Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Ο Σύλλογος που κρατά "ζωντανό" το Γομοστό! Έφτιαξαν και χωριό του Άι Βασίλη

Αχαΐα: Ο Σύλλογος που κρατά "ζωνταν...

Ιδρύθηκε από τη νεολαία του χωριού

Στο χωριό Γομοστό, του Νομού Αχαΐας της γραφικής Πελοποννήσου, αναπτύσσει αξιόλογη δραστηριότητα ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γομοστού «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος».

 Η ονομασία του Συλλόγου είναι αφιερωμένη στον Άγιο και προστάτη του χωριού, στον οποίο είναι αφιερωμένη η ομώνυμη εκκλησία του.

"Η μακραίωνη ιστορία του χωριού μας, έχει την αφετηρία της στο 1461, όπου πρωτοαναφέρεται σε Οθωμανικό φορολογικό έγγραφο. Οι σημερινοί κάτοικοι είναι απόγονοι αρβανίτικων πληθυσμών, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή με το τέλος της επανάστασης του 1821, από τα ορεινά χωριά του Παναχαϊκού. Μαζί με τις οικογένειές τους, οι κάτοικοι μετέφεραν στην περιοχή, τα αρβανίτικα ήθη, τα έθιμα και την αρβανίτικη διάλεκτο, η οποία τείνει να χαθεί στο πέρασμα του χρόνου.

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της νεολαίας του χωριού, τη 1η Απριλίου 2014, παίρνοντας την επίσημη μορφή του στις 29 Ιουνίου 2014. Σκοπός του ήταν και είναι η διάσωση και η διατήρηση των εθίμων και παραδόσεων του τόπου μας, η καλλιέργεια και η ενασχόληση με την παραδοσιακή μουσική και τους παραδοσιακούς χορούς και η διαφύλαξη της λαογραφικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς, πλούσιας σε αρβανίτικα στοιχεία, την οποία μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας" λένε οι άνθρωποι του Συλλόγου.

 

Πριν λίγες μέρες χάρη στους εθελοντές του Συλλόγου άρχισε να λειτουργεί και το Χωριό του Άι Βασίλη όπου μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουν διάφορες δράσεις!

Σήμερα, ο Σύλλογος αριθμεί 180 μέλη. Διαθέτει τέσσερα τμήματα παραδοσιακών χορών –παιδικό, εφηβικό, ενηλίκων, γυναικών-, παιδικό τμήμα θεατρολογίας και τμήμα εικαστικών

Στις 22 Φεβρουαρίου 2018 συστάθηκε τμήμα λαογραφίας και μελέτης, του οποίου η δράση περιλαμβάνει τη διάσωση φωτογραφιών από την καθημερινότητα των πρώτων δεκαετιών κατοίκησης του χωριού μας, την καταγραφή ιστοριών και γεγονότων που έχει διασώσει η προφορική παράδοση και την καταγραφή αρβανίτικων ηθών και εθίμων, έτσι όπως τα βίωσαν οι γηραιότεροι κάτοικοι του χωριού, από τους προπάτορές τους.

Κάθε καλοκαίρι, ο σύλλογος διοργανώνει την κεντρική μουσικοχορευτική εκδήλωση, η οποία αποτελεί την κορύφωση των ετήσιων δράσεων και δραστηριοτήτων του, με τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου και φιλοξενούντων συλλόγων και τη συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής ορχήστρας. «Ας αρχίσουν οι χοροί», «Οι χοροί μας ταξιδεύουν», «Για κατεβάτε στο χορό», «Φτάνει μια σκέψη στο χωριό», «Ελλάδας Δρώμενα», είναι οι ονομασίες των εκδηλώσεων, οι οποίες ξεκινούσαν με την παρουσίαση χορών από όλη την Ελλάδα και συνεχίζονταν με παραδοσιακό μωραίτικο γλέντι. Φέτος, η εκδήλωση με τίτλο “Στης Παναγιάς τη χάρη”, θα φέρει ήχους και χορούς από τα αυγουστιάτικα πανηγύρια της Παναγίας, ταξιδεύοντάς μας στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά της χώρας μας.

Οι σημαντικότερες δράσεις του Συλλόγου μέχρι σήμερα

Από το 2014 μέχρι και σήμερα, οι σημαντικότερες δράσεις του Συλλόγου είναι:

1.Ο καθαρισμός των δρόμων του χωριού και η συμμετοχή στην - πανελλαδικής μορφής - εθελοντική εκστρατεία, “Let’s do it Greece”.

2. Η διοργάνωση ανά τακτά χρονικά διαστήματα αιμοδοσιών, με σκοπό το συνεχή εμπλουτισμό της Τράπεζας Αίματος.

3. Η διοργάνωση Αποκριάτικου χορού, με χορούς και σάτιρα.

4.  Η αναβίωση του εθίμου των μυροφόρων, οι οποίες με λευκές ενδυμασίες, στολίζουν και συνοδεύουν τον Επιτάφιο, κατά την περιφορά του στους δρόμους του χωριού.

5. Η φιλοξενία του Μορφωτικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Μοναστηρακίου Δράμας στην κεντρική μουσικοχορευτική εκδήλωση με τίτλο «Ελλάδας Δρώμενα», με σκοπό την παρουσίαση του δρώμενου των «Αράπηδων».

6.  Η συμμετοχή στην ετήσια κατάβαση του Φαραγγιού του Βουραϊκού.

7.  Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς, με δωρεάν φαγητό και κρασί στους κατοίκους του χωριού.

8.  Η διοργάνωση εκδρομών με προσκυνηματικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

9. Η συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων μας, σε χορευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις των συλλόγων του Δήμου.

10. Η δημιουργία Χριστουγεννιάτικου χωριού στον προαύλιο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Γομοστού, με την καθιερωμένη παρουσίαση θεατρικών και τον Άγιο Βασίλη στο τέλος να μοιράζει δώρα και χαμόγελα στα παιδιά.

 Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούν οι: Νιφόρας Ανδρέας, Πρόεδρος Πετρόπουλος Κων/νος, Αντιπρόεδρος Νιφόρας Γεώργιος, Γεν. Γραμματέας Λιόση Κων/να, Ταμίας, Νιφόρας Παναγιώτης, Μέλος – Υπεύθυνος Xορευτικών Τμημάτων

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις