Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

«Ο Ιρλανδός» κρατά το ενδιαφέρον παρά τα 200 λεπτά του – Ένας έμπειρος Σκορσέζε έχοντας μαζί του μεγαθήρια υποκριτικής

«Ο Ιρλανδός» κρατά το ενδιαφέρον παρά τα...

Εξαιρετικός ο Αλ Πατσίνο λογικά θα προταθεί για Όσκαρ β' ρόλου - Εξίσου καλός και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο

Εξαιρετική ήταν και στη χώρα μας η υποδοχή από τους κινηματογραφικούς κριτικούς της νέας ταινίας του Μάρτιν Σκορσέζε «Ο Ιρλανδός» που προβάλλεται από την περασμένη Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019 και στην Πάτρα στα Odeon Veso Mare χωρίς διάλειμμα παρά την μεγάλη διάρκεια (209 λεπτά). Η αλήθεια είναι πως απ’ ένα σημείο και μετά η ταινία παρακολουθείται σχεδόν απνευστί, ειδικά όλο το τελευταίο κομμάτι που οδηγεί και σε μία μεγάλη «ανατροπή», γεγονός που φανερώνει την μαεστρία του 76χρονου Σκορσέζε, ενός σπουδαίου Αμερικανού με Ιταλικές ρίζες, σκηνοθέτη που αφηγείται μία ιστορία που τα έχει όλα στο κάδρο, γκάνγκστερ, υπόκοσμο, την ιστορία της Αμερικής τις κρίσιμες δεκαετίες του ‘60 και ’70 με γεγονότα όπως ο Κόλπος των Χοίρων, η δολοφονία του Προέδρου Τζον Κένεντι το 1963, το σκάνδαλο Γουότεργκειτ που οδήγησε στην παραίτηση του Προέδρου Νίξον, κ.α.

Ο Μάρτιν Σκορσέζε ακούραστος, μεθοδικός, πάντα με έμπνευση και εκείνη την προσωπική ματιά και «μαγκιά» που επέδειξε ως δημιουργός και καθιερώθηκε τη δεκαετία του ’70 με αριστουργήματα όπως ο «Ταξιτζής» και το «Οργισμένο είδωλο», ξανασυναντά τον αγαπημένο του ηθοποιό και άλτερ έγκο του, τον συνομήλικο του Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο οποίος και ερμηνεύει τον Φρανκ Σίραν που εξελίσσεται σ’ έναν στυγνό εκτελεστή και στενό συνεργάτη για χρόνια και έμπιστο πρόσωπο του Τζίμι Χόφα, πανίσχυρου ηγέτη για χρόνια του εργατικού συνδικάτου των φορτηγατζήδων που έμελλε να έχει άδοξο τέλος και η «εξαφάνιση» του από το καλοκαίρι του ’75 δεν έχει ως σήμερα διαλευκανθεί.

Η ταινία πάντως δίνει την εκδοχή και την «απάντηση» της στο μυστήριο και «Ο Ιρλανδός» σίγουρα κατατάσσεται στις καλύτερες στιγμές στην μεγάλη καριέρα του τιμημένου με Όσκαρ Σκορσέζε. Το φιλμ κυλά με ελάχιστες εξαιρέσεις χωρίς να κάνει «κοιλιά» και κρατά το ενδιαφέρον των σινεφίλ και είναι ευτυχές πως σινεφίλ και μεγαλύτερης ηλικίας δεν δίστασαν να πάνε και δεν φοβήθηκαν την κάπως «εξοντωτική» διάρκεια, διότι κακά τα ψέματα άλλο πράγμα να βλέπει κάποιος την ταινία από τον καναπέ ή το κρεβάτι του («Ο Ιρλανδός» κάνει πρεμιέρα από την Τετάρτη 27/11 στην πλατφόρμα του Netflix που είναι και παραγωγός στην ακριβή αυτή και φροντισμένη ταινία) κι άλλο να ξεκινήσει κάποιος και να πάει στην κινηματογραφική αίθουσα όπως πρέπει. Και «Ο Ιρλανδός» είναι μία ταινία για το σινεμά κι ας θυμίζει λίγο το τελευταίο μέρος ένα άριστα εκτελεσμένο και υψηλής ποιότητας επεισόδιο ακριβής τηλεοπτικής σειράς.

Δεν ξέρουμε τι τύχη θα έχει η ταινία στα ερχόμενα Όσκαρ μιας και η Ακαδημία είναι κάπως σκεπτική απέναντι στην πολιτική του Netflix και των άλλων αντίστοιχων προσπαθειών που ανακατεύουν εκ νέου την τράπουλα του σινεμά, της διανομής και γενικότερα της κινηματογραφικής λογικής. Πάντως είναι γεγονός πως ο 79χρονος Αλ Πατσίνο ως Τζίμι Χόφα  θα είναι μάλλον υποψήφιος για β’ ρόλο ενώ και ο Τζο Πέσι ως ο επικεφαλής της τοπικής μαφίας της Πενσιλβάνια με ρίζες καταγωγής από την Σικελία, Ράσελ Μπουφαλίνο είναι εξαιρετικός ενώ ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο που έχει και πολλά πλάνα όπου δείχνει με ειδικά εφέ νεότερος (όχι όλα απολύτως επιτυχημένα καθώς τον προδίδουν οι ανοιχτόχρωμοι φακοί επαφής) είναι πράγματι σε υποκριτική φόρμα και δίνει την καλύτερη και πιο μεστή ερμηνεία του εδώ και χρόνια. Πάντως ο Σκορσέζε θα μπορούσε σίγουρα να είχε κάνει μία πιο «μαζεμένη» χρονικά ταινία ενώ είναι μικρό φάουλ η σχεδόν περιγραφική εικόνα (για να μην πούμε απλώς διακοσμητική) που επιφυλάσσει στις γυναίκες της ιστορίας με την εξαίρεση την μία κόρη του Φρανκ, την Πέγκυ που την υποδύεται η Άννα Πάκουιν, το αλλοτινό κοριτσάκι από τα «Μαθήματα πιάνου» του 1993 όπου είχε πάρει Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου.   

Τέλος να πούμε πως δεν δημοσιοποιήθηκαν εισιτήρια για το πώς πήγε «Ο Ιρλανδός» ούτε στις Ελληνικές αίθουσες. Στην Πάτρα είδαμε να έχει κόσμο αλλά όχι και τον χαμό που μάλλον περίμεναν κάποιοι δεδομένης της διαφήμισης της ταινίας και των εξαιρετικών κριτικών από το εξωτερικό.

*Η προβολή της ταινίας θα συνεχιστεί στα Odeon Veso Mare και για 2η εβδομάδα από τις 28/11, στις αίθουσες 5 και 8.

 Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture