν αφήσουμε να μας καταβάλλει αυτό το πράγμα, το ξεπερνάμε Χάριτι Θεού και ελπίζουμε και λέμε ο Θεός δεν θα αφήσει. Τα πράγματα λύνονται θαυματουργικά…».

Ακολούθως παρουσίασε τα παρακάτω έργα και τις δράσεις της Ιεράς Επισκοπής:

α. Τους Ιερούς Ναούς του Αγίου Νεκταρίου, των Αγίων Αρχαγγέλλων, της Αναστάσεως, της Μεταμορφώσεως, όπου πραγματοποιούνται Θείες Λειτουργίες, Ακολουθίες, κατηχήσεις, βαπτίσεις.

β. Τα Σχολεία Δημοτικά και Γυμνάσια που λειτουργούν δίπλα στους Ναούς με 400 και πλέον παιδιά.

γ. Την παροχή τροφής καθημερινά στα παιδιά.

δ.Την διάνοιξη πηγαδιών και γεωτρήσεων.

ε. Την παροχή ιατροφαρμακευτικής περιθάλψεως.

στ. Την επίσκεψη κλιμακίου ιατρών από την Κύπρο

ζ. Την αποστολή κοντέινερ με φάρμακα και άλλα είδη που δεν υπάρχουν στο Μαλάουϊ, τα οποία προσφέρονται για να καλυφθούν επείγουσες και επιτακτικές ανάγκες των ενδεών αδελφών μας εκεί.

Τέλος την προετοιμασία για την θεμελίωση του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου και του Επισκοπείου στην πρωτεύουσα. 

Ακόμα ο κ. Φώτιος ευχαρίστησε για τη συμπαράσταση του «Πρωτοκλήτου» στις προσπάθειες διαδόσεως της Ορθοδοξίας λέγοντας:

«Παρακαλώ την αγάπη σας ένα κεράκι να ανάβετε για εμάς τους ταπεινούς εργάτες της αγάπης. Και μη μας ξεχνάτε στην προσευχή σας, στο νού σας, στην καρδιά σας, γιατί χρειαζόμαστε την προσευχή σας.

Και αν ο Απόστολος Παύλος έλεγε προσεύχεσθε δι’εμέ και εμείς έχουμε ανάγκη των προσευχών σας. Καλά Χριστούγεννα. Χρόνια καλά και ευλογημένα».     

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις